Kryptoměny | Ripple

Co je to ripple

Ripple je jednou z nejrozšířenějších kryptoměn, která se však oproti většině zásadně liší. Ačkoli využívá obdobný decentralizovaný systém jako ostatní kryptoměny, většinu z ní drží jedna firma – stejnojmenný finanční startup Ripple z Kalifornie. Díky tomu má měnu pod kontrolou.

Do Ripple investovala miliony dolarů řada finančních firem, ale třeba také investiční fond Googlu. Ripple totiž nezajišťuje jen samotnou kryptoměnu, ale také navázaný protokol platební sítě. Tu mohou využívat firmy a především pak banky například k převodu prostředků mezi pobočkami.

Ripple

Síť Ripple se dá využívat k převodu různých měn i jiných komodit, které zapojené instituce napojí na tokeny sítě. Stejnojmenná kryptoměna ripple je pak nativní měnou této sítě a dá se s ní volně obchodovat na kryptoměnových burzách. Tam díky svému charakteru platí za poměrně stabilní měnu, ovšem výjimky velkých výkyvů se najdou i u ripple.

Základní princip Ripple je stejný jako u jiných kryptoměn. Také v tomto případě se jedná o decentralizovanou síť, ve které má každý přístup ke „knize všech transakcí“. Jen s jednou výjimkou – Ripple se netěží. Na začátku bylo emitováno 100 miliard tokenů a 61% z nich drží autoři projektu. Se zbytkem se obchoduje.

Princip fungování kryptoměny ripple samozřejmě vzbuzuje různé otázky a obavy. Líbí se bankám, pro které je to stabilní prostředek využívající technologií jinak divokého světa kryptoměn, ale nelíbí se uživatelům, kteří se obávají zneužití a regulace kryptoměny. Firma Ripple by teoreticky mohla vypustit větší množství měny na trh a tím ovlivnit její cenu. Byla by ale sama proti sobě.

Diskuze (3) Další článek: Jak fungují kryptoměny: Za oponou se odehrává perfektně organizovaný chaos

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,