Grafické karty | Čína | Zhaoxin

Čínský Zhaoxin už má desktopovou grafickou kartu. Je tak slabá, až to bolí

O čínském výrobci Zhaoxin jsme několikrát psali ve spojení s procesory na bázi instrukční sady x86, které se v rámci NASu od QNAPu prodávají i v Česku. Tento výrobce se ale vrhnul i do grafických čipů a na svět nyní unikly první reálné fotografie desktopového modelu.

Grafická karta od Zhaoxinu nese název Glenfly Arise-GT10C0 a je cílená pro jednoduchou práci, hlavně desktop a kancelářské programy. Je určená do slotu PCI Express, má 2 GB paměti, ale do budoucna lze čekat i verze s jinou kapacitou. V operačním systému Windows se hlásí jako „Zhaoxin VGA bios“ a pro připojení monitoru nabízí jeden HDMI a jeden VGA výstup. Chlazení je malé a zajišťuje ho jeden ventilátor.

A jak je na tom výkon? Doslova tragický a těžko říci, jestli je to problém hardwaru, nebo softwaru, respektive ovladačů. V testu standardního rozhraní OpenCL v programu Geekbench dosáhla karta pouze na 579 bodů. To je 65× pomalejší než stará grafická kata GeForce GTX 1650 od Nvidie. Už i integrované grafiky od Intelu (Iris Xe) mají kolem 20 tisíc bodů.

Pokud bychom hledali ekvivalent s podobným výkonem, dostaneme se přibližně na úroveň grafiky AMD Radeon HD 5450 (40 nm, 292 milionů tranzistorů), která byla uvedena na trh v roce 2010.

Diskuze (30) Další článek: Konec potravin v plastových obalech. Materiál na rostlinné bázi prodlužuje trvanlivost a zvyšuje bezpečnost

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,