Microsoft | Linux | Windows 10

Co když chce Microsoft nahradit Windows Linuxem. Dokážete si to představit?

  • Windows už dávno nejsou pilířem podnikání Microsoftu
  • Mnohem více mu vydělává cloud
  • Pojďme si trošku zaspekulovat, kam až by to mohlo zajít

Před pěti lety jsme si položili řečnickou a tehdy ještě opravdu kacířskou otázku, co když chce Microsoft vlastní Android? Byla to doba, kdy si už Microsoft pomalu uvědomoval, že bitvu o mobilní operační systém prohrává, a tak se začal soustředit na Android, jehož Play Store záhy zaplnil vlastními aplikacemi.

S odstupem oněch pěti let můžeme zhodnotit, jak moc kacířská ta otázka tehdy opravdu byla. Lumie zmizely, na mobilní Windows 10 si dnes už vzpomenou jen srdcaři a ten vlastní Android? Ano, Microsoft ho vlastně má, byť zatím jen v exotickém tabletu Surface Duo.

Zkraje podzimu 2020 by to tedy chtělo nějakou další odvážnou otázku. Otázku, kterou budeme moci s odstupem dalších let opět zhodnotit, jak naivní, šílená, anebo opravdu věcná nakonec byla.

0e01f773-8f62-4ae2-8e16-ab014ffb5254
Alespoň částečná odpověď na kacířskou otázku z roku 2015

Tentokrát nám pomohl Eric „ESR“ Raymond, ajťák, spisovatel, ale také propagátor Linuxu, open-source a jakožto zapálený libertarián také absolutní a bezpřívlastkové svobody. Raymond se totiž před pár dny na svém blogu dopustil poměrně provokativního zápisku Last phase of the desktop wars, ve kterém víceméně konstatuje, že je jen otázkou času, kdy Microsoft vymění jádro svého operačního systému Windows za Linux.

Šílená, technicky nerealizovatelná, a především naprosto nesmyslná představa? Nu, možná, ale podobných tvrdých a zdánlivě neohrozitelných pravd, které se po letech zhroutily jako domeček z karet, jsme tu v případě Microsoftu měli už několik.

Namísto automatického smetení ze stolu se tedy pojďme v následujících krátkých kapitolách podívat na čtyři argumenty, které by takový krok mohly obhájit.

Diskuze (100) Další článek: Naučí se Siri česky a slovensky? Apple už na to hledá lidi

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,