CeWe Fotokniha: Zahoďte nudná „albíčka“

Chcete se pochlubit pěknými fotografiemi z dovolené, nebo máte sadu snímků z narozenin nebo svatby? Nevyvolávejte je, vytvořte si vlastní profesionální knihu s tvrdými deskami.

Snad každý majitel digitálního fotoaparátu se po návratu z dovolené zhrozí a posteskne si po starém kinofilmu s 36 snímky. Kapacita současných paměťových karet a stále větší úspora místa totiž přímo vybízí prázdninové fotografy, aby nafotili stovky snímků. Co ale s takovým množstvím? Večerní prohlížení po návratu z dovolené pozvanou návštěvu po třiceti minutách s jistotou znaví, tisk je pak drahý a kvanta hotových fotografií leda zaberou místo ve skříni.

Současné digitální fotoaparáty mají naštěstí takové rozlišení a relativní kvalitu, že s nimi lze dělat i lepší kousky, než si je nechat v blízkém fotolabu vyvolat v 10 x 15. Vyzkoušet můžete dostupný velkoformátový tisk a laminování, nebo vlastní fotoknihu, která bude bez nadsázky konkurovat cestopisným encyklopediím za tisícikorunu – ostatně v ceně se příliš neliší.

CeWe Fotokniha

Fotoknihy u nás už více než rok tiskne a vyrábí CeWe Color, skupina s německým kapitálem, která dnes zastřešuje většinu fotografického trhu. V nabídce je hned několik rozměrů, dalšími parametry je pak forma knižního provedení a počet stran. Fotoknihu naštěstí negeneruje automat ve fotoalbu, který by ji obdařil uniformní šablonou, naopak si ji můžete upravit dle svého gusta v knižním editoru, který najdete na stránkách www.cewe-fotokniha.cz.

fotokniha.png
Praktické ukázky hotových knih

Software je upravený pro každou fotosběrnu zvlášť, na stránkách tedy najdete variantu pro Fotolab, FotoStar, DM a další. Výhoda této optimalizace spočívá v tom, že v takovém případě můžete hotové dílo (v praxi složku se zdrojovými fotografiemi a XML soubor s kladem listů) odeslat do sběrny přímo přes web. Druhou možností je vypálení fotoknihy na CD-ROM pro osobní odběr.

Vlastní tvorba fotoknihy

Editor fotoknihy je dostupný pro Windows, Mac OS X a dokonce i Linux, což je u tohoto typu aplikací poměrně neobvyklé – jedná se tedy skutečně o multiplatformní aplikaci.Ve své podstatě získáte jednoduchý vektorový editor. V prvém kroku si vyberete formát knihy, počet listů a možnost automatického pomocníka. Ten umí vybrané fotky seskládat a rozložit i podle barevných a strukturálních podobností, fotky s převahou bílé tak budou pospolu a naopak.

fotokniha_uvod.png  fotokniha_asistent.png
Tvorba fotoknihy v programu Fotolab Fotosvět 3

Na tematické knihy se tato automatika skutečně hodí a funguje, dokážu si tedy představit, že poslouží jako výborný svatební, vánoční nebo narozeninový dárek. Pokud ale chcete popustit uzdu své vlastní kreativity, doporučuju zvolit „manuál“. V takovém případě stačí na stránky postupně přetahovat fotky a případně pro konkrétní list zvolit automatické rozřazení.

fotokniha1.png fotokniha2.png fotokniha3.png objednavka.png
Fotolab Fotosvět 3 a různé fáze přípravy knihy až po objednávku

Fotokniha může mít samozřejmě libovolné pozadí od prosté barvy až po bezokrajovou fotografii. Fotky lze vyzdobit nejrůznějšími efekty od stínu po rámeček a samozřejmě nechybí možnost vložení textu. Pokud si lauout stránky uložíte, můžete jej pak jako šablonu aplikovat na další listy.

Rozměry a cena

Fotoknihu si můžete nechat vyrobit hned v několika rozměrech od sešitového vydání 14 x 13 centimetrů až po XXL panoramatický rozměr 42 x 30 centimetrů s deskami z umělé kůže. Rozptylu odpovídá i cena, která začíná na 179 korunách, a u nejdražšího provedení zaplatíte dva tisíce.

Typ knihyRozměr (š/v)Maximální počet stranFotosešitMěkká vazbaPlátěná vazbaTvrdá vazba
Malá14 x 13 cm50179,-není není není 
Čtvercová21 x 21 cm98349,-549,-649,-749,-
Velká21 x 28 cm130399,-599,-699,-799.-

Typ knihyRozměr (š/v)Maximální počet stranPlátno prémiumUmělá kůžeTvrdá vazba
XL30 x 30 cm1301 130,-1 130,-1 130,-
XXL42 x 30 cm1301 990,-2 499,-1 250,-

Ceny odpovídají fotoknize s 26 stranami. Za další si už budete muset připlatit. Velká a XXL kniha má panoramatické a normální provedení – tedy na šířku a na výšku. Pokud vám nebude vyhovovat základní papír, máte na výběr ještě kvalitnější fotopapír.

