Hardware | Čipy | Čína | Tranzistory

Čína chce vyrábět nejmodernější čipy. SMIC rozjíždí 14nm výrobu a vyhlíží k 7nm

Čínská výrobní technologická společnost SMIC tento týden oznámila, že má již hotový 14 nm výrobní proces a masovou produkci čipů spustí již v první polovině tohoto roku.

Dále firma slibuje velmi pěkné výsledky ohledně výtěžnosti, kde by měla dosáhnout na 95 %. Bude se tak jednat o nejpokročilejší výrobní proces v zemi a tím plány této společnosti nekončí.

Nejpokročilejší výrobu ve světovém měřítku mají nyní Intel, TSMC a Samsung. Ale Čína chce evidentně i v tomto oboru minimálně srovnat krok. SMIC tento rok začne s velkovýrobou 14nm FinFET křemíkových plátů. Tím v podstatě dožene konkurenci, protože 14/16 nm využívá již dlouho jak TSMC, Samsung nebo třeba Global Foundries.

SMIC už ale pracuje na 10nm procesu a vyhlíží dokonce k 7nm. To už se dostáváme k současné technologické špičce a s nástupem na 10 nm má problém i samotný Intel. Tím ale čínská firma nekončí, protože plánuje zavést do výroby i technologii EUV (Extreme ultraviolet lithography).

Plány má firma obrovské a bude k tomu potřebovat opravdu velké investice do technologií výroby. Ostatně, že zvládnout výrobu není jednoduché dokazuje například vývoj v Global Foundries, kde loni přerušili vývoj 7nm výroby právě kvůli enormním nákladům. Jenže do SMIC tečou peníze přímo od čínské vlády, je to částečně státní podnik.

SMIC se nyní pouští nové továrny za 10 miliard dolarů, která by měla být hotová v roce 2021. Dle plánů dosáhne výrobní kapacita na 70 000 křemíkových plátů měsíčně a později má být modernizovaná na výrobu pomocí 10 a 7 nm. Zda dokáže SMIC s podporou čínské vlády dohnat své největší konkurenty si tedy budeme muset ještě pár let počkat.

Zdroj: Anandtech

Váš názor Další článek: Ekologická nákladní doprava – Nikola chystá dva tahače poháněné vodíkem a bateriemi

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,