Hardware | Umělá inteligence | Čipy

Čínský Cambricon překonává Nvidii ve strojovém učení, jejich ASIC má výkon 166 TOPS

Vypadá to že Nvidia má v oblasti umělé inteligence dalšího velkého konkurenta. Po nedávném ohlášení Googlu, že jejich nejnovější TPU nabízí lepší výkon než Tesla od Nvidie, přichází nyní další výrobce z Číny. Tím je společnost Cambricon, která uvádí specializované výpočetní karty (ASIC) s výkonem až 166 TOPS, tedy více, než má nejvýkonnější řešení od Nvidie, informuje Anandtech.

Samotný ASIC má označení Cambricon MLU100, který je vyráběn pomocí 16nm procesu u TSMC. Čip je pak schopen pracovat ve dvou výkonnostních režimech. V základním režimu má čip frekvenci 1 GHz, spotřebu 80 W a výkon 64 TFLOPS. V druhém výkonnějším režimu je čip schopen pracovat až na 1,3 GHz se spotřebou 110 W a výkonem 83,2 TFLOPS. Tyto výkon platí pro poloviční přesnost (FP16), které je ve strojovém učení nejvíce populární.

Ovšem čip podporuje i režim osmibitových celočíselných operací, kdy je výkon dvojnásobný, tedy 128 až 166,4 TFLOPS. Zde je tedy tento nový čip výkonnější než GPU Volta GV100 od Nvidie, která má 120 TFLOPS a potřebuje k tomu 250 W. Efektivita čipu MLU100 je tedy v tomto směru vynikající, a pokud přejde výrobce tento rok na 12nm nebo dokonce 7nm výrobní proces, který je již v TSMC dostupný, bude mít asi už Nvidia velký problém.

Další parametry už tak zajímavé nejsou, čip nese 256bitovou sběrnici s pamětmi typu DDR4 na frekvenci 3200 MHz s kapacitou 16 nebo 32 GB. Propustnost je tedy celkem nízká, pouze 102,4 GB/s. Dá se očekávat, že výrobce brzy přejde na výkonnější variantu s GDDR5 nebo HBM2.

Cambricon ohlásil několik variant této grafické karty. Do serverů uvede klasickou PCI Express x16 kartu s aktivním chlazením. Chystá se ale uvézt i pasivně chlazenou variantu, kterou bude uvnitř serveru ochlazovat vnitřní airflow. Také se šušká o variantě pro autonomní vozidla.

Diskuze (5) Další článek: Vědce trápí otázka, zda je etické využívat genealogická data k řešení kriminálních případů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,