Co lze připojit do USB-C? Doky, monitory i extrémně rychlé disky

  • Nové rozhraní USB 3.1 s konektorem typu C se stává standardem u notebooků i smartphonů
  • Připojíte díky němu i monitory nebo výkonné napájecí adaptéry
  • Externí disky mohou být rychlejší než ty interní
Kapitoly článku

Periferie a další

I když se nabízí připojení monitoru k notebooku s využitím běžného adaptéru, Lenovo a Acer umožňují připojit monitory do USB-C přímo. U Lenova je to model ThinkVision X24 Pro, který kromě této možnosti nabízí i další výhody plynoucí z použitého rozhraní. Monitor tak bude možné vybavit kamerou RealSense pro přihlašování s Windows Hello. Jinak se jedná o běžný monitor s úhlopříčkou 24 palců a Full HD rozlišením. Acer potom u modelu H7 zvolil o palec větší rozměr a rozlišení 2 560 × 1 440. České ceny zatím neznáme ani u jednoho modelu, v případě Lenova však víme, že půjde na trh za 399 dolarů (asi 11 500 Kč s daní).

lenovo.jpg
Monitor od Lenova připojíte pomocí DisplayPortu, ale také díky USB-C

Do USB-C však pomalu začínají vznikat i běžné periferie, u kterých jsme zvyklí na běžný konektor. Tím může být cestovní myš Trust, která stojí 499 korun. Výhodou bude možnost připojené nejen k notebooku, ale třeba také k tabletu, do nichž se USB-C postupně také rozšíří.

Pro cestovatele s novým smartphonem jsou určeny externí baterie s USB-C. Mezi ně patří třeba Anker PowerCore+ s kapacitou 20 100 mAh a nabíjecím výkonem 15W (3A/5V). Bez obtíží ji tedy lze použít i pro dobití Macbooku nebo dalších úsporných laptopů s dobíjecím konektorem USB-C. Kromě toho nabízí i dvojici standardních USB pro dobití starších smartphonů či tabletů. K dostání je na Amazonu za cenu kolem 1 600 Kč včetně poštovného.

anker.jpg
Z externí baterie Anker nabijete Macbook sice pomaleji ale zato dvakrát až třikrát

Za podobnou cenu si potom můžete dopřát i další cestovní vychytávku – externí baterii, kterou dobijete ze zásuvky automobilu. Kapacita 3 000 mAh by měla stačit minimálně na jedno plné nabití většiny aktuálních smartphonů. Jako výstupy slouží vedle USB-C také tradiční microUSB.

nomad.jpg
Battery Pack nemusíte dobíjet jen ze zásuvky. Tomuto bude stačit 12V zásuvka v autě

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,