Chlapci, plačte! IT svět už nepatří jen vám

  • do IT pronikají čím dál více ženy
  • díky snadnému přístupu mohou moderní IT nástroje využívat i lidé bez hlubších technických znalostí
  • podívejte se na příklady, jak snadno lze využít Microsoft Azure

Název tohoto článku je zvolen především tak, aby zaujal. Zrovna tak by se ale článek mohl nazývat „Boříme mýty o ženách v IT“ nebo „Holky to zvládnou taky“. Ať už je název jakýkoliv, důležité je, že ženy se do IT opravdu pomalu, ale jistě, infiltrují a tudíž obor IT přestává být výhradně mužskou doménou (ikdyž jich je, samozřejmě, stále většina).

Na celou záležitost „žen v IT“ se můžeme podívat dvěma způsoby. Za prvé se stále více setkáváme s tím, že se různé skupiny a vzdělávací instituce zaměřují právě na vzdělávání žen v IT. Existuje například velmi populární projekt Czechitas nebo různé programovací akademie, určené právě pro ženy.

V druhém případě, a tím se budeme dnes hlavně zabývat a je neméně významný, se velké IT společnosti čím dál více snaží uzpůsobovat své nástroje/produkty a služby tak, aby je zvládl používat i běžný smrtelník. Dnes už nemusíte být nadupaný programátor, abyste si udělali a zprovoznili vlastní web nebo blog. Vše, co potřebujete, je počítač nebo notebook, připojení na internet a můžete se do toho pustit.

A právě to, že dnes může různé šikovné nástroje a služby využívat opravdu každý, se rozhodly široké veřejnosti dokázat i dvě holky z marketingu. V krátkých videích vám představí několik těchto technologií a ukážou, k čemu je lze využít a ještě ke všemu zdarma.

Nejprve si u každého videa představíme technologie, nástroje, programy a služby, které jsou ve videu použity a řekneme si, k čemu jsou dobré. Poté následuje samotné krátké video.

Video č. 1 – Jak udělat svůj první web pomocí Microsoft Azure a Wordpress

Wordpress – je redakční a publikační systém, ve kterém si snadno a na několik kliknutí může každý vytvořit vlastní webovku nebo třeba blog. Není k tomu potřeba žádná vývojářská zkušenost. Jak webovku ve wordpressu rozjet na Azure a zdarma uvidíte krok za krokem ve videu.

DreamSpark – je program, který nabízí různý software, nástroje a služby od společnosti Microsoft pro studenty zdarma. V souvislosti s naším videem si v tomto programu aktivujeme zdarma služby Microsoft Azure. Pokud nejste studenti, nevadí. Ve druhém videu najdete postup, jak aktivovat a využívat služby Azure bezplatně v rámci jiného programu.

Microsoft Azure – pod tímto názvem se skrývá obrovské množství služeb k různému využití, od jednoduchého hostingu webovek, což je případ našeho videa, po složitá řešení určená pro velké podniky. O tom se ale dnes bavit určitě nebudeme.

Video č. 2 – Hostování PHP aplikace v Microsoft Azure na rok zdarma

Visual Studio Dev Essentials – je program, který uvedla na trh společnost Microsoft teprve před několika týdny a nabízí mnoho nástrojů, služeb, kurzů, podporu a různé benefity zdarma pro každého. (V názvu programu se sice objevuje slovíčko „Dev“, které značí vývojáře, ale do programu se může přihlásit a benefity využívat opravdu každý.) V rámci našeho videa si s v tomto programu aktivujeme kredit ve výši €25,- měsíčně na Microsoft Azure, který tento program nabízí zdarma na dobu jednoho roku. V tomto programu nalznete také vše potřebné k vytvoření a nasazení aplikace na libovolné platformě. Ale to už zní příliš technicky, o tom se tu nebudeme rozepisovat.

Visual Studio Online – je opět bezplatný nástroj, který je primárně zaměřen na týmovou práci. Je to takové on-line TFS. Kromě toho je propojitelný s Microsoft Azure a obsahuje on-line editor, kterým můžete zdrojové kódy vašeho webu, třeba v PHP, editovat přímo na serveru, jak uvidíte v ukázce ve videu.

Microsoft Azure – jak již zmíněno u prvního videa, Microsoft Azure nabízí spoustu služeb. Pro naše účely využijeme kredit ve výši €25,-měsíčně na dobu jednoho roku (zdarma) pro hosting PHP aplikace.

Články ze série Microsoft TechNet nevytváří redakce Živě.cz, ale partneři programu Microsoft TechNet. Jsou publikovány v rámci mediálního partnerství Živě.cz a společnosti Microsoft.

Diskuze (34) Další článek: Dvoufázové přihlašování od Googlu je konečně stejně příjemné jako u Microsoftu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,