Koronavirus | Android | Mobilní aplikace

Chytrá karanténa od Applu a Googlu může mít problém na nových telefonech Huawei

Google a Apple na konci pracovního týdne oznámily, že společně vyvinou systém chytré karantény, který bude integrální součástí jejich mobilních systémů. Google nyní potvrdil, že k distribuci použije svůj systém Play Services.

To znamená, že se chytrá karanténa dostane na telefony s Androidem bez potřeby aktualizace celého systému a bude k dispozici na zařízeních s Androidem 6.0 a vyšším.

Použití ekosystému Play Services má ale jednu vadu na kráse. Tyto služby nejsou dostupné na telefonech v Číně a v souvislosti se spory mezi USA a společností Huawei ani na jeho novějších zařízeních.

Google si je toho vědom, a tak pracuje na postupu, jak dostat chytrou karanténu i na tyto telefony. V tomto případě ale bude záležet výhradně na výrobcích, zdali se do programu zapojí.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Princip technologie chytré karantény na základě BLE od Googlu a Applu. Bude ji nativně podporovat iPhone i telefony s Androidem. 

Telefony budou do okolí posílat anonymní a v čase se měnící identifikátory skrze Bluetooth. Když je někdo zachytí, uloží si je na několik dnů. Pokud majitel telefonu onemocní, bude moci na server nahrát seznam všech identifikátorů, které v posledních dnech rozesílal do okolí.

Tyto „infikované“ identifikátory si budou průběžně stahovat ostatní telefony v daném regionu. Pokud najdou shodu s vlastní databází zachycených identifikátorů, znamená to, že se jejich majitel vyskytoval v oblasti, kde se nacházel člověk s covidem.

Podobný systém na aplikační úrovni vyvinuli i tuzemští programátoři. Pokud by ale bylo k dispozici optimalizované API na úrovni systému, mohli by jej použít i ve své aplikaci.

Diskuze (22) Další článek: Kvůli koronaviru nabírá zpoždění i nové emoji. Příští rok se novinek nedočkáme

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,