Hardware | Procesory | Threadripper

Chcete 16 nových jader v počítači? Připravte si 24 tisíc, Threadripper 2950X se začíná prodávat

Zhruba před rokem AMD uvedlo zcela novou řadu procesorů Threadripper jako konkurenci platformy HEDT od Intelu založenou na soketu LGA-2066. Nejvýkonnějším modelem byl 16jádrovy Threadripper 1950X a nyní po roce vychází jeho nástupce se stejným počtem jader, vyšším výkonem a nižší cenou.

Nová generace procesorů Threadripper se spoléhá na nový 12nm výrobní proces a díky tomu mohlo AMD při stejné spotřebě procesoru zvýšit základní i maximální frekvenci. Základní takt je 3,5 GHz s tím že procesor dokáže svůj takt zvýšit až na 4,4 GHz při maximálním tepelném výkonu 180 W (TDP).

Díky optimalizacím v architektuře se podařilo zvýšit IPC zhruba o 3 % při stejném taktu procesoru. Pokud zohledníme tento fakt a vyšší frekvenci, dostaneme vůči předchozímu modelu slušnou porci výkonu navíc. Co jistě potěší potenciální kupce je i cena procesoru, tu AMD stanovilo na oficiálních 899 dolarů, to je o 100 dolarů méně než stál před rokem Threadripper 1950X. AMD tedy díky lepšímu výrobnímu procesu dokázalo srazit cenu procesorů zas o něco níže a tím značně vylepšit poměr cena / výkon.

U nás lze již procesor přeobjednat za cenu 23 990 Kč s daní, reálná dostupnost procesorů skladem se očekává v polovině září.

Jaké jsou nové procesory Threadripper 2:

Diskuze (6) Další článek: Roboruka se 100 let učila otočit kostičku. Skutečné A.I. se možná nikdy nedočkáme

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,