Čína: Náš internet je otevřený

Pokud chcete podnikat na čínském internetovém trhu, musíte se řídit tamní legislativou a ta v sobě nese silné prvky cenzury. Ví to každý, o cenzuře a velkém čínské firewallu totiž už bylo napsáno tisíce článků. První oficiální vyjádření ke kauze Google tak v tomto světle stojí skutečně za to.

Se stručným vyjádřením pro BBC přispěchala tisková mluvčí čínského ministerstva zahraničí Jiang Yu, podle které je v Číně „internet otevřený a úřady podporují jeho rozvoj“ a podle předpokladů potvrdila, že západní firmy jsou zde sice vítané, musí ale podnikat v souladu s místní legislativou.

Žádná z bezpečnostních firem ani Google samotný sice oficiálně neřekne, že za útoky stojí čínské úřady, neoficiálně se na tom ale většina odborníků shoduje a stálí pozorovatelé konstatují, že se rozhodně nejedná o žádný nový fenomén, ale o celkem běžnou praxi. Ti menší hráči na čínském trhu se s tím jednoduše nechlubí, Čína by je totiž mohla vykázat ze země. Například společnost F-Secure monitoruje kyberútoky na čínské aktivisty od roku 2005, Google samotný přitom na tamní trh vstoupil v roce 2006.

Google v současné době ovládá třetinu čínského trhu s vyhledáváním, jeho pozice se zde tedy podobá České republice. Zatímco v Číně je jeho úhlavním konkurentem lokální Baidu (více než 60 % trhu), u nás je to tradiční a také lokální Seznam.cz.

Diskuze (22) Další článek: Google doporučuje provozovat Gmail na šifrovaném protokolu https

Témata článku: , , , ,