Windows Defender

Chystá se nový Microsoft Defender. Řekne vám i to, v jakém stavu je váš telefon

Před koncem října jsme se dozvěděli, že Microsoft chystá nové vydání svého antimalwarového řešení. Jako první na něj zřejmě upozornil známý italský blog Aggiornamenti Lumia. Vývoj ještě není u konce. Pod názvem Microsoft Defender Preview projekt naleznete v Microsoft Storu, jak upozornil WalkingCat, která má na kontě rovněž řadu úniků.

O moc víc o novince zatím nevíme. Sami Microsoft Defender Preview vyzkoušet nemůžeme. Instalace proběhne v pořádku, mandatorní přihlášení k účtu Microsoft nás už ale dál nepustí. Designově aplikace na pohled zapadá do Windows 11, byť není omezená jen na tento operační systém – lze ji nainstalovat také v Desítkách.

V popisku stojí zjevné: má jít o jednoduché, ale účinné řešení pro Windows, Android a platformy od Applu. Loni ostatně Microsoft vypustil testovací klienty Defenderu pro Android, ale i pro Linux. S Windows 10 verze 2004 ostatně svůj antimalwarový program přejmenoval na Microsoft Defender, aby nebyl spojován s jedinou platformou.

microsoft defender preview (2).png

Vývojáři Ahmedu Walidovi se podařilo překonat přihlášení, takže už světu nabídl snímky z funkčního prostředí aplikace. Je z nich poměrně jasné, že vývoj ještě chvíli potrvá. Koncepčně se Defender zaměřuje nejen na počítač, kde je nainstalován, nýbrž reportuje i stav dalších zařízení nebo služeb.

Na jednom místě tak uvidíte, jestli je z hlediska zabezpečení v pořádku rovněž např. váš telefon s Androidem nebo jiný počítač s macOS. V tuto chvíli ani není jisté, jestli tento Defender bude sloužit jen jako doplněk k antimalwaru ve Windows, nebo ho nahradí.

Použité zdroje: Aggiornamenti Lumia na Twitteru | Ahmed Walid na Twitteru | Microsoft Defender Preview | WalkingCat na Twitteru via OnMSFT.com

Diskuze (12) Další článek: Lék proti depresi za stokorunu snižuje riziko těžkého průběhu i úmrtí na onemocnění covid-19

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,