České znaky v URL? Čtenáři Živě.cz říkají jasné NE

Diskuze čtenářů k článku

14. 06. 2008 17:04

Když už by se ta šílenost někdy zaváděla, tak rozhodně s přednostním právem pro majitele domén bez diakritiky!

Nevěřím, že by někdo chtěl provozovat web na doméně s diakritikou, pokud nemůže mít stejnou doménu i bez diakritiky (protože je obsazená někým jiným). Samozřejmě vlastnit doménu živě.cz by leckoho lákalo, ale tady jde čistě o parazitování na cizím doménovém jméně, nevím nakolik právně napadnutelné, ale určitě ne obecně žádoucí.

Naopak přednostní právo pro majitele ochranných známek považuji za bezvýznamné - má-li někdo ochrannou známku a chce i takovou doménu, jistě své právo uplatnil už u domény bez diakritiky.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 06. 2008 12:27

Toto by IMHO malo význam, keby držiteľ domény automaticky dostal redirecty všetkých kombinácií špeciálnych znakov, teda majiteľ zive.cz by v tom dostal aj redirecty z živě.cz, živé.cz, zívě.cz atp.

Súhlasím s tým, že to má význam v prostrediach, kde sa nepoužíva latinka, ale v našich podmienkach je to skôr špekulovanie typu "akú hovadinu by sme ešte mohli zaviesť".

Spomínam si, keď sa toto rieišilo v roku 2004 - bol som vtedy dlhodobo v Španielsku s prístupom k internetu na počítačoch, ktoré neumožňovali zmenu jazyka vstupu. Keby som si vtedy chcel vytiahnuť www.živě.cz, mal by som smolu (alebo by som zadával cez ANSI kódy/Mapu znakov, čo by bolo úžasne praktické). Vyhlásenia o "cieľovej skupine návštevníkov" mi prídu zavádzajúce - automaticky to tak odstavuje určité skupiny užívateľov, ktorí v danej chvíli nemajú možnosť tieto adresy prakticky zadávať.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 06. 2008 21:06

Také říkám jasné ne, je to nesmyslné, nadbytečné a zbytečné a přineslo by to jenom chaos a zmatek, např. při tvorbě stránech(čtení kódu atd. atd.)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 06. 2008 10:41

A v arabských zemích se bude navíc adresa muset zadávat z prava do leva to aby obchodníci s doménama měli více možností na spekulace

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
VfFB  |  10. 06. 2008 12:07

a co teprve s kanou, kde je možné psát svisle i vodorovně, bude mít japonský IE svislý adresní řádek?

a cos dománami, které jdou napsat v hiraganě, katakaně a kanji (nebo s tím, že je část v kanji)

možná že jednou bude registrace domén větší obchod než drogy a zbraně :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
10. 06. 2008 16:02

Tuším, že se píše v katakaně a editor to slučuje do složitějších znaků.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 06. 2008 10:04

Přinese to zmatek, třeba v e-mailech. Už dnes běžně v ČT je na obrazovce inzerát s emailem bozetecha.kruzitkova@ceskatelevize.cz, přičemž k tomu hlas říká "pište na božetěcha tečka kružítková zavináč českátelevize tečka cézet". No a teď tu informaci zaregistruju jen tak na půl ucha a nevšimnu si jak to bylo napsané - bylo to celé bez nabodeníček nebo jen část za zavináčem nebo vše s nabodeníčky?

Pochopitelně že to je řešitelné technicky a časem si lidi zvyknou, ale že by to byl až takový přínos? V těch zemích kde se používá latinka se prostě znak s nějakým zobáčkem nahradí znakem bez něj a tam, kde se používá jiná abeceda stejně lidi těch 26 písmen latinky znají a používají.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 06. 2008 09:11

Když jsem ve veřejné diskuzi k IDN položil dotaz, jestli má IDN nějaký hlubší význam, nebo jen má zajistit peníze za registraci nových domén, nebyl zodpovězen. Nu což, aspoň člověk ví, proč se o IDN uvažuje.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 06. 2008 09:19

Howeene, Howeene,

na takový dotaz nelze odpovědět, neboť je demagogický - tj. s efektní otázka s jasným cílem. Konkrétně v tomto případě hlubší význam neexistuje, prostě je to možnost pro lidi.

Dotaz na peníze je trochu mimo, ve světle toho, že každoročně se CZ domény slevňují aniž by byl jakýkoliv tlak - ostatně nedovedu si ani představit jak by se dalo na NIC tlačit.

