Česko je 20. nejvyspělejší IT zemí

Už druhým rokem zpracovávají ekonomové z London School of Economics statistiku vybraných nejvyspělejších IT zemí světa. Česká republika se letos dostala na dvacátou příčku.

Nejrůznějších žebříčků, jak si v internetovém světě stojí ta či ona země, existuje celá řada a už druhým rokem k nim patří také projekt „internetové ekonomické vyspělosti“ – Connectivity Scorecard, který se nedávno dočkal aktualizace.

Connectivity Scorecard porovnává národní internet komplexně a především z pohledu ekonomie. Výsledkem je pak odpovídající skóre. Metodika výpočtu je poměrně složitá a její detailní popis najdete na těchto webových stránkách, obecně lze ale říci, že bere v úvahu jak počet přípojek k internetu a jejich kvalitu, tak také počítačovou gramotnost populace, pozici a konkurenceschopnost lokálního ICT byznysu, e-government a obecně kvalitu a diverzitu síťové infrastruktury ve firmách, domácnostech a celé společnosti. Tato pravidla se dotkla třeba Jižní Koreje, která má sice jedno z nejhustších pokrytí optickými sítěmi, v žebříčku vyspělých zemí se ale propadla hluboko do průměru.

connectivity_scorecard_2009.png
Žebříček IT vyspělosti pro rok 2009
Rozvojové země jsou oddělené, metodika se totiž liší

Tabulka je zpracovaná pro vybrané vyspělé země světa a samostatně i pro rozvojové oblasti, kde stále fungují poněkud jiná pravidla. Letos se žebříček rozšířil o další země (celkem pokrývá padesát států) a nechybí v něm ani Česká republika nebo sousední Polsko.

Na prvním místě se umístily stejně jako loni USA, následované evropskými severskými zeměmi. Čína, která se loni co do počtu uživatelů internetu stala globální jedničkou, se díky velmi nízké penetraci a zaostávajícímu ICT byznysu mezi rozvojovými zeměmi propadla hluboko za Malajsii, Turecko, Botswanu, Irán, Rusko nebo Ukrajinu.

ceska_republika.png    usa.png  polsko.png
Česká republika, USA a Polsko s detailnějším výpisem z čeho se vlastně výsledné skóre skládá
Oranžové hodnoty odpovídají nejlepšímu možnému hodnocení

Česká republika se může pochlubit dvacátou příčkou mezi vyspělými zeměmi, a pokud se podíváte na ty státy, které získaly lepší skóre, je to vlastně výborný a pravděpodobně nejlepší možný výsledek. Za Českem skončilo Portugalsko, Španělsko, Řecko a sousední země bývalého východního bloku.

cesko.png  usa.png
Česká republika vs. USA

Studii Connectivity Scorecard 2009 zpracovali ekonomové z University of Calgary a z London School of Economics s finanční podporou Nokie a Siemensu.

Diskuze (22) Další článek: Firefox 3.1 vydán nebude, vyjde rovnou Firefox 3.5

Témata článku: , , , , , , , , , , ,