Adobe | Soudy

Chyba v programu mu smazala léta práce. Teď nešťastník žaluje Adobe

S netradiční žalobou se musí potýkat výrobce softwaru pro kreativce Adobe. Podal ji na firmu fotograf a filmař na volné noze Dave Cooper, který tvrdí, že kvůli chybě ve střihovém programu Premiere Pro přišel o několik let své práce. Bug mu totiž smazal stovky souborů, ke kterým program vůbec neměl mít přístup.

Žaloba se týká verze Premiere Pro CC 2017 11.1.0 a jeho funkce clean cache. Editování videí je totiž velice náročný proces a zabírá spoustu místa na pevném disku, protože si program během procesu vytváří různá podpůrná data, která ukládá v mezipaměti. Jakmile člověk projekt dokončí, může mezipaměť vymazat, aby se mu uvolnilo místo.

Cooperovi se v jednu chvíli jeho interní disk zaplnil, takže programu řekl, ať ke skladování podpůrných dat použije složku „Videos“ na jeho externím disku. V této složce ale měl také uložený veškerý materiál, který využíval k tvorbě.

PremierePro_BrowseAdobeStockMotionGraphicsTemplates_EssentialGraphics-updated.png
Premiere Pro je jeden z nejpoužívanějších programu pro profesionální editací videí

Co se stalo potom, už je asi jasné - Cooper použil funkci clean cache a Premiere Pro mu místo složky Media Cache, kterou ve „Videos“ vytvořil, vymazal úplně celou složku - všechno, na co filmař nesahal déle jak 90 dní. Přišel tak o více než 500 hodin videa, okolo 100 tisíc individuálních klipů a celkovou práci v hodnotě 250 tisíc dolarů. Pokusy o obnovení dat se mu nezdařily.

Adobe v následné aktualizaci pro Premiere Pro CC 2017 přiznal, že šlo o bug, který je již opravený. Chyba skutečně způsobovala, že funkce clean cache společně s obsahem složky Media Cache mazala i okolní soubory. Cooperovi toto přiznání ale nijak nepomohlo, a tak se rozhodl, že bude firmu žalovat.

Po Adobe chce, aby mu veškerou ztracenou práci zaplatil. Chce také, aby odškodnil všechny profesionály, kteří se s tímto problémem setkali. Jaká je jeho šance na úspěch, v tuto chvíli nelze posoudit, firma se odmítla k případu vyjádřit. Jestli ale případ něco ukazuje, tak důležitost záloh. Což ovšem samozřejmě neznamená, že Adobe nepochybilo.

Diskuze (86) Další článek: Ray tracing do herních grafik zatím nenabídneme, prozradilo AMD

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,