Historie | Počítače | Osobnosti počítačové historie | Commodore

Chuck Peddle šel za svým snem a vytvořil první osobní počítač

  • Jeho jméno bylo zastíněno těmi, kteří se prosadili v pozdější éře vývoje počítačů
  • Sám se však zasloužil o vývoj prvního sériově vyráběného a masově úspěšného osobního počítače

Chuck Peddle stál za vývojem jednoho z nejdůležitějších mikroprocesorů a posléze postavil první jednoduše použitelný počítač, který stačilo jen vybalit z krabice a začít na něm pracovat.

181341072
Chuck Peddle (foto: Commodore.ca)

Rodina Chucka Peddla původně pocházela z Kanady, kam jeho dědeček emigroval z Velké Británie. Jejich původní příjmení znělo Piddle, ale na Newfoundlandu děda zjistil, že ve zdejším slangu se takto nazývá močení - nelze se tedy divit, že se velmi rychle přejmenoval.

Škola praxe

Newfoundland ale nepřestavoval zrovna nejlepší místo k životu, bylo tam zima a málo práce, přičemž to druhé bolelo o dost víc. Proto se rodina přestěhovala do USA, konkrétně do městečka Bangor ve státě Maine. A zde se také Charles Ingerham Peddle v roce 1937 narodil.

Chuck Peddle

Americký inženýr, který spolupracoval na vývoji prvních mikroprocesorů a vytvořil první sériově vyráběný a masově úspěšný osobní počítač Commodore PET.

  • narození: 1937
  • původ: USA

Peddle vystudoval inženýrství na University of Maine v roce 1960, přičemž základním teoriím, na nichž stojí moderní počítače, jako je například binární logika či teorie informace, se věnoval pouze poslední rok. Navzdory faktu, že nestudoval ten nejprestižnější ústav a do oboru sotva nahlédl, získal práci u General Electric, kde se podílel na vývoji jednoho z tehdejších systému sdílení strojového času.

Chuck Peddle v nedávném rozhovoru:

Právě zde se toho o počítačích a jejich konstrukci naučil mnohem více, než na škole, a mělo se mu to v budoucnu velice hodit. Dá se říci, že mezi příštími mikropočítačovými pionýry byl bílou vránou, protože na rozdíl od nich měl v době stavby svého stroje rozsáhlé zkušenosti v tomto oboru.

Do boje za levné a univerzální čipy

V roce 1970 se ale General Electric rozhodl ukončit své počítačové aktivity, takže Chuck spolu s dalšími kolegy zkusili štěstí na vlastní noze a pokoušeli se realizovat systém elektronických pokladen. Jenže bez peněz to nešlo.

Chuck pochopil, že tohle nemá budoucnost. I z osobních důvodů (oženil se totiž s exmanželkou jednoho ze svých partnerů) nakonec firmu opustil. Uvažoval, kam dál, lákal ho Texas Instruments, ovšem nakonec dal přednost Motorole, kde právě finišoval projekt vývoje prvního osmibitového mikroprocesoru této firmy – MC6800.

857695810
Mikroprocesor Motorola MC6800 (foto: Wikimedia, volné dílo)

Tým vývojářů vedl Tom Bennett a vedl jej skvěle, takže je velká škoda, že jeho zásluhy v tomto oboru jsou dnes téměř zapomenuty. Ovšem i když dokázal dobře navrhnout architekturu čipu, v jednom byl příliš konzervativní. Nezajímalo jej jiné použití, než v kalkulačkách.

Na rozdíl od něj ale Peddle moc dobře chápal, že se správnou sadou podpůrných obvodů bude možné použití čipu i v dalších mnohem náročnějších aplikacích a třeba i v počítačích. Proto se zasadil o vytvoření celé rodiny takových obvodů. Kromě toho cestoval po celých Spojených Státech a pokoušel se pro nový čip získat zákazníky.

