Cesta do hlubin surfařovy duše

Podle společnosti comScore dnes na internetu surfuje již více než miliarda lidí. A jak na tom byl na konci minulého roku český web? V prosinci ho navštívilo téměř pět milionů návštěvníků.

Renomovaná statistická společnost comScore vydala na konci ledna tiskovou zprávu, podle které přesáhl počet reálných uživatelů internetu magickou hranici jedné miliardy. Na planetě dnes tedy surfuje bezmála každý šestý obyvatel, i když skutečné číslo bude ještě mnohem vyšší, comScore totiž do svých statistik nezahrnuje ty návštěvníky světové sítě, kteří se připojují přes mobilní telefon, PDA nebo v internetové kavárně.

Zatímco boom českých sklepních kaváren s blikajícími monitory se pomalu stává minulostí, pořízení počítače a dostupné připojení již totiž není známkou luxusu, v rozvojových zemích je to naopak. Ostatně právě na návštěvníky internetových kaváren se soustřeďují tvůrci webových desktopů a v nemalé míře i princip veřejného cloud-computingu jako takového. Pokud tedy comScore do svých statistik nezapočítal veřejné přípojné body do světa internetu, nebral v úvahu ani podstatnou část Afriky, Latinské Ameriky a samozřejmě i Číny, která se již na webu proslavila nesčetným množstvím megalomanských „superkaváren“, které svým rozsahem připomínají spíše městskou fabriku.

Počet uživatelů internetu podle comScore

RegionPočet uživatelů (tis.)Podíl (%)
Svět1 007 730100
Asie416 28141,3
Evropa282 65128
Severní Amerika185 10918,4
Latinská Amerika74 9067,4
Střední východ a Afrika48 7834,8

Internetová globální vesnice tedy pokořila velikost jedné miliardy ve skutečnosti již mnohem dříve, a pokud budeme brát v úvahu i mobilní telefony, které jsou schopny komunikovat s webem alespoň skrze WAP nebo instantní komunikátor, sluší se spíše mluvit o tom, kdy pokoříme dvoumiliardovou hranici.

Kolik lidí surfuje na českém internetu

A jak je na tom s internetem tuzemské webové město – z globálního hlediska spíše městys nebo zapomenutá osada? Nejlepší kvalifikované odhady podává s největší pravděpodobností NetMonitor. Jistě jste se s jeho dotazníkem již setkali, pokud totiž nemáte vypnutý JavaScript a surfujete po velkých webech včetně Živě.cz, občas na vás vyskočí v pop-up okně formulář. Než jej zhnuseně zavřete, popřemýšlejte, jestli vám těch pár minut času nestojí za vyplnění, čím více odeslaných dat totiž NetMonitor získá, tím přesnější odhady mohou vyprodukovat jeho statistici.

Nejnovější data pochází z prosince minulého roku a napovídají, že počet reálných českých uživatelů surfujících na tuzemských webových stránkách se již několik měsíců přibližuje magické hranici pěti milionů. V listopadu se jednalo o 4,87 milionů surfařů, poslední měsíc v loňském roce ale toto číslo pokleslo na 4,85 milionů. Počet všech reálných uživatelů včetně těch ze zahraničí se pak v prosinci vyšplhal dokonce na 6,28 milionů. A největší číslo na závěr: během jediného měsíce jsme v Česku zobrazili více než 6,5 miliard tuzemských webových stránek.

Český internet v prosinci 2008
Reální uživatelé z ČR4 852 846
Zobrazené stránky uživatelů z ČR6 514 696 571
Všichni reální uživatelé6 285 877
Zobrazené stránky všech uživatelů6 943 714 815

Podle comScore používá internet 282 milionů Evropanů, Česko tedy z koláče ukusuje necelá dvě procenta. Pokud tento poměr srovnáte s reálným počtem obyvatel kontinentu a naší země, zjistíte, že v kyberprostoru je naše země o něco větší než ve skutečnosti.

uzivatele0508.png  zobrazenestranky0508.png  straneknauzivatele0508.png
Počet reálných českých návštěvníků na tuzemském internetu roste mnohem pomaleji než počet zobrazených stránek

Zatímco svět nejvíce navštěvuje stránky konglomerátu Google (navštěvuje ho 77 % internetové populace), tedy nejen vyhledávače ale i YouTube aj., u nás se největší pozornosti tradičně těší jeho tuzemské alter ego – Seznam a jeho služby. Během dvou let si zde sice vybudoval solidní pozici i Google, Seznam ale zůstane ještě mnoho let nepokořený.

Český internetový surfař pod drobnohledem

A jak vlastně takový typický český návštěvník internetu vypadá? Podle prosincového dotazníku, který vyplnilo na sto tisíc respondentů, je to z 54 % muž. Asi nebude překvapením, že téměř polovina návštěvníků (44,2 %) je ve věku 12 – 29 let, což odpovídá i skutečnosti, že 50 % z nich je svobodných. Podle říjnové statistiky svobodní tráví nejvíce času na Seznamu, který je průsečíkem všech demografických skupin, a posléze na Líbímseti.cz (šest hodin měsíčně) a dalších komunitních a seznamovacích webech, kterým již půl roku konkuruje lokalizovaný a mnohem komplexnější Facebook.

Český surfař: Věk
12-19 let19,68 %
20-29 let24,55 %
30-39 let23,35 %
40-49 let15,99 %
50-59 let12,44 %
60-69 let3,28 %
70-79 let0,72 %

Bezmála 98 procent českých surfařů používá operační systém Windows a více než polovina z nich žije ve městech alespoň s dvaceti tisíci obyvateli. Špatně na tom ale nejsou ani české vesnice a sídla do 999 obyvatel, surfuje v nich totiž skoro 13 % uživatelů českého internetu.

Z pohledu českých krajů vládne tuzemskému internetu samozřejmě Praha (714 tisíc reálných uživatelů), vyniká ještě  Středočeský kraj (555 tis.), Jihomoravský kraj (540 tis.) a Moravskoslezský kraj (513 tis.). Nejméně surfařů najdete podle NetMonitoru v Karlovarském kraji (123 tis.).

Český surfař: Bydliště
Praha14,73 %
Středočeský kraj11,45 %
Jihomoravský kraj11,14 %
Moravskoslezský kraj10,58 %
Ústecký kraj7,19 %
Olomoucký kraj6,90 %
Jihočeský kraj6,07 %
Zlínský kraj5,23 %
Plzeňský kraj5,11 %
Hradecký kraj4,87 %
Pardubický kraj4,84 %
Kraj Vysočina4,77 %
Liberecký kraj4,59 %
Karlovarský kraj2,54 %

Dvě třetiny tuzemských surfařů vlastní digitální fotoaparát a bezmála třetina má také domácí kino. Osobní počítač byste našli u 87,58 procent českých uživatelů internetu.

Drtivá většina uživatelů přistupuje k internetu z domova (92 %), třetina pak z práce a ze školy dnes už pouze 35 % uživatelů. Internetové kavárny jsou u nás již definitivně mrtvé, jako bránu do kyberprostoru je používají pouhá dvě procenta českých surfařů.

Světu vládne širokopásmový internet, který v sobě kloubí prakticky jakoukoliv formu instantního internetu počínaje nejrozšířenějším ADSL, kabelovým internetem a desítkami metropolitních sítí a u nás se situace neliší, broadband využívá k přístupu na internet dvě třetiny uživatelů. Podle respondentů NetMonitoru ale není mrtvý ani dial-up, který je dokonce oblíbenější než mobilní internet.

Český surfař: Způsob domácího připojení
Vytáčené připojení9,31 %
Mobilní připojení3,15 %
Širokopásmový internet68,66 %
Nevím11,00 %
Nemám doma internet7,89 %

Na podzim loňského roku byla podle společnosti Factum Invenio nejtypičtější rychlost domácího připojení k internetu 2 až 4 Mb/s (39 %). Pouze 3 procenta české internetové populace měly přístup k internetu alespoň 16 Mb/s, na začátku letošního roku se ale významného zrychlení dočkali stávající zákazníci UPC. 

rychlost_internetu.png
Rychlost připojení k internetu v ČR na podzim 2008 podle Factum Invenio

Skryté bohatství mobilního internetu

Dobrá zpráva pro psychiatry na závěr: z tuzemského internetu se ještě nestala totální závislost. Česká společnost je totiž víceméně rozdělená. Zatímco jedna třetina surfuje na internetu prakticky každý den a web se jim tak stal integrální součástí běžného života, podobně velká skupina internet používá maximálně pět dní v měsíci.

Český internet nadále roste. Na konci minulého roku byla pokořena hranice půl milionu registrovaných domén, podle společnosti HorMart pak Češi loni zaplatili za webový hosting 560 milionů korun a letos by tato částka měla překročit hranici 600 milionů korun.

Na nízký počet zákazníků si nemohou stěžovat ani největší tuzemští internetoví operátoři. Zatímco Telefónica O2 dnes registruje více než 600 tisíc zákazníků, kabelový konkurent UPC se může pochlubit zhruba polovičním pokrytím. Před několika málo dny zveřejnil statistiku i bezdrátový U:fon, jehož CDMA internetu pro změnu využívá 35 000 surfařů.

Počet obyvatel planety připojených k internetu se bude nadále zvětšovat a provozovatelé webových služeb se budou stále více ohlížet po mobilním internetu. Není se čemu divit, velcí hráči na trhu se totiž stále více orientují na kapesní počítače. Loni na tento trh vstoupil I Google se svým Androidem, Intel pro změnu již delší dobu propaguje svůj koncept náhražky za PDA – MID. A ostatně i mobilní telefony, které jsou v rozvojových zemích dostupnější než klasický počítač, přestávají být díky rostoucím obrazovkám a výkonnějším čipům jen jakýmisi alternativními a omezenými okénky do světa webu, a jen co se definitivně zbaví stigmatu jménem WAP, stanou se během několika let právoplatnými konkurenty současného webu – webu na rozměrných širokoúhlých obrazovkách.

Stále nepřipojený třetí svět je časovanou mobilní e-bombou, o čemž je přesvědčen i Vinton Cerf, technologický viceprezident Googlu a spoluautor TCP/IP protokolů, které tvoří samotné základny současného internetu.

Více informací a zajímavých čisel najdete na těchto stránkách:

Diskuze (4) Další článek: Google: Za včerejší chybu může lidská chyba, nyní je problém s Gmailem

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,