Koronavirus | Mapy Google | COVID-19

Chcete se vyhnout kontaktu s ostatními lidmi? Mapy Google vám ukážou, kde je plno a kde není ani noha

Jedním z nejúčinnějších způsobů, jak snížit riziko nákazy novým koronavirem, je kromě roušek a hygieny rukou, takzvané sociální distancování. V praxi to znamená, že byste se (pokud možno) měli vyhýbat místům s vysokou koncentrací dalších lidí. Právě sem míří jedna z novinek Map Google, publikovaných minulý týden na blogu.

„Činnosti, jako je nákup v obchodě, procházka nebo zajít si na něco k jídlu, nyní vyžadují značné množství plánování a přípravy. V každém okamžiku možná uvažujete nad tím, zda: »Má místo, kam míříte, dostatek prostoru pro sociální distancování?« nebo »Jaká bezpečnostní opatření jsou tam zavedena?«“ píše v úvodu viceprezident Googlu Dane Glasgow.

Mapy Google jako pomocník

Provozovatel největšího internetového vyhledávače ohlásil nová vylepšení v rámci akce Search On. Ta nejzásadnější navazuje na možnost zobrazit si úroveň vytížení místa, jež je v Mapách Google k dispozici od roku 2016. Z grafu lze vyčíst nejen obvyklé vytížení v průběhu libovolného dne v týdnu, ale i aktuální situaci. Snadno tak poznáte, zda je například v obchodě s potravinami méně zákazníků, než je touto dobou obvyklé.

Grafy vytížení čerpají z anonymních historických dat o návštěvnosti jednotlivých míst. Jistě není překvapením, že se v době celosvětové pandemie chování zákazníků (často i zásadně) změnilo. Také zájem uživatelů Map Google o informace týkající se vytíženosti vzrostl mezi březnem a květnem o 50 procent.

Informace o vytížení se budou zobrazovat přímo na mapě 
Informace o vytížení se budou zobrazovat přímo na mapě

Google na tuto poptávku reagoval rozšířením počtu míst, u nichž poskytuje údaje o obvyklé a aktuální vytíženosti. Údajně přidal tyto informace u několika milionů míst po celém světě s cílem usnadnit uživatelům rozhodování, kdy je nejvhodnější se v dané lokalitě vyskytovat.

Vytížení míst

V porovnání s červnem tohoto roku vzrostl počet míst, u nichž jsou k dispozici informace o vytíženosti, pětinásobně. Kromě budov, obchodů s potravinami, čerpacích stanic, prádelen a lékáren byly přidány také venkovní oblasti jako jsou pláže či parky.

Informace o vytížení se budou zobrazovat přímo na mapě ve formě textového popisku. Nebude tedy nutné zadávat a hledat konkrétní místo, abyste zjistili aktuální situaci. Novinka má být brzy k dispozici uživatelům z celého světa v rámci mobilní aplikace pro Android a iOS, jakož i v desktopové/webové verzi.

Diskuze (3) Další článek: Test 4K monitoru AOC U32U1: Prémiový design, přesné barvy

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,