Bezpečnost | Drony | Čína

Čínská světelná show z dronů se změnila v noční můru. Začaly samovolně padat k zemi na dav lidí

V posledních letech se na významných akcích začínají rozšiřovat hejna stovek dronů, které pomocí předem připravených tras dokáží vytvořit proměnnou světelnou show na obloze. Mohli jsme je vidět například i při vítězství a proslovu amerického prezidenta Joea Bidena. Tuto technologii vlastní i Intel, který ji získal díky akvizici startupu Ascending Technologies.

Stovky relativně těžkých létajících objektů na obloze však nemusí znamenat jen hezký zážitek, ale také noční můru. V Číně se totiž podobná show s drony proměnila v katastrofu. Při oslavách ve městě Čeng-čou totiž začaly samovolně padat k zemi přesně do davu lidí, kteří show sledovali.

Drony narážely do okolních budov, padaly na zaparkovaná vozidla, stromy, lidi i zem. Dav čítající asi pět tisíc lidí začal velmi rychle reagovat a jak lze vidět na videu, začali lidé křičet a upozorňovat ostatní, ať koukají nad sebe a dávají si pozor nebo se jdou schovat. Z videa bohužel není patrné, jestli se jedná o technologii Intelu nebo nějakou čínskou variantu.

Lze očekávat, že se v případě této technologie nastaví přísnější omezení, aby podobná hejna dronů nelétala přímo nad hlavami lidí, ale ve větší vzdálenosti na povrchem, kde nic nebezpečného nehrozí. Ať už je totiž taková technologie v dronech pokročilá jak chce, je levná a jednoduchá, takže má stále chyby jak v hardwaru, tak i softwaru a může se snadno zbláznit.

Diskuze (44) Další článek: Dvoumotorový tryskový dron Cai Hong 6 je pozoruhodně velký a bude schopen operovat po dlouhou dobu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,