CES se blíží: Las Vegas zaplaví opět počítače a elektronika

Už za dva týdny vypukne CES, lednová smršť novinek ze světa počítačů a spotřební elektroniky. Přes tu záplavu jednotlivých oznámení ale není vidět to, co vlastně CES je.

Jak už nejspíš víte, veletrh CES probíhá v Las Vegas, městě pro většinu z nás spojeným s kasíny a zábavou, nicméně je to místo s největším počtem hotelových pokojů na světě. A to přijde vhod, když se v něm má na jeden týden ubytovat 140 000 návštěvníků CESu. Narozdíl od jiných veletrhů, kde se počítají v návštěvnosti vstupy, takže jeden člověk je započítán několikrát, u CESu je to 140 000 skutečných lidí.

cesmapa.png

Hlavní CES probíhá v LVCC a hotelu Venetian

Akce je přitom uzavřena pro veřejnost a každý návštěvník má na krku kartičku se svým jménem a firmou. Kartičky jsou potom odlišeny podle kategorií. Každý vystavovatel tak hned pozná, jestli má co dočinění s novinářem, analytikem, plánovačem nákupů nebo svým konkurentem. Kdo se registruje s předstihem pár měsíců, má přitom vstup zdarma, jinak to stojí přibližně sto dolarů.

Las Vegas Convention Center

CES probíhá na velkém výstavišti LVCC a v části hotelu Venetian, který je pěšky přibližně dvacet minut od výstaviště. Neustále mezi nimi kyvadlově jezdí autobusy, ale vzhledem k dlouhým frontám je občas vhodnější jít pěšky. Na výstavišti se vše soustředí do několika velkých hal. Central Hall obsahuje velké značky, jako LG, Intel, Panasonic, Sony, Samsung a další. North Hall pak na polovině nabídne vše pro autotuning, na té druhé spleť stánečků s příslušenstvím pro mobily a tablety v zóně iLounge.

South Hall je jediný dvoupatrový pavilón a najdete zde zbývající všehochuť. Nově sem pořadatel CESu umístil několik zón pro 3D tisk, herní příslušenství, robotiku, bezdotykové ovládání, nositelné technologie a podobně. Tady najdeme nVidii, Qualcomm a další počítačové a mobilní firmy.

lvcc.jpg
Tady probíhá CES. Zleva: hotel LVH, jeho haly, North Hall, Central Hall, spojnice, kde je tiskové centrum, a dvoupatrová South Hall

Atrakce v okolí

Kromě jednotlivých propojených hal, se odehrávají zajímavosti i v blízkém okolí. Hlavní parkovací plochu před výstavištěm okupují venkovní expozice, svůj stan tu má AMD, Audi, Gibson a další, současně tu jsou podpůrné kamióny. Základny tu tak mají třeba servery The Verge nebo Engadget. Na blízkém parkoviští v roce 2014 vznikne nově zóna pro testování aut bez řidiče, v této oblasti se chce prosadit již několik firem.

Řada expozic je potom v blízkém hotelu LVH (dříve s delším názvem Las Vegas Hilton), kde je fotografická výstava PMA@CES a další část iLounge sekce. V Hiltonu se v divadle konají i hlavní přednášky.

Připomeňte si loňský CES 2013:

Ve vzdálenějším Venetianu jsou tradičně high-endové audio firmy, nikoli na společné ploše, ale v pronajatých salóncích. Je tu i zóna Eureka, kde jsou ty nejzačínající firmy nebo výzkumníci z univerzit. Nenajdete tu tedy na trhu dostupné produkty, ale možné technologie pro několik dalších let. Pod souhrnným označením International Gateway tu jsou dále desítky malých stánečků malých čínských firem, které se snaží prorazit na světové scéně.

Kdo chce poslouchat, zajde na konference

CES přitom není jen klasickou výstavou, současně totiž probíhá i bohatý konferenční program. Vyberete si z několika hlavních proudů a můžete veškerý čas strávit na přednáškách. Popravdě tento program v našem produktovém zpravodajství zcela opomíjíme, na CESu ale hraje čím dál významější roli. Není to zkrátka jen místo, kde by se firmy na stáncích chlubily novinkami, můžete se tam dozvědět i hodnotné informace od osobností průmyslu.

Máte se na co těšit

Díky pozvání CEA, pořadatele CESu, vám budeme opět nabízet zpravodajství přímo z dějiště CESu. Jak se plní kalendář tiskovými konferencemi a procházíme přehled vystavovatelů, je vidět, že se mění klasické vnímání počítačů jako osamocených krabic a spotřební elektroniky jako směsi televizorů, přehrávačů a fotoaparátů. Čím dál větší roli hraje 3D tisk, technologie v oblečení, náramkové přístroje, roboti, bezdotykové ovládání a monitorování zdravotního stavu. Samozřejmě čekáme i záplavu novinek v tradičních oborech, takže určitě bude z naší strany o čem psát a z té vaší o čem číst. Vše naplno vypukne 7. ledna.
 

Diskuze (1) Další článek: Atheer One: brýle pro rozšířenou realitu ve stylu Iron Mana

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,