Cesta do pravěku: Český Google slaví druhé narozeniny

Google v České republice oslavil druhé narozeniny. Během dvou let se české pobočce podařilo přeložit 24 webových služeb a získat více než třicetiprocentní podíl na trhu.

Pokud jste používali Google služby před dvěma lety, v rodném jazyku jste toho na výběr moc neměli, češtině totiž rozuměl jen samotný vyhledávač, Gmail, Desktop a reklamní systém AdWords. Od roku 2006 se toho však mnoho změnilo, s webovými aplikacemi od Googlu se roztrhl pytel a Praha se dočkala tuzemského zastoupení veleobra z Mountain View. Dnes tato malá ale o to výkonnější „buňka“ slaví druhé narozeniny.

Google.cz

Když se dnes podíváte do Whois záznamů pro doménu Google.cz, zjistíte, že si ji sice spekulanti pořídili už v roce 2000, o šest let později však došlo ke změně majitele a v srpnu 2006 už mířila na skutečný vyhledávač. Počátkem října téhož roku byla v Praze založena malá pobočka, jejíž první zaměstnanci se okamžitě vrhli do koordinace překladu a lokalizace Google aplikací. Do konce roku se podařilo přeložit první službu, reklamní PPC systém pro majitele webových stránek – AdSense.

google_dort.png
Český Google dort  a dvě svíčky

V průběhu roku 2007 byly postupně počeštěny Google Earth, Blogger, Dokumenty, Analytics a Zprávy, které začaly automaticky shromažďovat a vybírat to nejlepší z tuzemského zpravodajství. Koncem června začal vycházet oficiální český Google blog, který dnes co do návštěvnosti patří k těm nejlepším, a když v srpnu Google představil svou digitální hvězdnou klenbu Sky, čeština byla k dispozici okamžitě.

České mapy, český překladač, noví inženýři a obchodníci

Ještě dynamičtější však byl pro český Google letošní rok.Na jaře se rozšiřuje český obchodní a inženýrský tým. Čeští programátoři obsazují Krakov a Zurich, kde je dnes největší vývojové centrum Googlu v Evropě, a česká podpora pro reklamu AdWords se pro změnu usazuje v irském Dublinu, kde v současnosti pracuje hned několik desítek českých „Googlerů“.

V květnu o sobě konečně dávají vědět české Google Mapy. Česko se sice dočkalo pokrytí už o rok dříve, nyní se však drasticky zvětšuje kvalita map a pokrytí skutečně českými body zájmu počínaje triviální databází firem a konče propojením s fotografiemi, videi z YouTube a nově také články z české verze globální encyklopedie Wikipedia.

Týden po uvedení českých Google Map jste si mohli na Živě.cz přečíst bleskovku, že česky už umí dokonce i Google Translator – jazykový slovník a strojový překladač webových stránek. Kvalita překladu je sice občas na hraně použitelnosti, Google je však nyní jedinou bezplatnou službou svého druhu.Nedávno pak přibyla i podpora pro slovenštinu.

Uvidíme, jak zareaguje Microsoft, který také nabízí překladač a dokonce i jeho lokalizované prostředí, z angličtiny a jiných jazyků však do mateřštiny zatím překládat neumí.

Google vstoupil do světa webových prohlížečů

Pokud jste si v minulosti oblíbili správce času od Googlu – Calendar, v červnu letošního roku jste automaticky přešli na Kalendář. Jedna z posledních velkých služeb si musela na počeštění počkat celé dva roky.

Završením první „dvouletky“ bylo zářijové uvedení webového prohlížeče Google Chrome, který se dočkal 42 jazykových mutací včetně češtiny. Chrome je sice stále ve verzi 0.2 a jen tak nepřijde o přívěšek „beta“, obsahuje však systém V8 pro velmi rychlé zpracovávání Javascriptu a vykreslovací jádro WebKit, které najdete také v prohlížeči Safari, celé plejádě linuxových prohlížečů, ve stylovém „jablečném“ telefonu iPhone a Androidu. Celosvětová tržní pozice Chromu se hned první den vyhoupla k jednou procentu, kolem kterého nyní nejistě přešlapuje, mnohem výrazněji ale oslovil čtenáře Živě.cz.

Nové letecké mapy už za pár dní

V září byla vypuštěna nová snímkovací družice GeoEye-1, která je vybavena nejkvalitnější civilní kamerou, dokáže tedy zemský povrch černobíle snímkovat s rozlišením až 41 centimetrů. Pokud jste sledovali její start, možná jste si na trupu nosné rakety všimli pestrobarevného loga Googlu. Nebylo tam náhodou, Google totiž bude mít výhradní právo na nové fotografíe, které by se měly brzy dostat i do Google Map a Earth.

Z českého pohledu jsou ale mnohem zajímavější letecké snímky, které nabízí mnohem vyšší rozlišení. Plné pokrytí tzv. ortofotomapu dnes nabízí pouze Mapy.cz od Seznamu (Geodis) a Amapy.cz (ČÚZK), již brzy ale získají velmi silného protivníka – do hry vstupuje Google.

googe_mapy_praha.png
Detailní letecké snímky Prahy

Google Mapy jsou už dnes částečně pokryty leteckým snímkováním a Praha se v září dočkala nejkvalitnější ortofotmapy na trhu s rozlišením deseti centimetrů od brněnské společnosti Geodis. Už doslova za pár dní nicméně budete moci sledovat auta i osoby kdekoliv v České republice, Google totiž od Geodisu nakoupil zbytek území v rozlišení dvaceti centimetrů. Jak nám potvrdil šéf českých Google inženýrů v Krakově, Jan Šedivý, do konce roku by se mělo objevit několik dalších zajímavých novinek, nechme se tedy překvapit.

Pozice vyhledávače se ztrojnásobila

A jak se vlastně daří samotnému vyhledávači? Když Google na podzim 2006 otvíral svou pražskou pobočku, měl všehovšudy devítiprocentní podíl mezi tuzemskými vyhledávači. Podle letošní červnové statistiky se ale Google hodně polepšil a překročil třicetiprocentní hranici. Během dvouleté historie se podařilo českému Googlu lokalizovat 24 nových služeb. Češi dnes mají své inženýry a specialisty v Krakově, Dublinu, Curychu a kalifornském Googleplexu, o český trh se ale stará relativně malá pražská devítičlenná skupina v čele Taťánou le Moigne.

Diskuze (9) Další článek: Kdo se stane majitelem špičkového telefonu Samsung?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,