Umělá inteligence | Medicína | Reproduktory

Chytré reproduktory podle dechu poznají nastupující infarkt a zavolají pomoc

Chytré reproduktory Amazon Echo s hlasovou asistentkou Alexa dnes zvládají celou řadu úkonů. Nová studie tvrdí, že umělá inteligence může jít ve svých schopnostech ještě dál – například se dokáže naučit rozpoznat nástup infarktu a přivolat pomoc.

Za studií stojí Univerzita ve Washingtonu, která ji publikovala v odborných časopisech Digital Medicine a Nature. K testům použila mikrofon, jež je integrovaný v řadě reproduktorů Amazon Echo. Zaznamenaný zvuk pak posuzovala umělá inteligence. Při nástupu infarktu mívají lidé obvykle několik příznaků: bolest na hrudi nebo paži, pálení žáhy a dušnost. Studie se zaměřila právě na poslední symptom.

Reproduktor pozná infarkt

Odborníci školili algoritmus umělé inteligence pomocí 729 nahrávek tísňových volání. K celkem 82 hodinám zvukových záznamů přidali nahrávky zvuků, pořízené během spánku 35 dobrovolníků a dalších dvanácti pacientů, účastnících se spánkové studie, kteří trpěli chrápáním a syndromem spánkové apnoe.

Někteří pacienti ve spánkové studii vykazovali podobné zvuky jako nemocní se srdečním infarktem, což napomohlo tomu, aby umělá inteligence a chytrý reproduktor dokázaly správně identifikovat nouzovou situaci. Dle vedoucího výzkumu Justina Chana se chybovost pohybovala jen mezi 0,1 a 0,2 %.

Jinými slovy to znamená, že chytré reproduktory s hlasovou asistentkou Alexa dokážou velice přesně rozlišovat mezi běžnými zvuky, vydávanými spící osobou, a dýcháním v průběhu začínajícího srdečního infarktu.

Ještě to bude potřeba vyladit

Ačkoli Chan neskrývá svou spokojenost s výsledky studie, uznává, že bude třeba překonat ještě několik překážek, než bude systém fungovat. Počítá se například s výstrahou, na kterou bude moci člověk reagovat a zabránit planému volání na tísňovou linku.

Ačkoli Alexa vykázala spolehlivost v 97 % sledovaných případů, stále existuje prostor pro její další zlepšení a zdokonalení. Je také nutné vyřešit otázku soukromí, protože pokud má reproduktor sledovat spící osoby, musí být umístěn v ložnici a aktivně „poslouchat“ dění.

Podle Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) dochází jen v rámci USA každých 40 sekund k nějakému typu srdeční příhody – jde o více než 700 tisíc případů ročně. Šance na přežití je přitom přímo úměrná rychlosti poskytnutí zdravotní péče.

Diskuze (3) Další článek: Legendární desková hra Monopoly přichází s bankéřem ovládaným hlasem

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,