Česká pošta rozesílala do datových schránek spam, rozhodl ÚOOÚ

Na jaře loňského roku začaly majitelům datových schránek přicházet zprávy od provozovatele, tedy České pošty, s nabídkou služby Datový trezor. Ta slouží k archivaci zpráv – dva měsíce zdarma, poté za poplatek. Zpráva o nabídce této služby nesla charakter nevyžádaného obchodního sdělení, a tak někteří uživatelé podali podnět k prošetření Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ). Ten nyní poslal vyrozumění, že se pošta skutečně dopustila porušení zákona.

Důvodem stížnosti uživatelů byl fakt, že služba datových schránek je státu, přičemž Česká pošta je jen firmou zajišťující provoz a služba Datového trezoru je doplňkovou službou této firmy. Uživatelé datových schránek přitom nejsou zákazníci České pošty a nedali jí souhlas k zasílání obchodních sdělení. Proto podali stížnost ÚOOÚ, který jim dal nyní zapravdu.

Ale za začátku to tak jednoduše nevypadalo. Původní stížnost totiž byla zamítnuta s odůvodněním, že rozeslání této zprávy povolilo Ministerstvo vnitra, jakožto zástupce státu zodpovědný za provoz datových schránek. Jenomže z logiky vyplývá, že to problém neřeší – nevyžádaná obchodní zpráva třetí strany v datové schránce je to pořád, jen je za její šíření spoluzodpovědné i ministerstvo.

870393184 
Takto loni na jaře Ministerstvo vnitra omlouvalo spam České pošty v datových schránkách. Prý jen nebyla formulace zprávy volena zrovna nejvhodněji, ale jinak je prý vše v pořádku... 

Stížnosti se tedy nakonec přece jen ujal ÚOOÚ a provedl v České poště kontrolu, ze které vyplynul tento závěr:

„Kontrolovaný se dopustil porušení zákona č. 480/2004 Sb. tím, že prostřednictvím sítě elektronických komunikací odeslal zprávy elektronické pošty s obchodním sdělením do datových schránek uživatelů, kteří nedali předchozí souhlas k využití podrobností elektronického kontaktu za účelem šíření obchodních sdělení elektronickými prostředky. Tyto zprávy lze označit za nevyžádaná obchodní sdělení ve smyslu ustanovení § 7 odst. 2 zákona č. 480/2004 Sb., o některých službách informační společnosti, ve znění pozdějších předpisů.“

812682515 
Kompletní text vyrozumění

Dle zmiňovaného zákona č. 480/2004 Sb., o některých službách informační společnosti, nyní České poště hrozí udělení pokuty až do výše 10 milionů korun. Připomeňme, že stát nyní platí České poště za provoz datových schránek paušální sazbu 500 milionů korun ročně a zakázku přitom dále svěřuje dodavatelům, kterým dle zjištění Nejvyššího kontrolního úřadu loni vyplatila jen 415 milionů (podrobnosti zde).

 

 

Diskuze (22) Další článek: Policejní vir už obtěžuje i na počítačích s OS X a Linuxem

Témata článku: , , , , , , , , , ,