Prohlížeče | Chrome

Chrome 84 bude blokovat otravné žádosti o zasílání notifikací

Jistě to velmi dobře znáte. Navštívíte nějaký nový web, načež na vás vyskočí otravná lišta s upozorněním, že bude stránka ukládat cookies. Aby toho nebylo málo, z nějakého jiného rohu pak velmi často vyskočí ještě další bublina, která bude pro změnu žádat o svolení zobrazovat notifikace.

Některé weby zároveň notifikace vnucují natolik agresivně, až se z praktické funkce často stává ta nejnáviděnější na celém World Wide Webu a obtěžuje stále více uživatelů. Autoři Chromia (a potažmo tedy Chromu) se proto na blogu pochlubili, že chystají změny.

Už žádné obtěžující žádosti o notifikace

Chrome 84 začne filtrovat agresivní notifikace, a to v podstatě se stejnou logikou, jakou používá u blokace obtěžujících/malwarové reklamy, sledovacích cookies apod.

38d1ce71-465d-4707-90fe-e0ab44986cc6
Pokud Chromium/Chrome usoudí, že vás chce web přinutit odebírat jeho notifikace za každou cenu, rovnou je zablokuje

V případě, že se vám bude web pokoušet vnutit notifikace nestandardním způsobem, prohlížeč jeho žádosti skryje a upozorní vás na to v adresním řádku. Odtud budete moci blokaci zrušit a notifikace odebírat.

Inženýři z týmu Chromia nicméně zároveň uklidňují slušné webmastery, že tímto způsobem zatočí opravdu jen s relativně malým zlomkem stránek, které se vám pokoušejí notifikace vnucovat přílišnou silou. Třeba opakovanými žádostmi, nejrůznějšími kamuflážemi aj.

Pokud provozujete web a notifikace nabízíte jako přidanou hodnotu naprosto standardním způsobem, nic se pro vás nejspíše nezmění.  

Diskuze (5) Další článek: Nové herní monitory Samsungu mají extrémní zakřivení, frekvenci i cenu

Témata článku: , , , , , , , , , , ,