Čína překonala Ameriku – po síti surfuje čtvrt miliardy obyvatel

Čínská státní agentura CNNIC (China Internet Network Information Center) ve čtvrtek oznámila, že počet obyvatel s přístupem na internet vzrostl oproti minulému roku o 56 procent na 253 milionů uživatelů, čímž se stala Čína světovou jedničkou.

Na druhou stranu ale východoasijský obr stále zaostává v penetraci, z celkového počtu 1,33 miliardy obyvatel má totiž k internetu přístup pouze 19,1 procent uživatelů, zatímco celosvětový průměr se pohybuje okolo 21,1 procent. I zde je ale patrný sedmiprocentní meziroční nárůst. Necelých třicet procent uživatelů se připojuje k internetu skrze mobilní zařízení a celých 46,4 procent uživatelů tvoří ženy. Bezmála 85 procent všech uživatelů používá podle agentury CNNIC širokopásmové připojení (ADSL, kabelový modem a jiný typ vysokorychlostního internetu).

internet_users.png
Ještě loni se předpokládalo, že Čína předstihne USA až v roce 2009

V USA používá internet asi 223 milionů obyvatel, tedy pouze o třicet milionů méně než v Číně. Někteří analytici tedy mimo jiné poukazují na skutečnost, že ačkoliv CNNIC poprvé v histori zveřejnila metodiku odhadu, ten může ve skutečnosti dosahovat statistické chyby až pěti procent.

Čínská lidová republika je nakonec i telekomunikační jedničkou. Mobilní telefon zde vlastní na 601 milionů obyvatel, skrze pevnou linku je naopak připojeno 356 milionů uživatelů. I zde se projevuje celosvětový trend, lidé odhlašují pevné telefonní linky, ale v poněkud jiném měřítku než v českých reáliích. Za prvních šest měsíců letošního roku tak učinilo 9,3 milionů uživatelů.

Čínský internetový trh se nicméně v mnoha ohledech stále liší od západního standardu. I když o největší trh světa bojují tradiční hráči včetně Microsoftu, Googlu či Yahoo!, největší oblibě se těší specifické čínské služby, které úspěšně kopírují jinak poměrně globalizovaný trh. Jedničkou mezi vyhledávači je zatím nepokořený Baidu, alternativou globálně velmi oblíbeného YouTube je pro změnu Tudou a Čína má i svou verzi Facebooku – Xiaonei.

Vzhledem k uzavřenosti čínského internetu vzniká poměrně unikátní a soběstačné prostředí, které sice zatím není tolik rentabilní jako zavedený globální internet – příjmy Baidu za rok 2007 dosáhly 228 milionů amerických dolarů, zatímco Google překonal hranici 16,5 miliard, i to se ale podle analytiků může brzy změnit.

Zdroj: Nasdaq

 

Diskuze (11) Další článek: Z praxe: za jak dlouho přijde zboží objednané na eBay

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,