Cesta do pravěku: Tak šel čas s Microsoft VBA

Diskuze čtenářů k článku

25. 09. 2008 02:55

Kališ, Jan.

Excel : učebnice programování.

Praha : GComp, 1995. 236 s. GComp; 22. ISBN 80-85649-33-0.

Podle

http://is.muni.cz/publikace/publikace_simple.pl?fakulta=1451;kod=t037;id=148741

Bohužel už asi nedostupná, poslední zásoby odplavila Pražská povodeň... kdy to vlastně bylo? Nepřipadá Vám to taky jako pravěk?

Jo a BTW, jak kniha vznikla:

O prázninách mezi čtvťákem a páťákem jsem se zavřel k počítači a bylo :). V té době jsme školil ve společnosti ComputerHelp mimo jiné toto téma.

Vydání bylo poněkud spartanské, nesl jsem odpovědnost za jazykovou a technickou korekturu (vše jsem zařizoval sám, a věřte poznal jsem spousty zajímavých lidí - od dramaturgů divadalních her až po softwérové inženýry). S vydavatelem panem Plecháčem mladším jsme pak tiskli přímo z Wordu (nebylo to jednoduché) na fólie, které vezl do tiskárny. Dnes se to zdá jako PRAVĚK :)

Poslední knihu o poněkud jiném produktu stejné firmy jsme vydali letos http://knihy.cpress.cz/knihy/pocitacova-literatura/kancelarske-programy/microsoft-office-project-kompletni-pruvodce-pro-verze-2007-a-2003/

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
24. 09. 2008 13:40

ve vb6 si hraju i do ted'

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
24. 09. 2008 13:39

Tiež používam VBA, ale pre Access2000. Takže je to hlavne o ADO (ActiveX Data Object - pre prístup k dátam z kódu). Občas použijem aj nejaké Win32API.

Ktomu API je jedna celkom dobrá stránka na http://www.allapi.net/. Kedysi sa tam dal stiahnuť program API-Guide, ale už tam nieje dostupný (skúsený internetista ho určite niekde vyšťúra). Bol to zoznam API funkcií spolu s implementáciou do VB6. Nieje problém to aplikovať na VBA. Mne sa to hodilo, keď som potreboval dialóg, na otvorenie súboru (komponenta vo VB6 sa tuším volá CommonDialog, ale nie som si istý). Teraz by som rád rozbehal primitívnu komunikáciu klient/server, ale to už je iná káva. Access na všetko nestačí.

K tomu rozdielu medzi VB6/VBA a BV.NET... v článku to bolo len naznačené. Podľa môjho skromného názoru, to skoro ani nieje rovnaký jazyk. Snáď okrem príkazov . Za spomenutie stojí plná podpora OOP vo VB.NET. Vo VB6 by som sa to objektami ani neodvážil nazvať. Občas ma to celkom dosť rozčuľuje. Ďalej je to podpora Namespace , ktorá mi je veľmi sympatická. To je len tak na povrchu, čo mi pri prechode na VB.NET udrelo do oči, ako prvé. A áno... editor kódu je tiež značne vylepšený. Takého niečoho sa už vo VB6/VBA asi nedočkáme.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
24. 09. 2008 11:47

Pěknej, dlouhej článek.

Pokud se jedná o Office, tak nějakých velkých chyb ve VBA v Office 2007 jsem si nevšimnul.

Pokud se jedná o VBScript, a vůbec zautomatizování věcí na Windows obecně, velkou budoucnost vidím v relativně neznámém nástroji: AutoIt. Jeho nativní možnosti ohledně Office jsou zatím malé (prakticky jen drobně MS Word, ale podle mě autoři počítají s rozšířením i Excelu a i dalších, a to do mnohem větší hloubky, než je to nyní, jako spíš jen "nástin"), ale jeho ostatní možnosti, když jsem to viděl poprvé, tak jsem nevěřil vlastním očím, co všechno to umí (včetně velmi široké podpory WinAPI, možnosti GUI...). A řadím to sem proto, protože bylo i drobně zmíněno programování a automatizování věcí obecně pro Windows, a mimoto je AutoIt postaven řekněme na něčem, co se VB velmi blíží, resp. základy jsou rozhodně stejné, nicméně jinak s obrovskou mocí hodnou např. C++ (protože právě široké možnosti nativního použití WinAPI - ovšem bez např. zbytečnejch parametrů volání funkcí, nutnejch používat v C++).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor