Český AppOnFly chce naučit surfaře streamovat celá Windows

  • Když můžeme ze serverů streamovat hry, proč ne celá Windows?
  • Češi z AppOnFly chtějí dobít Silicon Valley
  • Nejprve hodlají naučit streamovat firmy

Zatímco David dnem a nocí testoval svoji domácí gigabitovou optiku a kladl si otázku, k čemu všemu ji lze použít, já vyslyšel nabídky Václava Svátka a vyzkoušel jeho AppOnFly, se kterým chce prorazit v Silicon Valley.

Je to přesně ten typ internetových služeb, které jednou docela možná způsobí další digitální revoluci, Svátek a jeho tým se totiž rozhodli, že budou skrze web streamovat celá Windows a ve formě předplatného nabízet jejich softwarovou výbavu.

785697078
AppOnFly nabízí streamování celých Windows (aktuálně Server 2012 R2, který má vizáž Windows 8) skrze RDP protokol v desktopové aplikaci a pomocí HTML5 přímo v prohlížeči. Ve virtuálních Windows můžete spouštět nainstalované aplikace, ty předplacené, ale nemáte právo spouštět vlastní, které třeba stáhnete.

Zlatý důl jménem předplatné

Samotné streamování Windows samozřejmě není žádnou technologickou novinkou – vždyť o aplikacích pro správu vzdálené plochy píšeme docela často a stejně tak mnohé podniky již dávno přistupují k virtuálním instancím desktopových systémů skrze některý z tenkých klientů od VMwaru a dalších, AppOnFly je však unikátní svým českým původem (lokalizovaná podoba by se měla podle Svátka objevit koncem června) a také promyšleným systémem předplatného.

Předplatné je zlatý důl a stabilní zdroj cash flow. Zatímco komerční program si jednou koupíte a jeho tvůrce už nemá žádnou jistotu, že zaplatíte i za jeho novou verzi, v případě paušálu dobře ví, že mu na účtu každý měsíc přistane nějaká částka, a pokud nebude příliš vysoká, má téměř jistotu, že zákazník nakonec zaplatí mnohem více. Nicméně stejně tak zákazník ví, že se nemusí o nic starat, bude mít navždy přístup k nejnovějšímu softwaru a těch pár stovek, které se mu každý měsíc strhnou, ho zabolí méně než nárazová mnohatisícová investice.

859438690
Namísto klasického nákupu a instalace naopak předplatné a stremaování celých Windows

Krásným příkladem, že systém předplatného za digitální zboží může vcelku dobře fungovat, je sílící popularita webových disků (Dropbox a jeho klony), předplatného na hudebních službách a koneckonců i domácí verze Office 365, kterou neopomene Microsoft zmínit v žádné kvartální zprávě, aby přesvědčil veřejnost, že i domácnosti jsou ochotné paušálně platit za software.

Vše na jedné hromadě

A teď si představte hypotetickou webovou službu, která toto všechno integruje do jednoho bodu. Chcete předplatné Office? Chcete předplatné všemožných kreativních, finančních, programátorských a jiných softwarových balíků? Ale jistě, proč ne! Tady si založte jeden účet, vyberte si jednotlivé programy jako dílčí placené balíčky a přihlaste se do streamovaných Windows přes vzdálenou plochu, anebo klidně uvnitř prohlížeče díky HTML5 RDP klientu AccessNow od Ericomu.

47635152 963974674
Stačí vybrat aplikaci, jejichž seznam se bude postupně rozšiřovat, a předplatit

Ono to ale vlastně není nic hypotetického, právě jsem totiž v kostce shrnul to, oč jde AppOnFly. Václav Svátek nabídkou softwaru, který lze předplatit a streamovat ve virtuálních Windows, zatím cílí především na profesionální podnikovou sféru, celý princip ale napovídá, jak by jednoho dne mohly vypadat Windows jako takové.

927194471 964898617
Připojení ke vzdálené ploše AppOnFly skrze vestavěný RDP klient ve Windows. Virtuální desktop bude mít nativní rozlišení vašeho monitoru. Pokud bych začal psát ve virtuálním Wordu, mění se jen malá oblast obrazovky, datový přenos je tedy zanedbatelný. Pokud uchopím okno a budu s ním mávat sem a tam, datový tok poskočí při tomto rozlišení na cca 5-7 Mb/s.

Namísto jakékoliv zdlouhavé instalace na počítač se jednoduše přihlásíte ke svému účtu a začnete streamovat systém z nejbližšího datového centra. Že se ta doba blíží mílovými kroky, dokazují i nové služby pro streamování náročných her.

244549264
Windows AppOnFly streamovaný skrze HTML5 přímo v prohlížeči

Virtuální gigabit

Streamování celého OS ze serveru sebou nese některé zajímavé výhody. Data jsou bezpečně uložená v cloudu a dostatečně replikovaná pro případ havárie pevných disků. Výkon takového virtuálního počítače může být zároveň mnohem vyšší. Namísto toho, abyste si kupovali laptop s Core i7, 16 GB RAM a 2TB diskem, si jednoduše odpovídající výkon zakoupíte třeba jen na měsíc, kdy to opravdu potřebujete.

A co víc, datové centrum má zpravidla o několik řádů lepší internetovou konektivitu než vaše domácí přípojka. Pokud se přihlásíte do virtuálních Windows od AppOnFly a spustíte v prohlížeči třeba Speedtest.net, naměříte na nejbližším serveru mimo špičku 900 Mb/s a večer třeba stále slušných 700 Mb/s. Díky tomu stáhnete do svého virtuálního systému libovolná data prakticky hned a pro stream obrazu samotného systému si už vystačíte s řádově mnohem pomalejší linkou. Ostatně AppOnFly skrze vestavěný RDP klient ve Windows běželo poměrně svižně jak u nás v redakci na pouhých 30 Mb/s, tak u mě doma na 100 Mb/s.

142007911
Doma jsem připojený 100Mb/s linkou, jenže AppOnFly je v datovém centru na páteři, čili moje virtuální Windows mají k dispozici mnohem vyšší rychlosti. Podle IP adresy AppOnFly hostuje u Superhostingu.

Jediný háček tedy nastane v případě, pokud budete chtít do cloudových Windows dostat nějaký velký obsah ze světa offline. Jenže ani to už dnes není nic nového. S tím stejným problém se potýkají majitelé chromebooků a vlastně všichni domácí uživatelé, protože doba, kdy jsme si záznam z digitální kamery přehrávali jen na televizoru v obývacím pokoji, je už také dávno pryč. Dnes vše chrlíme na YouTube a Facebook, v případě streamovaných Windows by se tedy nejednalo o žádnou novou překážku.

862328207
Při použití desktopového RDP klientu ve Windows ví virtuální průzkumník kdesi na vzdáleném serveru i o mých lokálních discích na klasickém počítači, které se pro něj jeví jako síťové jednotky (C a E on ACER). Pro svá cloudová data mám uživatelskou složku s kapacitou 200 GB. RDP klient stejně tak propojuje moji tiskárnu a systémovou schránku, čili oba světy jsou docela dobře propojené. Jen bude chvíli trvat, pokud ve virtuální videostřižně otevřu soubor ze svého lokálního disku (mám jen ten symetrický stomegabit).

Jakmile byste však své digitální surové video dostali do virtuálních Windows, můžete si v nich na měsíc a za pár eur předplatit třeba Adobe Premiere Pro, vše sestříhat na mnohem výkonnějším železe, než máte doma a rychlostí několika stovek megabitů za sekundu nahrát výsledné dílo třeba na YouTube.

Budeme jednou všichni streamovat?

AppOnFly zatím předplatné podobného virtuálního hardwaru nenabízí – chlubí se nabídkou všemožného softwaru, balíčky s větším úložištěm a dalšími podpůrnými funkcemi, ale to je u podobných služeb nejspíše jen otázkou času. Typický serverový hardware s Xeony jednoho dne doplní třeba farma GPGPU jednotek Tesla a vy si jen ve webové konfiguraci zaškrtnete, že chcete za pár eur analogii výkonu high-endové herní sestavy.

937546667
Na virtuálních Windows od AppOnFly spustíte jen předinstalované aplikace a ty, které si předplatíte. Nemáte práva administrátora, a tak nemůžete instalovat ani spouštět vlastní programy, které stáhnete třeba z internetu. To je poměrně svazující.

Pokud se tento model jednoho dne prosadí, a obloukem se tak po mnoha desetiletích vrátíme k architektuře mainframů a k nim připojených terminálů, mohl by si oddychnout i samotný internet a operátoři, protože klesne zátěž na poslední míli.

Zatímco masivní informační výměna bude probíhat především mezi jednotlivými datovými centry internetu, ke koncovým domácím přípojkám poletí vlastně jen obraz a zvuk. S příchodem nových generací kompresních technologií pro využití v RDP tak možná ten Davidův domácí gigabit ani nebudeme potřebovat, protože si ta emkávéčka stáhneme už v cloudu.

Diskuze (43) Další článek: Čínský gigant Tencent koupil tvůrce hry Clash of Clans za 8,6 miliardy dolarů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,