CES v produktech: tichá Panda

Na mezinárodní show spotřební elektroniky nebyla o počítače se zajímavým designem nouze. Northtec představil své tiché Pandy a Servery.
Jeden z mnoha počítačů s atypickým designem představila na CESu společnost Northtec. Její Panda PC zaujala nejenom vzhledem, ale také, díky absenci ventilátorů, velmi tichým chodem. Velikost skříně je přibližně 220 x 220 x 150 mm.

Počítač pohání procesor VIA C3 s taktovací frekvencí 933 MHz a 256 MB RAM. Úložný prostor najdete na 40 GB 2,5" harddisku. Grafická (VIA CastleRock) a zvuková (AC97 audio) karta jsou integrovány na základní desce. Obraz dostanete z počítače na televizní obrazovku v normách NTSC i PAL. K síti se pak připojíte pomocí 10/100BaseT karty. Samozřejmostí je několik USB a Firewire portů. Volitelně lze přidat podporu WiFi. Panda není příliš náročná na spotřebu elektrické energie.

Výrobce nabízí předinstalaci buď Windows XP nebo Linuxu. Počítač samozřejmě může fungovat s každým x86 operačním systémem. Cena bez monitoru byla stanovena na 595 dolarů.

Dalším produktem Northtecu, jež si odbyl svou premiéru na CESu, byl Silent Server. Hlavním rozdílem mezi ním a Pandou je, že server umí pracovat s klasickým 3,5" diskem. Stejně jako u předešlého produktu, chybí Silent Serveru ventilátory, takže jeho chod takřka neuslyšíte.

Základem je 800 MHz VIA C3 procesor, 256 MB RAM (až 1 GB), 30 GB harddisk a CDROM. Jinak se konfigurace od Pandy příliš neliší. Místo grafické karty CastleRock zde však pracuje integrovaná S3. Operační systém lze opět vybrat mezi Windows 9x, Windows 2000, Windows XP, Windows CE.NET, Windows XP embedded, GNU/Linux, BSD nebo QNX. Základní cena s CDROM je 375 USD.

Váš názor Další článek: Microsoft bude možná žalován od producentů MPEG-4

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,