Možná, Howeene, až začnete klást otázky, které mají samy nějaký hlubší smysl, než jen provokovat, možná že v tu chvíli se dočkáte i nějakých smysluplných odpovědí.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 06. 2008 09:25

Nikoli. Ptal jsem se naprosto jasně, jestli si pan Peterka myslí, že zavedení IDN bude mít přínos pro uživatele, nebo jestli je to pouze s cílem na tom vydělat. Pokud by pan Peterka byl přesvědčený, že to přínos pro uživatele mít bude, stačilo to říct.

A pokud jde o zlevňování, tak je tady obecný tlak společnosti - zlevňuje se ve světě, tak se musí zlevňovat i u nás, každý má přece právo mít vlastní web. A přináší to pouze problémy s doménovým spekulantstvím. Navíc, neustále tady ze sebe děláte ředitele/manažera/technika/obchodníka/bůhvíco nějaké firmy, takže byste mohl vědět, že každý obchodník se snaží vydělat co nejvíce s co nejmenším úsilím. A IDN je k tomu krásná příležitost - s minimálními investicemi do infrastruktury si zajistím několikanásobně vyšší příjmy ze své činnosti.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 06. 2008 09:44

Člověče, Vy byste měl vyhledat odborníka. Myslím, že u Vás začíná paranoia.

Jaký tlak společnosti? Jaké právo na to mít web? Proboha, kde jste k těmto myšlenkám přišel? Jediný důvod nižžích cen je to, že čím více domén v CZ je, tím větší má NIC přebytky, které nemá do čeho investovat (a pokud Vím, tak nad určité procento už si nikdo tyto zisky přivlastnit nemůže).

Nemáte ani ty nejzákladnější znalosti - natož pak nějakou praxi. Vaše příspěvky pak vypadají jen provokativně. Nedovolím si soudit, jestli tak činíte právě kvůli paranoie a neznalosti anebo jestli je to Váš cílený záměr.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 06. 2008 15:17

Haha

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
10. 06. 2008 17:19

+1

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 06. 2008 08:56

Nevím proč takový detail dokáže zvedat ze židle stovky lidí. Lidé, uvědomte si, že zavedením diakritiky do názvů domén nevznikne _povinnost_ toto používat. Pokud budu mít web, na který budu chtít návštěvy z Číny nebo jiné země, zaregistruji si doménu takovou, abych problém neměl. Celé je to uměle vytvořený problém.

Zde se nejlépe ukazuje, že o takovýchto věcech nesmí být dán prostor pseudodemokracii. Pseudodemokracií to nazývám proto, jelikož čtenáři Živě nejsou z drtivé části ani opravdoví profesionálové ale zároveň nejsou ani obyčejní tuctoví uživatelé počítače a webu. Zkuste se zeptat na názor obyčejné holky sekretářky odvedle - vyvalí na Vás oči a vůbec nepochopí smysl otázky a proč se taková věc vůbec řeší. Stejnětak se zeptejte opravdových profesionálů - ti vám zase dají několik věcných argumentů o problémech s kompatibilitou, ale určitě se nebudou stavět kompletně proti zavedení.

Udělám-li zde vývod z diskusí pod vícero články, tak pak bychom mohli směle říct, že čtenáři Živě by si přáli Windows, které by se chovaly v některých ohledech jako Linux, měly by otevřený kód, neměly by vestavěný žádný prohlížeč a byly by za zlomek současné ceny nebo zadarmo. Kancelářské balíky by mohly existovat různé, ale čtenáři Živě by si představovali, že ODF (nebo v nejhorším i OOXML) zajistí nejen vyměnitelnost dat, ale i stejné zobrazení a tisk dokumentů. Do této vize mi pohled na bezdiakritičné domény docela i zapadá.

Milí čtenáři Živě, buďto stojíte tězce mimo realitu anebo někdo v redakci Živě udělal špatné vývody z jedné diskuse tím, že vzal v úvahu jen ty, kteří měli k tématu připomínky a nesnažil se odhadnout, kolik procent lidí mlčky nemá připomínky.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 06. 2008 09:14

Jenže ona ta povinnost díky typo-squattingu de-facto vznikne, protože většina firem s diakritikou v názvu si nedovolí tyto domény neregistrovat. A to je ten problém, chápeme?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 06. 2008 09:24

Howeene,

pro malou firmičku nebo jednotlivce je riziko typo-squattingu nízké - tam nemá nikdo moc zájem. A pro větší firmy nebude 300 Kč ročně žádný problém. Chápeme už význam priorit a vážení? Kdyby doména stála 5000 ročně, tak pak bychom toto mohli řešit. Chápeme už?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 06. 2008 09:37

Obavam se, ze se mylis. Prave IT profesionalove jsou temer jednotni v nazoru o nezavadeni podobnych veci. Nejen diky velkemu mnozstvi velmi obtizne resitelnych technickych problemu, ale i problemu s podvodnymi domenami a nakonec i kvuli problemum s nechapajici laickou verejnosti (zminena sekretarka), ktera v tom nasledne dokaze udelat neskutecny zmatek, tak jako ve vsem. A to "chapeme uz?" si muzes priste nechat od cesty, stejne jako znevazovani veskerych ctenaru zive.cz a jejich hazeni do jednoho pytle (ac castecne souhlasim, ze hodne z nich jsou "kriklouni pro nic").

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 06. 2008 09:48

Tady by bylo potřeba rozlišit ještě typy profesionálů. Pokud se budete ptát programátorů a implementátorů, tak ti budou zajedno, že se to zavádět nemá. Těm to totiž přinese jen práci. Ale to neplatí jen v IT - to je ve všech oborech, že profesionálové v každém oboru ale na této úrovni budou proti.

Myslím, že čtenáře Živě jsem do jednoho pytle nehodil. Psal jsem jen o většiné - právě proto, že vím, že se zde vysyktují i opravdoví odborníci. Ale je jich pekelně málo.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 06. 2008 07:41

... takže všichni profesionálové jsou proti, ale sekretářky to chtějí. Tak dáme na sekretářky, ne? To by tak bylo, aby se k tomu vyjadřoval někdo, kdo tomu rozumí! No tak jo, no...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 06. 2008 07:48

Bohužel, tady to smrdí ale tím, že oni "profesionálové" chtějí mít svůj lehký život na úkor evoluce. Profesionálové mají naplňovat potřeby a touhy těch, kteří produkty používají. A zrovna v tomto případě nevidím extra moc komplikací při zavedení a používání. Mission-critical systémy by to stejně nepoužívaly. Rozumní lidé by měli zaregistrované i varianty bez diakritiky. Tak v čem ten problém?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
choolio  |  25. 06. 2008 11:18

Problem je v tom, ze to nic neprinese - jen problemy a vice penez hostingovym spolecnosti a za ty prece bojujete ne?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
jozka  |  10. 06. 2008 14:52

Nechape, Silhavy nechape nikdy nic...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 06. 2008 15:16

Jojo, taky mám ten dojem, ale diskutér je zanícený a ke každému tématu má co sdělit

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
snake  |  10. 06. 2008 07:51

Mno, to, že je NIC nestranný a jen se snaží vyvolat diskuzi atd.atd. není IMHO úplně tak docela pravda. Bo diskuze tu už byla, a jestli jsem pochopil dobře, tak když "lidé nebudou připravení", bude se za 2 roky diskutovat znova. Něco mi to značně připomíná, vám ne? (pro méně chápavé: opáčko Euroústavy pro ty, kteří hlasovali nesprávně)...

Jak tu již padlo, pro země, které nepíšou primárně v latince, je to jistě dobrý nápad. Pro země, které latinku používají a dokazou se obejit bez hacku i carek, to smysl samozřejmě nemá. Obzvlášť, když již jsme si na to bez potíží zvykli. Nemluvě o tom, že s kompatibilitou to také není úplně dokonalé, mému Proxomitronu se to například nelíbí. O mnohých poštovních klientech vůbec nemluvě...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
tc
10. 06. 2008 06:34

Napriklad nevidim problem proc by se IDN nemelo zavest ve statech jako Recko, Rusko, Cina, Thaivan, Japonsko, Malaisie..... protoze tam ma sve opodstatneni. a to opodstatneni je presne jak je uvedeno v clanku, ze pouzivaji neco jineho nez latinku.

Je pravda ze vetsina tech lidi to zvladne i na eng klavesnici a vetsinu slov pisou pak foneticky, ale jak rikam v tomto pripade bych to videl jako krok kupredu.

a ted se podivejte na cesky trh. vsichni jsme si zvykli psat adresy bez háčků a čárek zadny problem. Pribydou háčky a čárky, co se stane? akorat vzroste pocet obchodniku s domenami a pribude par set novych odkazu na porno. jinak prinos bude nulovy, tedy pro vetsinu naroda a to ze si par jedincu zaregistruje novou domenu?

