Čínský Windows 7 stojí 104 korun

Když Microsoft na konci července uvolnil Windows 7 pro své OEM partnery, záhy se na pirátských sítích objevil upravený systém, který nevyžadoval aktivaci. Crackeři tentokrát využili zcizeného OEM klíče od Lenova a systém se tak choval jako přeinstalovaný a prošel i testem pravosti. Microsoft sice krátce na to zareagoval a Windows předaktivované tímto klíčem zablokoval, systém se ale přeci jen šíří dál, i když využívá poněkud jiný distribuční kanál než internet.

Krabice s Windows 7 tak byly zachyceny hned v několika čínských stánkových prodejnách v Pekingu a podle jejich prodejců se tu operační systém bezproblémově prodává již déle než měsíc. Na DVD disku se prý nachází obraz ve formátu *.GHO a kolemjdoucí si jej mohou podle magazínu Computerworld pořídit v přepočtu za 104 korun.

Nikdo ale přesně neví, o jaká Windows se vlastně jedná. Může to být podobně předaktivovaná verze jako v případě kauzy Lenovo, stejně tak to ale může být podvodně prodávaná RC verze. Téměř jisté je ovšem to, že na DVD bude zároveň i spousta malwaru, softwarový podpultový prodej v Číně je totiž jedním z důvodů, proč se tato země řadí k baštám těch největších botnetů – sítím zavirovaných počítačů. Softwarovým trhovcům se ale i s tímto rizikem daří, ceny jsou totiž bezkonkurenční.

Tak například v instalačním procesu pirátských Windows našli bezpečnostní specialisté z McAfee odkaz na stránku, na které diagnostická služba Googlu našla 25 trojských koní a dalších virů.

Čínští trhovci ale mají očividně i smysl pro humor a ironii, krabice s Windows se totiž honosily popiskem „complete cracked version“. A zajímavé potisky byste našli i na samotném DVD médiu, vedle loga Windows tu totiž byli i tučňáci. Kdo ví, třeba se ulicemi Pekingu ve skutečnosti šíří jen linuxová distribuce s desktopem, který kopíruje Aero – ostatně na kopie všeho druhu je jihoasijský trh výtečným specialistou.

Diskuze (75) Další článek: Mac OS X Snow Leopard je hotov, vyjde v září

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,