Reklama

Chcete si přijít na slušné peníze? Jděte do zlata

Možností, jak si dnes trochu přivydělat, je více než dost. Jednou z těch asi nejméně pracných je investování do zajímavých komodit. Nejde však o příležitost pro každého.

K tomuto účelu je totiž nezbytné mít počáteční kapitál. Ten by se neměl skládat pouze z pár tisícovek, ale abyste si přišli na skutečně zajímavé peníze, mělo by se jednat řádově alespoň o nižší desítky tisíc. V takovém případě už stojí za to uvažovat i o nákupu zlata.

Bez peněz do investování nelez

Asi i naprostému laikovi je jasné, že bez peněz to nejde. Nebudete mít totiž za co nakupovat, což je samozřejmě zásadní potíž. Pokud však chcete do světa investic alespoň trochu nakouknout a zároveň tím i získat něco více než jen zkušenosti, zkuste si vytvořit počáteční kapitál třeba za pomocí víkendových brigád.

Jedná se rozhodně o lepší způsob než si půjčovat od kamarádů, případně využít finance určené na dovolenou, auto či jiné důležité věci. Investiční zlato vám nikam neuteče, tudíž k němu nemusíte hledat žádné pochybné zkratky. Navíc zde existuje i možnost, že nakonec proděláte. Proto je lepší použít prostředky, jež vám v případě neúspěchu zase tolik chybět nebudou.

Proč si vybrat zlato?

Existuje celá řada zajímavých komodit, do kterých se dají vložit peníze, tak proč si vybrat zrovna zlato? Třeba i proto, že mu rozumí i laik. Nejedná se o nic neuchopitelného, kvůli čemuž je nezbytné dlouho studovat.

Zlato je prostě kov, který se používá k výrobě šperků nebo třeba elektroniky. Proto je ve velké míře poptávané, díky čemuž si mimo jiné udržuje relativně stabilní hodnotu, a to dlouhodobě. Nehrozí tudíž, že by o něj ze dne na den mohl přestat být zájem, jelikož minimálně producenti elektroniky se snaží spíše výrobu navyšovat, i když během pandemie nejde o nic jednoduchého.

Tak či onak, s nákupem zlata chybu neuděláte nikdy, jelikož dříve či později ho můžete prodat alespoň tak, abyste minimálně zůstali na nule. A to se o mnoha dalších komoditách říci určitě nedá.

Kdy se vyplatí nákup a kdy prodej?

Neplatí to sice vždy, nicméně cena zlata bývá obvykle nejnižší v dobách ekonomického rozmachu. Tehdy se vyplatí nejen drobnějším investorům nakupovat. Na prodej však budete často muset čekat i dlouhé roky, jelikož tím nejlepším časem k prodeji žlutého kovu je krize. Čím větší, tím lepší. Samozřejmě je řeč o krizi světového charakteru, a ta zde není každý pátek. Trpělivost je tak na místě.

I v dobách konjuktury však může hodnota zlata vyletět nahoru. Typicky se tak děje například při zaplavení bohatých dolů, případně při krachu důležité těžební společnosti. Běžným lidem tyto informace zůstanou samozřejmě skryté, jelikož se o takovéto věci nezajímají, avšak investoři by přehled mít měli. I na takovýchto drobných škobrtnutích se dá totiž slušně vydělat.

Tuzemské mince

České ani slovenské slitky nehledejte. Ty se produkují se většinou ve Švýcarsku. Žádná česká mincovna investiční zlato ve formě zlatých cihel nevyrábí. Mezi producenty světově uznávaných zlatých cihliček nepatří ani žádná slovenská mincovna.

Vlastní trezor

Zlato je v jakékoliv formě vždy velkým lákadlem i pro potenciální zloděje. Nechcete-li riskovat, měli byste ho mít uschované v trezoru. Jeho velikost závisí hlavně na tom, jestli nakupujete mince či cihličky.

V případně drobných mincí vám bude stačit něco menšího, nicméně slitky zabírají mnohem více místa, takže uvažovat o koupi většího trezoru je určitě namístě.

Další článek: Naděje pro budoucnost. Rozsáhlá studie léku proti covidu prokázala 89% prevenci hospitalizace a úmrtí

Témata článku: ,