Spis to zkonci tak jak bylo psano vetsina spolecnosti si poridi ekvivalent typu www.České Dráhy.cz, www.ČeskéDráhy.cz ....

ale jinak vim urcite ze se tady najdou fanatici, kterim desne trha zily ze internet je bez diakritiky a tak je s tim treba neco delat

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 06. 2008 07:07

Jo, vy jste se zatím nenaučil používat diakritiku ani u obsahu svých příspěvků, ale od ostatních budete chtít aby do adresy zadávali čínské a japonské národní znaky, až se budou chtít podívat na stránky nějakého exotičtějšího výrobce HW...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
10. 06. 2008 09:08

diaktriku nepouziva mnoho uzivatelu po celem svete ze zemi kteri pouzivaji latinku ale kde jsou navic hacky carky atd.. napr. cesko,poslko,rumunsko,baltske nebo severske staty proto ze to je pohodlnejsi

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 06. 2008 09:24

... tak proč chce můj ctěný předřečník diakritiku používat i v adresách, když bez ní je to jednodušší a sám ji ani nevyužívá? Neprotiřečí si to nějak? Četl jste si ten jeho příspěvek?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 06. 2008 09:27

>> Neprotiřečí si to nějak?

Nádherný příklad situace, kdy možnost neznamená povinnost. Váš předřečník má názor a zároveň není natolik pokrytecký, aby musel na důkaz svých tvrzení diakritiku využívat, i když se mu to nehodí.

Stejným způsobem byste mohl říkat, že možnost mít v autě klimatizaci je zbytečná, protože Vy ji ve Vašem autě nemáte.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 06. 2008 09:35

... špatný příklad. Správný příklad je, že každý má klimatizaci, ale pán ji stejně nepoužívá, protože je složité ji zapnout a v podstatě ji ani nepotřebuje. Otázka ovšem je, jestli tu klimatizaci potom skutečně potřebuje každý.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
10. 06. 2008 15:45

taky spatny priklad proto ze klimatizace je uzitecna a asi malo kdo by ji nevyuzil kdyz ji ma

ja vymyslim nejaky jiny priklad

napr.: z diaktrikou je to stejny kdyz ma nekdo windows vista home premium a jedna z funkci teto edice

je aero ale jen malo nekdo je zapina z ruznych duvodu treba ze je to zbytecna omalovanka a na vykonnost prace s pc to nijak neovlivni a mozna ze to aero zbytecne rozptyluje

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 06. 2008 07:30

... ano, já taky říkám, že diakritika je užitečná, ale pán ji nepotřebuje. Proč ji ovšem potom chce v adresách, když ji nepoužívá ani normálně?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 06. 2008 07:38

Já také běžně nelétám letadlem a přesto tvrdím, že je letecká doprava potřeba.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 06. 2008 09:28

... i když jak se tak dívám, možná jsem to až tak dobře nepochopil já, ho nezajímá diakritika, ale cizí abecedy. No nevím, podle mě by to bylo stejně nepřehledné.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
tc
10. 06. 2008 09:48

To ze nepouzivam diakritiku u svych prispevku je sice hanobne, ale je tomu tak. Spousta mezinarodnich firem zustane u anglickych nazvu. Znam vsak ruzne japonske stranky, kde jedine co je v anglictine je adresa, jinak je vse japonsky a dana stranka je urcena ryze pro japonce. Nechapu pak, proc se dany clovek musi mordovat tim, ze je nucen pouzit latinku jenom proto aby se podival na web urceny pro jeho rodnou zem. pokud se firma rozhodne pouzit japonstinu, mela by k tomu mit pravo.

znám napr. spoustu Reku a ono je opravdu hloupe zadavat nektere slova na anglicke klavesnici, protoze pri fonetickem vysloveni je nemusi napsat "anglicky" kazdy stejne

maly priklad: ahoj se da foneticky anglicky napsat jako Gia, ale zaroven se da napsat jako Geia a oboji je spravne. predstavte si, ze by vas nekdo nutil pouzivat azbuku k napsani ceskeho textu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
tc
10. 06. 2008 09:50

v pripade recka pak samozrejme alfabetu

omlouvam se, nejde tu upravovat

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
10. 06. 2008 09:05

presne ve statech jako kde se pise cyrilici a v cine,indii,izraeli a v arabskych zemich idn sve opodstatneni ma lide celkem vitaji tuto moznost

ale v zemich kde se pouziva latinka i kdyz v pridanymi znaky zpusobi chaos a neporadek

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Lukas Kalista  |  10. 06. 2008 00:19

Cely rozhovor jen potvrdil muj odmitavy nazor. A myslim, ze nebudu zdaleka jediny.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor