České Media Center na vlastní kůži

Na televizi jsem rozladil kanály, připojil k ní počítač s Windows XP Media Center Edition a celou svou rodinu donutil zúčastnit se skutečného testování nového systému Microsoftu v každodenním nasazení. Spousta věcí se líbila, bylo ale taky dost těch, které mne zaskočily.

Microsoft uvedl českou verzi systému Windows XP Media Center Edition (MCE) na trh už před několika týdny, dlouho ale systému chyběly základní internetové služby, tedy inteligentní televizní program a online služby. První představení systému jste si v Computeru mohli přečíst už v čísle 18/05, na skutečné reálné nasazení kompletního systému přichází čas až nyní.

Je to nádhera!

Používání aplikace Media Center, základního prostředí pro sledování televize a práci s médii je skutečně parádní. Za chvíli si zvyknete na ovládání a rychle pobíháte jednotlivými nabídkami. Do role hlavní hvězdy ale sám sebe obsadil elektronický televizní program. Na výběr máte nejen české programy, ale třeba i slovenskou Markízu, rakouské ORF, polské TVP a další podle vašeho umístění. Už nikdy nebudete muset rychle přepínat mezi programy, jestli tam náhodou něco není, už nikdy nebudete muset kupovat televizní program. Stiskem jednoho tlačítka rychle vidíte, co zrovna běží na jiných kanálech, a dvěma stisky tlačítka si zapnete nahrávání požadovaného programu.

Klepněte pro větší obrázek

Chytrý televizní program nejen ukáže, co kde zrovna běží, přemýšlí také dva týdny dopředu. Snadno si také nahrajete seriály, systém si je sám v programu najde a naplánuje nahrávání.

Televizní program může trumfnout jen průběžné nahrávání televize. Aktuální pořad se totiž začne sám od sebe nahrávat ve chvíli, kdy na něj přepnete. Nemusíte tedy na nic myslet a klidně se můžete vrátit zpět v čase, pozastavit přehrávání, nebo pak dodatečně zrychleně dojít až do přímého vysílání. Na kvalitě obrazu nepoznáte rozdíl mezi přímým a nepřímým vysíláním, vše funguje zcela automaticky bez sebemenšího zaškobrtnutí.

Klepněte pro větší obrázek

Zprávy ze serveru iDnes na televizní obrazovce mají poměrně velké písmo, takový televizní teletext má více textových informací, byť bez obrázků.

České online služby jsou popravdě zatím chudé. Předpověď počasí z Atlasu je taková jednoduchá, zprávy z iDnes používají možná až příliš velké písmo a na stránku se vejde málo informací. Nabízí se ale prostor pro ostatní zájemce. Kdo by chtěl být v online službách, stačí mu jen kontaktovat Microsoft, získá speciální vývojový kit pro úpravu svých stránek a bezplatné školení i testování připravené služby.

Je to příšerný!

Využijte MCE naplno
Spoustu užitečných prográmků najdete na serveru www.thegreenbutton.com. Doporučujeme zejména programy pro práci s novým video formátem, nejlépe DVR-Edit. Přímo od Microsoftu si pak můžete stáhnout Tweak MCE PowerToy, který zpřístupní některé skryté volby. Přes dálkové ovládání tak nastavíte to, kvůli čemu byste se jinak přehrabovali v registrech.

Na počítači se systémem Windows XP Media Center Edition mi vadí zřejmě nejvíc to, že je to pořád počítač. Má tedy své vrtochy, aplikace občas spadne, vyžádá si restart, občas je nutné chytit do ruky myš a klávesnici a příjemné dálkové ovládání dát na chvíli stranou.

Zaznamenané televizní programy se ukládají v novém formátu, který běžné programy neznají, musíte použít nástroje pro převod do standardního MPEG-2 a až poté případně převod do DivX. Při přehrávání DivX filmů vám bude vadit nemožnost rychlého posouvání ve filmu. V systému mi opravdu chybí podpora internetových rádií a televizí. Windows Media Player to umí, podstatně vychytanější aplikace Media Center ne.

Z internetu stahovaný televizní program má mít na starosti firma Broadcasting Dataservices s.r.o., žádná taková ale dle obchodního rejstříku neexistuje. Zřejmě by mělo jít o pobočku zahraniční firmy, která poskytuje program pro jiné národní verze MCE. Problém je v tom, že program mi občas pár dní vynechal a při pokusu o procházení chybějícími daty počítač zatuhnul. Občas najdete v programu i překlepy typu „Snídaňe s Novou“, věřím ale, že to jsou jen počáteční problémy, které budou rychle vychytány.

Zůstávám optimistou

Ač jsem byl mírně překvapen nedostatky ve vlastně již třetí generaci systému Media Center Edition, věřím, že se tato Windows na trhu uchytí dobře. Díky podpoře více tunerů můžete snadno počítač rozšířit a sledovat a nahrávat různé programy, přechod na digitální tuner je také levnější záležitostí než výměna celého harddiskového rekordéru.

MCE může velmi příjemně žít s tradiční televizí, pokud však máte LCD televizi nebo velkou plasmu, není nad čím váhat, po jejich instalaci objevíte nový svět. Systém má velmi šikovné funkce, které změní váš způsob práce s televizním programem a skutečně vám již nic neuteče. Tak si vzpomínám, mám ještě z noci nahrané Simpsonovi …

Článek vznikl
ve spolupráci
s časopisem
Computer
a čerpá
z čísla 23/05.

Témata článku: Microsoft, Windows

76 komentářů

Nejnovější komentáře

• tom 23. 12. 2006 1:37:22
    ahoj, mate prosim link kde najdu nejake info jak si MC ohnout ke svemu...
  • Vladimir 14. 12. 2006 10:37:17
    Media center je prakticky pouze aplikace pod XPckama. Nektere veci resi...
  • Paulie 13. 11. 2006 13:54:06
    Dobrý deň,

ospravedlnujem sa za spam, ale robím menší prieskum, či...

Vybíráte herní periferii nebo hardware? Pak zapomeňte na nálepku Gaming

** Herní hardware se od toho běžného často liší jen vzhledem ** Při výběru stále nezapomínejte na základní parametry ** Poradíme jak vybrat herní hardware i periferie

20.  2.  2017 | Stanislav Janů | 36

10 nejhorších produktů v historii Microsoftu

20.  2.  2017 | Karel Javůrek | 141

AMD oficiálně představilo procesory Ryzen. Známe i jejich české ceny

** AMD uvedlo první tři procesory Ryzen 7 ** Všechny budou pracovat s osmi jádry a šestnácti vlákny ** Na pulty obchodů se dostanou už za týden

22.  2.  2017 | Stanislav Janů | 132

EU se děsí Windows 10. Prý o nás vědí až příliš. Microsoft chystá změny

** Evropští úředníci chtějí, aby byly Desítky transparentnější ** Microsoft od jara skutečně chystá změny ** Ochráncům soukromí to ale nestačí

21.  2.  2017 | Jakub Čížek | 218

Remix Singularity: Microsoft si na tom vylámal zuby. Jak dopadne Android?

** Microsoft do svých telefonů integroval desktopové prostředí ** Moc to ale nevyšlo, chyběl pořádný výkon ** Teď to zkoušejí ex-googleři s Remix Singularity

23.  2.  2017 | Jakub Čížek | 74

Supertéma o počítačové bezpečnosti

AMD Ryzen přichází