Cesta do pravěku: Jak se zrodil Office Open XML

Ecma Office Open XML se dnes oficiálně stalo standardem ISO/IEC. jak to ale celé začalo a kdy byl učiněn první krok?

Aktualizováno: Office Open XML definitivně ISO/IEC standardem. Více informací najdete v tiskové zprávě na ISO.org.

Stevu Ballmerovi se dnes bude asi dobře spát. Microsoftu se totiž podařilo něco, v co mnozí ještě před pár měsíci nevěřili. Microsoft dokázal prosadit svůj kancelářský formát jako mezinárodní standard ISO/IEC. Ačkoliv organizace ISO stále nezveřejnila konečné výsledky, své vítězství na webových stránkách oznámil už i samotný Microsoft.

Proces standardizace Office Open XML byl po celou dobu plný vášní a především laickou veřejnost ostře rozděloval na dvě skupiny. Není se čemu divit. Již od roku 2006 „má své ISO“ i konkurenční kancelářský formát OpenDocument. ODF si jako nativní datový formát zvolil alternativní kancelářský balík OpenOffice.org, na jehož vývoji se přímo i nepřímo podílí společnost IBM. Bylo tedy nadmíru přirozené, že v rámci obchodního boje IBM konkurenční formát nepodpoří. A nepodpořila. Stejně jako již před lety normu ECMA-376.

Přes veškeré nesoulady, desítky evidovaných chyb a nesouhlas mnohých s rozsáhlou dokumentací Office Open XML, je tento formát již od prosince roku 2006 plně otevřený mezinárodní standard, certifikovaný mezinárodní standardizační organizací Ecma International. Standard Open XML je implementován do celé řady produktů od společností Novell, Corel, Apple, IBM, Sun a dalších na několika platformách včetně Linuxu, Windows, Mac OS, Palm OS, Java a NET platformy.

Česká republika se celého standardizačního procesu účastnila pod vedením Českého normalizačního institutu - člena ISO. Na základě odborné expertní diskuse v průběhu roku 2007 bylo za Českou republiku předloženo 75 komentářů a návrhů pro vylepšení standardu. Všechny návrhy byly přijaty a zpracovány s výjimkou jednoho, který byl vyřešen jen částečně. Kladný hlas tak nakonec doporučil i přední odborník na problematiku XML a standardizace, Jiří Kosek, který byl v rámci ČNI zpracovatelem pro standardy ISO/IEC komise JTC1/SC34.

Ale jak to vlastně všechno začalo a jak probíhá takový standardizační proces? Pomůže vám orientační časová osa od úplných počátků v listopadu roku 2005 až po 1. duben letošního roku.

Jak to vše začalo a standard ECMA-376

15. listopad 2005: Předložení formátů Office Open XML organizaci Ecma International. Spolupředkladatelé: Apple, Barclays Capital, BP, Britská národní knihovna (British Library), Essilor, Intel Corporation, Microsoft Corporation, NextPage Inc., Statoil ASA a Toshiba.

8. prosinec 2005: Valné shromáždění organizace Ecma souhlasí se standardizací: vzniká technická komise Ecma (Ecma Technical Committee) TC45. Microsoft předkládá původní 2 000 stránkový návrh Office Open XML. Technická komise je otevřená všem členům organizace Ecma.

8. prosinec 2006: Valná hromada Ecma v Curychu schvaluje normu ECMA-376. Poměr hlasování je 20:1; proti hlasuje pouze IBM. Finální specifikace získává kritizovaný rozsah 6 000 stran. Zároveň je rozhodnuto předložit návrh standardu komisi JTC1 organizace ISO/IEC ve zrychleném řízení. Boj o mezinárodní ISO standard začíná.

Od zrychleného řízení k přijetí standardu ISO

5. leden 2007: Začátek zrychleného řízení pro Ecma 376: Office Open XML/DIS29500.

2. březen až 2. září 2007: Pětiměsíční vyhodnocovací proces (DIS letter ballot) pro formální technické vyhodnocení specifikace.

2. září 2007: Završení druhé fáze zrychleného řízení, kterého se účastní 87 členských zemí. 74 procent členů hlasuje pro schválení navrhovaného standardu, pro schválení přímo v prvním kole je však potřeba 75% většina. Členské státy poskytují 3 522 individuálních připomínek ke zkvalitnění navrhované specifikace. Po odstranění duplicit v opakujících se připomínkách se jedná o 1027 celkových připomínek.

2. září 2007 až 14. leden 2008: Ecma vyhodnocuje komentáře členských států a reaguje na ně.

25. až 29. únor 2008: V Ženevě se koná závěrečné jednání komise Ballot Resolution Meeting. V následujícím měsíci musí do Ženevy všechny členské organizace odeslat svůj hlas. Výsledky by měly být zřejmé během posledního březnového víkendu roku 2008.

2. duben 2008: Microsoft zveřejňuje tiskovou zprávu, podle které hlasovalo pro přijetí ISO normy 86 procent členských států a 75 procent tzv. „P-členů“ (Participating members). Office Open XML získává potřebnou většinu a podle všech předpokladů bude publikováno jako nový ISO standard.

Aktualizovaný seznam členů a přehled jejich hlasů najdete na webových stránkách Open Malaysia.

Ať už jste byli fanoušky standardizace Office Open XML, případně kritickými odpůrci snahy Microsoftu prosadit další ze svých formátů do všeobecného povědomí, jeden fakt je více než zřejmý. Formát, který je obdařen mezinárodně uznávanou standardizací ISO, má určité předpoklady k tomu, aby byl všeobecně používán. ISO však nemá moc džina z láhve a zdali se formát Office Open XML prosadí, či zdali by se prosadil i v případě zamítnutí, je především otázkou následujících měsíců a let a skutečnosti, zdali je to opravdu tak schopný formát, že si ISO jednoduše zasloužil.

Zdroj: Microsoft, Betanews, News

Diskuze (72) Další článek: Zvyšte výkonnost, produktivitu a návratnost investic s HP Care Pack

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,