Co je probůh ten 3PAR a proč se o něj perou?

HP a Dell chtějí koupit jakýsi 3PAR. Pořád se předhánějí v nabídkách a všude se o tom mluví. O co jim vlastně jde a proč je tato doposud neznámá firma tolik lákavá?

Poslední dny média po celém světě neustále řeší tzv. bidding-war mezi společnostmi Hewlett-Packard a Dell, které se snaží o akvizici relativně malé firmy 3PAR. Neustálé přebíjení odkupních nabídek vedlo k více než 200% nárůstu hodnoty akcií 3PAR na burze a všichni pouze nechápavě kroutí hlavou, o co vlastně těm dvěma gigantům jde, proč o do této doby neznámou společnost tolik stojí a co s ní mají za lubem. Hosté v televizních ekonomických pořadech komentují aktuální nabídku, aby chvilku po skončení jejich vyprávění přišla nabídka jiná a vše bylo zase trochu jinak.

I když se mnozí skeptičtí analytici a odborníci domnívají, že aktuální nabídka 30 dolarů za akcii, která 3PAR oceňuje zhruba na 2 miliardy dolarů, je zbytečně veliká a v blízké budoucnosti se taková investice nevrátí, skutečností zůstává, že oba obři 3PAR jednoduše potřebují. Tedy v případě, že se budou chtít co nejrychleji začlenit do rozjíždějícího se vlaku zvaného cloud computing.

HP a Dell chtějí nejrychleji se rozvíjející trh

Služby v oblasti cloud computingu budou v budoucnu pro technologické společnosti stále zásadnější. Podle čísel agentury IDC každý další rok během následujících čtyř sezón porostou příjmy z cloudových služeb o 27 %, což by v řeči peněž v roce 2014 znamenalo přes 55 miliard dolarů investic v této oblasti. To je dost výrazný nárůst oproti 16,5 miliardy v loňském roce.

Obchodní výhledy velikých technologických firem mluví o tom, že většina jejich zákazníků přechází, nebo plánuje přejít, na na cloud computing. Svá data tedy přesunou do externího cloudu k jiné společnosti, která se o ně bude starat. Zadávající firmě to výrazně ušetří provozní náklady, spravující firma si pak solidně vydělá. A je tedy logické, že HP a Dell chtějí být u toho. A zatím u toho v žádném případě nejsou. HP nabízí služby skrze svého outsourcingového partnera Hitachi Data Systems a Dell ve hře není vůbec.

Pokud se tedy obě firmy chtějí zapojit do plánovaného čtyřletého vzestupu služeb spojených z cloud computingem, musí si podchytit základy už nyní. Čím dříve, tím lépe. Není zde řeč pouze o čtyřech letech, ale o zásadním segmentu IT trhu v další budoucnosti. A je tedy logické, že se poohlíží právě po 3PAR, prakticky jediné volné společnosti v tomto segmentu IT podnikání, která stojí za řeč.

3parnabidka.png
3PAR podniká ve službách v oblasti datových center, cloud computingu a virtualizace. Služby nesou nejvíce a zvláště ty cloudové.

3PAR samozřejmě není jedinou firmou, ale jedinou volnou, jenž by za takové obštrukce stála. Velikáni IBM a EMC ovládají většinu trhu a zde je koupě naprosto nereálná. Pak už je zde pouze Hitachi Data Systems a nakonec onen 3PAR. Koupě divize Hitachi se vzhledem k finančnímu zázemí japonské společnosti jeví také jako věc postavená mimo realitu.

3PAR se, stejně jako zmiňovaná konkurence, věnuje práci s daty v datových centrech a cloudech. Zákazníkům nabízí komplexní správu a implementaci virtualizačních nástrojů třetích stran (VMware, Citrix, RedHat, Microsoft atp.), ale zároveň dodává vlastní nástroje, které umožňují dohled a správu nad veškerými procesy. Práce s daty zahrnuje například zálohování, obnovu, ale také práci s daty v databázích.

Kdo bude méně krvácet

Koupě 3PAR se z počátku jevila jako velice výhodná akvizice a to i přesto, že firma samotná nijak zásadně zisková není. Jenže tato koupě byla výhodná ještě v době, kdy s nabídkou přišel pouze Dell a hodlal nakoupit akcie za poměrně výhodnou cenu, i když cenu vyšší, než byla aktuálně na burze. Aktuální 2 miliardy dolarů už jsou vysokou částkou, na druhou stranu je to pro obě společnosti pořád nejlepší možné řešení. Vstup na trh služeb v cloud computingu s vlastními nástroji a službami by stál mnohem více, než akvizice 3PAR a následný proces začlenění. Finanční síla Dellu i HP by navíc dopomohla k tomu, že se pod jejich křídly z menší firmy stane vysoce zisková divize.

3parakcie.png
Nabídková přestřelka udělala akciím 3Par dobře a akcionářům ještě více. Hodnota narostla o více než 200 %.

Oba počítačoví giganti nicméně mají v bance dostatek finančních prostředků v hotovosti. Dell operuje s částkou 12,4 miliardy dolarů a HP je na tom s 14,7 miliardami ještě o něco lépe. S celkovým pokrytím IT trhu by ale dvoumiliardová investice do 3PAR byla mnohem menší zátěží pro Hewlett-Packard. Pro obě firmy je to samozřejmě vysoce strategická investice, počáteční investice by však mohla Dell bolet o něco více. Obě firmy navíc v této době odkupují své vlastní akcie, HP dokonce v hodnotě 3 miliard dolarů.

Nabídka HP ve výši 30 dolarů za akcii už by mohla být konečná. Je to vidět zejména na akciích, které po celou dobu navyšování nabídek rostly, při pondělním obchodvání však v závěru obchodování z doposud rekordních 32,46 dolaru spadly na 31,79 dolaru. Šéf 3PAR navíc oznámil, že nabídka HP je naprosto úžasná a ačkoliv jeho firma dříve veřejně přiznávala sympatie spíše Dellu, 2 miliardy dolarů jsou 2 miliardy dolarů.

Diskuze (38) Další článek: LG na berlínském veletrhu IFA představí tři milimetry tlustý OLED displej

Témata článku: , , , , , , , , , ,