Software | Elektromobily | Aktualizace

Čínská „Tesla“ během jízdy zastavila a na hodinu zamkla řidiče. Kvůli softwarové aktualizaci

Čínský výrobce elektrických vozidel Nio zažil kuriózní situaci. Jedno z jeho vozidel během testovací jízdy odstartovalo proces softwarové aktualizace a uvěznilo řidiče s posádkou na více než hodinu. Tématu se věnovala agentura Bloomberg a deník South China Morning Post.

Navíc aktualizace začala na ulici Ghangan Avenue, což je rušná ulice v Pekingu, na níž sídlí mnoho významných vládních a administrativních budov. Vozidlo se zastavilo uprostřed ulice a začalo instalovat softwarovou aktualizaci.

Nio je často označován za čínského konkurenta americké Tesly. Automobilka se intenzivně zabývá nejen samotným elektrickým pohonem, ale také palubním softwarem, asistenčními funkcemi a systémem autonomního řízení.

Není známo, o jaký konkrétní model firmy Nio šlo. Odstavené auto na ulici však vzbudilo pozornost i policie, která se opakovaně u vozidla zastavovala.

Během instalace aktualizace je vozidlo vypnuté a zcela nepoužitelné, takže uvězněna posádka v něm nemohla spustit ani okno. Otevírání dveří je rovněž řízeno elektronicky. Podle vyjádření Nio na čínské sociální síti Weibo vedla k aktualizaci série nešťastných kroků, které udělal řidič. Při standardním postupu by k této situaci nemohlo dojít.

Mluvčí Nio navíc pro portál TheVerge uvedl, že vozidlo před aktualizací zřetelně informuje řidiče o tom, že má auto zaparkovat a že bude nefunkční během aktualizace. Firma se za způsobenou překážku v provozu omluvila a přislíbila, že optimalizuje aktualizační proces.

Diskuze (54) Další článek: Britský matematik spočítal, kde by se mohly nacházet trosky tajemného letu MH370

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,