Cisco vyvíjí Cius, tablet s Androidem pro firmy

Společnost Cisco chce využít současné rostoucí poptávky po různých dotykových zařízeních a vyvíjí nejen svůj vlastní tablet PC s názvem Cius, ale také jednoúčelové zařízení pro kontrolu a nastavení domácích rozvodů.

Cisco Cius by měl disponovat 7" dotykovým displejem, prcesorem Intel Atom na frekvenci 1,6 GHz, 32GB flash pamětí, přední HD (720p) kamerou pro videohovory (Cisco TelePresence) a zadním 5Mpix čipem pro focení a nahrávání videa v rozlišení 640 × 480. V další výbavě pochopitelně nechybí rychlá WiFi 802.11n, Bluetooth, podpora 3G a 4G sítí, micro USB konektor a dokonce i akcelerometr. Počít se také s výměnnou baterií, která by měla nabídnout až osm hodin provozu. Celková hmotnost tohoto tabletu by neměla překročit 0,52 kg.

ciscocius.jpg

Součástí operačního systému Android OS bude i řada programů od Cisca, konkrétně například Cisco Quad, Cisco Show and Share, Cisco WebEx Meeting Center, Cisco Presence nebo Cisco WebEx Connect. V prodeji se nejspíše objeví v omezeném množství začátkem roku 2011.

15415_large_ciscotablet.jpg 15416_large_ciscotablet-1.jpg

Cisco HEC

Tak trochu jiný typ dotykového zařízení je takzvaný HEC (Home Energy Controller), který je určen především pro moderní stavby s kontrolou vnitřních systémů rozvodu elektřiny nebo tepla. Tento dotykový tablet je založen na procesoru Intel Atom s frekvencí 1,1 GHz s 512 MB operační pamětí a 1 až 2GB flash pamětí.

ciscohomeenergycontroller01.jpg ciscohomeenergycontroller02.jpg

Samozřejmostí je WiFi 802.11n, gigabitový ethernet či USB port. Jako operační systém slouží Ubuntu ve speciální verzi pro MID zařízení. Koncová cena se předpokládá klem 900 USD (přibližně 20 000 Kč s DPH).

Diskuze (11) Další článek: Autoškola professional: Důkladná příprava na řidičák

Témata článku: , , , , , , , , , ,