České firmy čeká datový kolaps

Diskuze čtenářů k článku

26. 01. 2010 15:17

Jo "chytrý" zálohování je skvělá věc na objem dat, ale vypáčit z toho pak nějaká data může být noční můra - vylovit jen pár souborů, vypáčit data někam jinam než odkud bylo zálohováno, vzít verzi souboru x dní starou, nebo nedej bože obnovit data po tom co se sesypala zálohovací mašina a takovejch případů by se určitě vymyslelo víc.

Bohužel možnosti zálohování se plně ukáží až při nějakém problému a se pak těžko nadřízeným vysvětluje, že sice všechno poctivě zálohuju pomocí software kterej nás stál statisíce, ale zrovna ty jeho dokumenty z toho nevypáčim protože ......

A co se týče duplicitných dat, těch se opravdu najde mraky a příčin to má více, začíná to standartním problémem mezi židlí a klávesnicí a končí to u počítačů a programů jako takových.

Stačí 50 uživatelům poslat mail s přílohou a pokud zálohuju mailové databáze už mam jednu přílohu 50x. Na to "odborníci odpoví posílat to jako odkazy a podobný nesmysly, to je fajn do ty doby dokud sedim přimo v kanceláři, nikde se nic nestalo a vše běží tak jak má a hlavně nikdo ten cílovej dokument neodstranil. Ale běda jak vezmu noťas a odejdu někam do háje, k čemu je zreplikovaná pošta s linkem kterej ukazuje někam kam se nedostanu atd.

Prostě pozor na šetření místem, může se to nakonec dost prodražit !

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 01. 2010 17:29

Jen jestli některé české firmy nečeká spíše ekonomický kolaps? Např. pokud by takové firmy jako třeba EMC nebo S -) ) . Kolik se jich za ta léta prodalo zahraničním investorům a data i provoz IS se pak převedl z ČR do nějaké zahraničí centrály? A pokud by taková česká pobočka zahraniční firmy měla být uzavřela kvůli globální krizi, co by proti tomu byl pouhý datový kolaps ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 01. 2010 17:34

Sežralo mi to kus příspěvku, když když jsem napsal S and T s ampersandem uprostřed. Tak ještě jednou:

Jen jestli některé české firmy nečeká spíše ekonomický kolaps? Např. pokud by takové firmy jako třeba EMC získaly na základě podobných reklam aspoň takový odbyt pro své produkty, který by je uživil ... Jenže jsou to vůbec české firmy? To je asi ten primární problém: ubývá firem, které by měly takové množství dat, aby se opravdu vyplatilo pořídit podobné řešení (a byly opravdu české) . Kolik se jich za ta léta prodalo zahraničním investorům a data i provoz IS se pak převedl z ČR do nějaké zahraničí centrály? A pokud by taková česká pobočka zahraniční firmy měla být uzavřena kvůli globální krizi, co by proti tomu byl pouhý datový kolaps ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 01. 2010 16:14

Můžete mi někdo říct, co je to ta průměrná firma, která produkuje tolik dat?

Pracuji v oblasti DTP, firma, se kterou pracuji má momentálně cca 30 lidí, měsíčně vyjde několik časopisů, brožur, plakátů, novin... Pochopitelně ne vše z podkladů jde do tisku, takže velké množství fotek, prezentací atd. je uložen jen ve formě podkladů, ale už to nejde do tisku. Rozhodně je to oprati běžné "obchodní" firmě nadprůměrné množství dat, alespoň podle toho, co mám zkušenosti z jiných firem.

Přesto nevytvoříme za rok ani polovinu toho, co údajně ta "průměrná" firma (tj. 60 GB na člověka), reálně to je za rok tak 200 GB "užitečných dat" (resp. 450-500 GB včetně mirroru a verzování, ale verze se zase po půl roce odmazávají a zůstává jen ta poslední verze).

