Software | Chrome | Open source | C++

Chrome je konečně opravdu open-source. Cože, nebyl už dávno?

Chrome je konečně opravdový open-source. Cože? Vždyť jeho Chromium je přeci open-source už od začátku! Ano, nicméně zdrojové kódy lze nyní na Windows přeložit pomocí open-source překladače Clang. Doposud k tomu byl potřeba překladač proprietárního Visual Studia od Microsoftu (MSVC).

Chromium tímto krokem sjednotilo vývoj nejpoužívanějšího prohlížeče na světě, který je zároveň k dispozici na hromadě platforem a lze jej ze zdrojových kódů přeložit sjednoceným open-source balíkem nástrojů.

Komunitní Clang je v tuto chvíli zároveň jediným překladačem pro Windows, jehož výstupy jsou binárně kompatibilní s překladačem Visual Studia. Vývojář tedy může bez problému přeložit část projektu ve Visual Studiu a část pomocí Clangu, přičemž to bude fungovat.

Chrome 64 už je přeložený jinak než jeho předchůdci

A co to znamená pro samotné uživatele? Pokud máte na Windows Chrome ve verzi 64, už je přeložený pomocí Clangu. Tato sestavení jsou podle čísel vývojářů na 64bitových systémech o pár MB menší, z hlediska výkonu je to ale +/- stejné. Podstatnější je to, že vývoj Chromia napříč platformami bude více jednotný a potenciálně rychlejší.

Rozhodnutí Chromia může mít výhledově i politický efekt. Chrome je obrovský softwarový projekt – vždyť moderní webový prohlížeč, který spouští komplikované webové aplikace, je ve své podstatě takový další operační systém.

Mohl by být tedy příkladem i pro další vývojáře a kdo ví, časem by mohl začít Clang propagovat ve Visual Studiu i samotný Microsoft. Ostatně do vývoje komunitního Clangu přispívají i inženýři z Redmondu.

Třeba se jednoho dne dočkáme, že drtivá většina C/C++ kódu nehledě na platformu a systém bude přeložená pomocí Clangu, který tak naplní dns již prehistorickou vizi GNU – ostatně sám se pasuje do role nástupce GCC.

Diskuze (3) Další článek: Austrálie možná brzy vymýtí rakovinu děložního hrdla

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,