Bezpečnost | IoT | Wi-Fi | Odposlech

Chytrá panenka může šmírovat děti, německé úřady radí rodičům: zničte ji

Dětská panenka vybavená mimo jiné konektivitou Wi-Fi, bluetooth, mikrofonem a schopností mluvit skrze vestavěný reproduktor, to už dnes asi nepřekvapí. Jenže ne každý si uvědomí, že u takovýchto chytrých hraček hrozí zneužití. Právě na to upozornily německé úřady, když jednu takovou panenku zakázaly prodávat a rodičům doporučily, aby ji zničily.

Problematickou panenkou je „My Friend Cayla“, kterou na trh dodává Vivid Toy Group. Ta neprošla testem, který ověřuje splnění podmínek německého telekomunikačního zákona. Podle tamní direktivy musí být komunikační zařízení dostatečně zabezpečeno, aby nemohlo dojít k jeho zneužití pro skryté sledování osob.

Panenka My Friend Cayla má nezabezpečené Bluetooth připojení k mikrofonu, přičemž je navíc napojena na internet. To z ní dělá potencionální „špionážní zařízení“. V Německu byl proto zakázán její prodej a nejen to, jak upozornil Netzpolitik, zákon zakazuje i držení takového zařízení. Pokud rodiče chtějí dětem samotnou panenku zachovat, měli by zajistit destrukci alespoň vnitřní elektroniky. Jen vyndat baterky nestačí...

Panenka My Friend Cayla funguje podobně jako chytrá asistenční zařízení do domácnosti, jako je Google Home či Amazon Echo. Děti na ni mohou mluvit, panenka záznam odešle na server, tam se převede řeč na text, umělá inteligence analyzuje otázku, vyhledá odpověď a skrze panenku dítěti odpoví.

Podobné hračky mají potenciál stát se hitem, podobně chytrá je už i legendární Barbie. Mimochodem, i tu už se podařilo hacknout. Přímo bez samotné panenky to ale zatím nešlo a komunikační protokoly má chráněné zjevně lépe než konkurenční Cayla. Ta už čelí problémům také v zámoří, kde ji vyšetřuje americký úřad FTC.

Na českém trhu se problematická panenka oficiálně neprodává, neumí totiž česky...

Takto panenka funguje:

Diskuze (26) Další článek: Z PDF do Wordu i jinak: ABBYY FineReader vyšel ve verzi 14 a opět více usnadňuje digitalizaci dokumentů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,