Čipy od MIPS a jejich budoucnost

Kam se ubírá jeden z posledních "živých" výrobců riscových čipů? MIPS připravuje tři drahokamy.
Hodně pestrá je budoucnost firmy MIPS: kdysi samostatný silný výrobce RISCových čipů, který koupil firmu Silicon Graphics, aby následně firma Silicon Graphics zase koupila MIPS (což se nám může zdát nepochopitelné, ale je to tak) a nyní je zase postupně osamostatňován. I to je důkaz amerického způsobu života, resp. podnikání - formální uspořádání firem a jejich vlastnictví se mění ze dne na den, aby vyhovovalo trhu a mohlo vydělat co nejvíc peněz.

MIPS dnes ohlašuje strategii na několik příštích let - u procesorů se tomu říká "roadmap" čili jakýsi cestovní itinerář: vzhledem k tomu, že zásadní rozhodnutí obvykle přinese výsledky v podobě čipů za tři roky a více, se skutečně jedná o plán na hodně dlouhou cestu, ze které se hodně obtížně vrací zpět.

MIPS neopouští oblast RISCových procesorů, které se často označují jako mrtvé, ale ne zcela právem. MIPS chce vyrábět tři nové rodiny 32- a 64-bitových procesorů s kódovými názvy Jade, Opal a Ruby (jade=nefrit, ruby=rubín); tři drahokamy by tedy měly zdobit příští korunu firmy.

Jade je pouze rozšíření už hodně starého čipu R3000; je typický RISCový low-end, "levný v ceně, kvalitní ve výkonu". Opal je 64-bitový procesor navazující na R5000 a Ruby je nejvýkonnějším čipem (též 64-bitovým), určeným také pro embedded aplikace.

Živě komentuje: Všechny čipy míří velice silně právě na specializovaný, embedded trh, a jsou proto vytvářeny tak, aby mohly být velice snadno adaptovány pro potřeby "embedded" zákazníků, zejména ve spotřební elektronice; čipy jsou označovány jako "synthesizable" a mající "hand-packed processor cores". Byť přesně nerozumím této čipařské hantýrce, je zřejmé, že MIPSu jde o to, aby se stal co nejatraktivnějším pro firmy, které vyrábějí nejrůznější elektronická zařízení od opékače topinek přes herní konzoli až po hand-held PC - ty chtějí vysokou výkonnost, nízkou cenu a snadné uživatelské úpravy. Mimo jiné to ovšem znamená, že firma MIPS přece jen pomalu opouští trh běžných pracovních stanic a serverů, kde nepřipravuje žádné velké novinky, tj. "itinerář" jdoucí daleko za čip R10000. To, že Silicon Graphics začíná vyrábět pécéčka, už její příznivci spolkli a domnívám se, že se na to i těší. Ale že by časem Silicon Graphics vyráběla jenom pécéčka?

Váš názor Další článek: V USA dominuje rýchlosť 33600 bps

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,