Huawei | Čína

Číňané pevně stojí na straně Huawei. Omezení služeb Googlu jim nevadí

Čínští uživatelé nemají problém s tím, že Google v budoucnu omezí používání svých služeb a Androidu na telefonech Huawei. Vyplývá to z komentářů a reakcí, které se objevily na čínských sociálních sítích Weibo a Douyin. Google tento krok oznámil v pondělí kvůli tomu, že americký prezident Donald Trump zařadil čínského výrobce na černou listinu. 

Android ani americké čipy nechceme, daly by se shrnout reakce Číňanů na místím internetu, jak zjistil server What‘s on Weibo. Lidé si stojí za svojí domovskou firmou a v žádném případě neplánují kvůli chystaným omezením přestat telefony Huawei používat. Na sítích trendují hashtagy jako (v překladu) #HuaweiSeNemusíSpoléhatKvůliČipůmNaUSA nebo #HuaweiOperačníSystémHongMeng.

„Co se děje s Huawei nám ukazuje jednu důležitou věc. Někdy je třeba mít plán B,“ píše například jeden z uživatelů. „My Číňané se stáváme čím dál více sebevědomějšími,“ uvádí další. Nechybí ani komentáře jako „Číno do toho! Huawei do toho!“.

Doma zůstane Huawei silným hráčem

Google v pondělí oznámil, že s firmou Huawei omezí spolupráci a přestane jí poskytovat nejnovější verze operačního systému Android a přístup ke svým službám jako Gmail, Chrome, Google Play a YouTube. Krátce poté několik amerických výrobců komponentů přišlo s podobným prohlášením, dodávky chce přerušit například Intel nebo Qualcomm.

Reakce čínských uživatelů není tolik překvapivá, již dnes nemohou většinu služeb Googlu používat, protože jsou v zemi blokované vládou. Lidé spoléhají na balíky aplikací od společností jako Tencent nebo Baidu, které dostanou i nadále.

Zbývá tak Android, na jehož eventuální zbavení se se Huawei stejně dlouhodobě připravoval. Dlouho se mluví o chystaném operačním systému, který má být zcela čínský a pod kontrolou Huawei. Dřívější zprávy uváděly, že by se měl jmenovat Kirin OS, ale po pondělku vypadá pravděpodobnější název HongMeng OS.

A co se týká čipů a dalších komponentů, zde nastává jediný možný problém. Čipy si Huawei vyrábí sám přes svoji dceřinou společnost HiSillicon, ale u ostatních součástek zatím alternativu nemá. Anebo má, jen ji tají, protože o možném zákazu se spekulovalo dlouho. 

Každopádně ať už jsou běžní uživatelé v Číně s omezením „v pohodě“ nebo ne, polovina zisku firmy z její smartphonové divize pochází ze zahraničí, takže prodejům změny zcela jistě uškodí. Těžko si lze představit, že Evropané nebo Američané rychle a ochotně přejdou na jakýsi HongMeng OS, navíc bez YouTube, Chromu a dalších. 

Diskuze (47) Další článek: Květnovou verzi Windows 10 už si můžete stáhnout skrze Windows Update

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,