Avast | Antivirus | CCleaner

Čistič CCleaner instaloval uživatelům bez svolení antivirový program Avast

  • Některým uživatelům se při instalaci CCleaneru nainstaloval Avast
  • Údajně neměli možnost vyjádřit svůj nesouhlas s takovým krokem
  • Avast se brání tím, že instalace antiviru je zcela volitelná

Několik uživatelů populárního nástroje pro čištění a údržbu počítače CCleaner si v uplynulých dnech stěžovalo, že se jim byl společně s tímto nástrojem nainstalován také antivirový program Avast. Údajně přitom nebyli o této skutečnosti nijak informováni a k instalaci nedali svolení. Podrobnosti přinesl server TechSpot.

Nástroj pro odstraňování zbytečných souborů a údržbu operačního systému koupil v roce 2017 Avast a od té doby spadá „do jeho stáje“. Je tedy celkem logické, že se firma tento úspěšný produkt pokusí využití k propagaci dalších svých aplikací. Ne vždy se to ale odehraje v mezích, které jsou pro uživatele akceptovatelné.

Antivir jako volitelný doplněk

V srpnu loňského roku vyšel CCleaner verze 5.37. Při jeho instalaci byl uživatelům nabízen antivirový program jako volitelný doplněk. Stačilo tedy během instalační procedury dávat pozor a na příslušné obrazovce deaktivovat nabídku k instalaci. To není nic neobvyklého – podobné metody používá celá řada dalších firem.

S dalšími verzemi (patrně od verze 5.40) se však začalo ozývat stále více uživatelů, kteří si stěžovali, že jim byl nainstalován antivir, aniž by měli možnost jeho instalaci odmítnout. Část tvrdila, že si příslušné volby nevšimla, další nekompromisně trvali na tom, že instalace proběhla bez vyjádření jejich souhlasu, respektive bez možnosti ji odmítnout.

Instalace Avastu má být volitelná
Instalace Avastu má být volitelná

Produktový manažer CCleaneru odpověděl v oficiálním diskuzním fóru na stížnosti s tím, že instalace Avastu má být za všech okolností volitelná a uživatelé by měli vždy vidět obrazovku, na níž mohou vyjádřit svůj souhlas.

Chybička se vloudila

Produktový manažer ale uznal, že v některých případech se mohly vyskytnout problémy. „Evidujeme malé množství okrajových případů, kde se zdá, že se zaškrtávací políčko pro vyjádření souhlasu nezobrazuje správně.“ Následné šetření ukázalo, že při vysokém zatížení systému se mohla volba zobrazovat se zpožděním.

V tomto směru byla již v lednu ve verzi 5.39 provedena oprava, která měla uvedený problém vyřešit. Přesto se i poté za určitých okolností stávalo, že se uživateli volba k odmítnutí či souhlasu s instalací antiviru nezobrazila.

Antivir se nainstaloval bez souhlasu

Redaktoři TechSpotu tedy provedli vlastní test, během kterého na počítač nainstalovali nejnovější verzi CCleaneru. Aniž by během procesu s čímkoli souhlasili nebo nesouhlasili, nainstaloval se jim současně s čistícím nástrojem i antivirový program.

Nabídka na instalaci aplikací třetích stran není v případě CCleaneru žádnou novinkou. V minulosti byla tato metoda propagace použita například pro produkty Google Chrome, Disk Google, Skype či Dropbox. Ani v jednom z uvedených případů si však uživatelé nestěžovali, že by se jim programy instalovaly bez jejich souhlasu.

Celá situace je svým způsobem ironická, neboť Avast je společností, zabývající se ochranou počítačů. Její produkty mimo jiné brání instalaci softwaru bez svolení uživatelů. Firma minulý čtvrtek zveřejnila na webu podpory článek, ve kterém vysvětluje, že instalace antiviru není nabízena pokaždé.

Konkrétně pokud uživatel nabídku odmítne, nebude mu pak po nějakou dobu zobrazena. Z technického hlediska je toto nastavení ukládáno do registrů do HKEY_CURRENT_USER\Software\AvastAdSDK\ jako položka LastOffer. Jestliže tuto hodnotu smažete, nabídka antiviru se zobrazí při další instalaci CCleaneru.

Oficiální vyjádření sice zní: „Instalace Avastu je volitelná a vyžaduje váš souhlas. Můžete se rozhodnout neinstalovat Avast zrušením zaškrtnutí políčka.“ Zkušenosti některých uživatelů, včetně redaktorů TechSpotu však ukazují opak.

Diskuze (56) Další článek: Drony v blízkosti přistávací dráhy přerušily provoz na londýnském letišti Gatwick

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,