Redakční test – Velká panoramatická kniha

Potud tedy teorie, jak ale vypadá fotokniha ve skutečnosti? Nechal jsem si vyrobit Velkou fotoknihu v panoramatickém provedení se standardními 26 stranami a tvrdými deskami s vlastním potiskem. Podle této definice by tedy běžného zákazníka přišla na necelých osm set korun.

Namísto automatického rozřazení fotek na listech knihy jsem použil kompletní manuál a na dvojstrany umístil velké panoramatické fotografie vytvořené ve Photoshopu. Zdrojovými fotografiemi byly šestimegapixelové snímky z levné zrcadlovky Nikon D50, ale také několik fotek s výškou pouhých 700 a 1024 pixelů. Jak budou vypadat na fotopapíru o rozměru téměř A4?

fotokniha.png  fotokniha.png  fotokniha.png  fotokniha.png
Tvrdá vazba s vlastním potiskem vypadá skutečně velmi pěkně

Listy mají gramáž 200 g/m2, takže stránky knihy jen tak nepomačkáte. Použitý papír na omak skutečně připomíná hrubší materiál, který najdete v lecjaké „skutečné“ knize. Proti precizním tvrdým deskám s vlastním potiskem také nebudete mít námitek. Knižní zpracování jednoduše odpovídá ceně.

A samotný tisk? Když jsem knihu vybalil, skutečně jsem se pokochal přírodními panoramaty z Česka, Rakouska a Slovenska, při detailnějším pohledu ale přece jenom několik vad najdete – nebo spíše artefaktů. Na jednobarevných plochách a přechodech (typicky nebe) totiž najdete slabé pruhy jako u prokládaného filmu. Při letmém pohledu si jich ale prakticky nepovšimnete a objeví se i u velkoformátového tisku, je to tedy určitý technologický limit, který vznikne při výrobě. U velkoformátových laminovaných fotek ale až tak neruší, na ně totiž budete koukat z větší vzdálenosti. Knihu si ovšem budete prohlížet ze vzdálenosti několika desítek centimetrů a zde je už třeba být mnohem přísnější.

fotokniha.png  fotokniha.png  fotokniha.png
Velká panoramata na dvě strany neomezí ani lepení listů

Druhé nebezpečí spočívá v rozlišení. Pokud jeden list vyplníte několika fotografiemi, prakticky nenarazíte na problém – vše bude vypadat velmi pěkně, pokud ale fotografii nastavíte jako bezešvé pozadí na celý list, šest megapixelů bude při rozměru A4 (Velká) a A3 (XXL) skutečně na hraně. Pokud tedy disponujete starším fotoaparátem, do velkých panoramat se nepouštějte, nebo se pokuste fotografie kvalitně interpolovat na větší rozměr ještě v počítači. Bezokrajové fotografie na celý list přímo volají po deseti a více megapixelech. V každém případě platí, že pokud byste do knohy nahráli příliš malou fotografii, program vás upozorní, že má nebezpečně malé rozlišení a fotografie bude po tisku zubatá a plná artefaktů.

male rozliseni.png  gramaz.png  tloustka.png  fotokniha.png
Fotografie s výškou 700 pixelů roztáhnutá na celou stranu, gramáž listu a tloušťka základní knihy (26 stran)

Samozřejmě můžete namítnout, že vaše tiskárna zvládne při tisku na fotografický lesklý fotopapír zázraky, lesklý fotopapír ale vypadá vždy mnohem lépe, není ale určen ke knižní výrobě.

Archivujte do fotoknih

Aby to ale nevyznělo pesimisticky – ve svém důsledku se fotokniha povedla a vypadá skutečně velmi sympaticky a v tvrdých deskách také profesionálně. Na 26 stran (13 listů) se toho vleze celkem dost a z fotoknihy se tak může stát mnohem vkusnější alternativa pro „papírovou archivaci“ než tak typická česká „albíčka“. Ostatně v tvrdých deskách se bude podobná sada fotoknih pěkně vyjímat i v knihovně.Překážkou tak bude především cena fotoknih s tvrdými deskami, která by mohla být o pár set korun nižší.

Hotová fotokniha na krátkém videu

VIDEO: 1697 'CEWE Fotokniha'

A jelikož jsme na Živě.cz, své zhodnocení si zaslouží i software. Ačkoliv svým zaměřením cílí na masy a nevyhnul se tak barevným skinům (které skutečně nesnáším), naštěstí není hloupý. Nabízí plně automatický režim, svůj vlastní „book“ si pomocí něj můžete sestavit ale i profesionál – kreativitě se totiž meze nekladou. Pokud nevlastníte žádný fotografický software, lze v programu nastavit možnost automatického vylepšení fotografií až při výrobě – ale znáte to, raději důvěřujte v sami sebe.

Editor fotoknih zaujme svou multiplaformitou a přímým napojením na fotolab, hotové dílo si tedy můžete objednat přímo z programu. Samozřejmostí je plně lokalizované české prostředí a tuzemská nápověda.

Tak co, půjdete do toho?


Diskuze (27) Další článek: Nový Blender 2.49: Vyšší rychlost, textury a desítky oprav

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,