Technologie | Umělá inteligence | Chytrá domácnost

Chytrá stěna v domácnosti: Nejde o výmysl, ale o reálný projekt od Disneyho

Chytré reproduktory s digitálními asistenty jsou už běžným standardem, další metou technologického pokroku v domácnostech je chytrá domácí stěna, která bude sledovat dění kolem a podle toho domácnost řídit. Wall++ je unikátním projektem z rukou univerzity Carnegie Mellon a společnosti Disney, který udělá z obyčejně zdi zeď chytrou, a to při ceně 20 dolarů za metr.

Chytrá stěna je vytvořena prostřednictvím kondukční barvy a senzorů v podobě sítě „natřených“ elektrod. Díky tomu se ze stěny v zásadě stane touchpad, povrch citlivý na dotyk a gesta a mimo jiné také elektromagnetický senzor, který může registrovat v prostoru zařízení jako je telefon či tablet.

To znamená, že stěna může monitorovat, co se děje v pokoji. Zejména citlivost elektromagnetického senzoru překvapí – dokáže rozpoznat, jaké elektrické zařízení v pokoji je zrovna aktivní. A to třeba i samotný touchpad u notebooku.

Na základě zjištěných informací pak může řídicí jednotka podle potřeby zhasínat světla, ovládat televizi či komunikovat se spotřebiči v domácnosti. Stěna by měla mít možnost také poznat osoby v pokoji, které u sobe budou mít specifická zařízení či gadgety a rozeznat tak jednotlivé členy rodiny.

Stěna nemá žádné grafické či akustické výstupy. Je jen obřím multisenzorem, který přijímá různé informace k dalšímu zpracování. Rozpoznávat přitom může i gesta aplikovaná buď přímo na stěně, nebo v její blízkosti. Dobře by tedy mohla spolupracovat právě s domácími digitálními asistenty.

Diskuze (6) Další článek: Sterrox je nový materiál pro vrtule počítačových ventilátorů. Má unikátní vlastnosti, tvrdí Noctua

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,