Čip se líbil, podpůrné obvody se líbily, ale problém byla cena. Čip měl stát 300 dolarů, tedy zhruba čtyřnásobek v dnešní měně. Každému je asi jasné, že takto drahá součástka prostě nemohla být využívána pro běžné průmyslové aplikace, nebo třeba jen pro řízení semaforů apod. Peddle se tedy ptal, jaká by tedy u potenciálních klientů byla akceptovatelná cena a jeho amatérský výzkum vedl k závěru, že zhruba 25 dolarů.

Levněji, levněji!

A procesor bylo možné zlevnit. Peddlův návrh na razantní zlevnění byl ovšem odmítnut. Samotné výrobní náklady mikroprocesoru byly nepatrné, nicméně management chtěl velice rychle kapitalizovat vysoké náklady na vývoj.

První vzorky MC6800 byly vyrobeny v únoru 1974, tedy jen o měsíc později, než i8080. Výrobci kalkulaček rychle zavětřili a například Hewlett Packard měl hotový prototyp svého produktu již v červnu. Peddle se však pouze s tímto nespokojil a sestavil jednodeskový mikropočítač MEK6800D1, který demonstroval možnosti celé té rodiny podpůrných obvodů.

Ano, bylo to velice pozoruhodné, ovšem stále tu byla ta příliš vysoká cena. I když se o rok později MC6800 prodával za $175, pořád šlo o příliš vysoký balík. Peddle neustále bojoval za zlevnění (případně za vývoj ořezané lacinější varianty), až to management firmy přestalo bavit a dostal oficiální dopis, aby laskavě s tímto tématem už přestal. Jenže lidem jako Peddle není dobrý nápad posílat takovéto dopisy. Někoho tím možná postrašíte. Ty odvážné ale nabudíte k akci, takže se rozhodnout svůj sen realizovat – ale už jako vaše konkurence.

MOS Technology

Chuck Peddle totiž věděl o firmě, která by jeho sen mohla uskutečnit. MOS Technology byla založena jen o rok později než Intel a zabývala se vývojem a výrobou integrovaných obvodů.

Ředitel firmy John Paivinen se z Chuckem Peddlem znal z General Electric a nápad Chucka Peddla mu přišel velice vhod. Znamenalo to proniknout na doposud neznámý terén a ještě ke všemu získat zkušené vývojáře. Peddle si jich s sebou přivedl šest, včetně skvělého Billa Mensche, který byl autorem několika nesmírně zásadních podpůrných obvodů.

Architekturu čipu navrhovali Chuck Peddle, Will Mathys a Rog Orgill. Hlavním typem nového čipu měl být 6502, přičemž byl vyvinut i typ 6501, který byl použitelný přímo v patici Motoroly, ale ten nikdy nebyl tím hlavním dílem, šlo pouze o variantu, zjednodušující práci inženýrům. Chuck Peddle se sice lehce inspiroval architekturou čipu 6800, ale v novém svém díle se rozhodl implementovat jen to zcela nezbytné, aby čip mohl být co nejlevnější.

705989980
Mikroprocesor MOS6502 (foto: Wikimedia, CC SA 3.0)

Jednu věc je třeba zdůraznit. MOS6502 nebyl nikdy plánován pro použití v počítačích. Jak řekl sám Peddle: „Pokud bychom dělali čip pro počítače, udělali bychom jej jiný.“ 6502 měl soutěžit především s čipem i4040 pro použití v elektronických pokladnách, kalkulačkách, domácí elektronice, automobilech a strojích. Pokud se dnes divíme, že strojový kód, počet registrů atd. jsou ve srovnání například s takovým Z80 či i8080 velmi omezené, je to právě z tohoto důvodu.

Na druhé straně, Peddle s týmem přišli s velmi zajímavou novinkou, dnes zvanou „pipelining“. Zatímco tehdejší konkurenční mikroprocesory zpracovávaly instrukce striktně sériově a pro každou si proto musely vyhradit více taktů, MOS6502 dokázal už v průběhu zpracování jedné instrukce nahrát z fronty další. Díky tomu jsou strojové instrukce v tomto procesoru zpracovávané obvykle mnohem méně takty. To jej činí rychlejší, než například i8080 o stejné frekvenci.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,