Fakt tedy nechápu, kde se nabral ten šílený průměr 60 GB / rok / zaměstnanec.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 01. 2010 17:23

Je to (anti)reklama. Ty nemaji logiku, neobsahuji pravdiva tvrzeni, nemaji oslovit ty, kteri veci rozumeji...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 01. 2010 15:55

Vycucat si z prstu problém, postrašit tím problémem lidi a pak prodávat "řešení" na tento problém... tak za takové podnikání bych se hanbou propadnul.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 01. 2010 15:41

Pokud si vrámci firmy dobře nastavíte způsob práce s daty (všichni pracují na síťovém disku) včetně složkování tak myslím, že se dají duplicity poměrně slušně ohlídat (odhaduji tak do cca 10-15ti lidí). Akorát u větších firem to asi už bude složitější, ale je to zase jen o tom jak si lidi vychováte a co jim povolíte dělat...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 01. 2010 16:30

mechanismy jako sitove disky jsou sice hezke, ale obcas nekterym lidem proste nevysvetlite obecne logicke veci (napr datum zadavat zasadne jako rrrr-mm-dd protoze kdyz to delaji naopak tak to nemaji serazene podle data... to same slozky leden, unor, brezen,... proste zakladni veci. clovek pro ktereho je pc nutne zlo tak to nepochopi ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 01. 2010 15:13

to jsou ale plky a ty cisla ... ooo velky datovy boze a elektronicke nebe.

My mame IS, ktery pro cca 300 zamestnancu pocetnou firmu udela cca 30 GB rocne pri fakturaci nekolik tisic za den. Jestli nekdo pise SW, ktery udela 2 TB a je to IS, tak at prestane programovat.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 01. 2010 15:09

pri dnesni cene HDD problemem neni pocet GB nebo TB ale organizace slozek a souboru... skoda, ten clanek je o nicem.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 01. 2010 15:14

nastesti je to radne oznaceno jako placena reklama hned na zacatku, to chvalim!

jinak ty data jsou vycucany z prstu jediny firmy.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 01. 2010 15:14

Placená inzerce. Navíc tu popisovat způsoby komprese, upozorňovat na duplicitu dat a stěžovat si na "zbytečné zálohování" je opravdu zbytečné.

Pokud zálohuji, tak je skoro jedno kolik toho zálohuji a jaký v tom mám pořádek, stejně se v tom snad nikdo hrabat nebude a pokud jo, tak tam hlavně musí být všechno a radši duplicitně, než vůbec.

Špatná reklama.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
25. 01. 2010 15:37

Zalohoval si niekedy data pre väcsie firmy, napr automobilku? Tam sekretarka zmaze dokument a po troch mesiacoch zisti, ze dakde daco mala a chce to naspät. No a potom sa hrab vo vsetkych tych dokumentoch ked v tom nie je poriadok a podobne.

Toto sa napr v Skoda Slovensko a.s. stava bezne, to iste aj v mensich firmach.

Este by som dodal, ze napr taka restauracia, vinarsky dom, hotel a podobne posielaju niekolko MB PDF subory denne roznym klientom a upravuju to, ak maju niekolko prevadzok. Su tam obrazky, menu, akcia atd atd. Denne spravia okolo 100MB dat vdaka tomuto, no a tiez v tom treba mat poriadok.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 01. 2010 16:28

no ja sice razim heslo ze je lepsi mit dokument na dvou mistech nez vubec, ale poradek musi byt! a funguje to tak jak pise p Kusenda. stylem: nekdy tak v letech 2006-2007 jsem dělal nabídku pro firmu xy a potrebuju k tomu veskere podklady. ty admine mi to sezen!

sam uz kolikrat doma neco hledam a chvili mi to zabere to najit (kdyz nepocitam hudbu a fotky kde je situace celkem jednoducha). neustale resim co a jak zlepsit a stale to povazuju za jednu z nejvetsich slabin soucasnosti. castecne mi pomaha google desktop, to kazdopadne ale co jsem slysel tak uzivatele Macu jsou na tom kousek lepe...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor