CES 2013: elektronické novinky pro tento rok i budoucnost

Začátek nového roku znamená i představení nových produktů na veletrhu CES. Jaká elektronika na nás zaútočí tento rok?

Veletrh spotřební elektroniky CES se koná každoročně již od roku 1967. Na CESu byly představeny revoluční produkty v podobě CD přehrávače (1981), videorekordéru (1970), HDTV (1999) nebo OLED televize (2009). Letos největší výstava spotřební elektroniky začíná 8. ledna a opět budeme u toho.

Mezi představenými produkty byl v roce 2001 například i Xbox od Microsoftu, který v posledních letech CES tradičně zahajoval svou přednáškou. Tentokrát se však Microsoft již CESu neúčastní. Hlavní produkt v podobě Windows 8 byl představen na konci minulého roku a nyní se tak musí činit hlavně samotní výrobci notebooků, počítačů a tabletů.

Nepřehlédněte:

Haswell a ultrabooky s delší výdrží

Stejně jako minulý rok ani tentokrát nebude chybět záplava tenkých notebooků – ultrabooků, které budou mít nové čipy od Intelu. Intel zatím 22nm čipy s architekturou Haswell oficiálně neuvedl, mělo by se tak ale stát nyní na CESu.

Podrobnosti o architektuře Haswell jsme vám přinesli již ke konci roku 2012, hlavní předností bude menší spotřeba, která by měla u nejúspornějších mobilních modelů Core klesnout až na 10 W (TDP). Haswell má také výrazně sníženou spotřebu v klidu a výkonnější grafický čip.

Díky novým vlastnostem bychom se tak měli přibližně v polovině roku setkat s novými modely ultrabooků, které budou mít delší výdrž, budou rychlejší a snad i tenčí. Dočkáme se pravděpodobně i nižší ceny u modelů se starší platformou. Novou generaci procesorů lze očekávat i u nové řady MacBooků od společnosti Apple pro tento rok.

Windows 8 kam se podíváš

Drtivá většina klasických počítačů, notebooků a ultrabooků bude mít operační systém Windows 8, který Microsoft představil na konci října minulého roku. Windows 8 umožňuje i pohodlnější dotykové ovládání, dotykový displej tak bude na výrazně větším počtu zařízení s Windows 8, než kdy dříve.

Dle odhadů Lenova bude za dva roky mít až polovina prodaných zařízení s Windows 8 dotykový displej. Tomu by měly pomoci i tablety s Windows 8, potažmo i Windows RT, které jsou ale založeny na platformě ARM.

Intel také chystá předvést vlastní řešení tabletu „Red Ridge“, který bude mít jeho úsporný procesor Atom. S tím lze očekávat i ukázku nové generace Atomu, která bude na trhu snad již tento rok a bude vyráběna 22nm technologií.

Nvidia Tegra 4 pro Android i Windows RT

Nvidia by měla představit nová zařízení se svou platformou Tegra 4, která přinese výrazné zvýšení procesorové (ARM Cortex A15) i grafického výkonu (72 grafických jader) a optimalizaci spotřeby.

Nvidia je certifikovaná pro operační systém Windows RT od Microsoftu, lze tak očekávat kromě tabletů s Androidem i tablety s Windows RT, které budou mít platformu Tegra 4.

Ultra HDTV: obří velikost i vysoké rozlišení

Formát Full HD, který patří do klasického segmentu HDTV, již začíná být zastaralý, na trhu se tak začínají v prodeji objevovat 4K displeje i televize, které mají čtyřnásobné rozlišení. Jejich cena je ale u 84palcové úhlopříčky kolem půl milionu korun.

Sony_XBR-84X900_610x343.jpg

Vysoké rozlišení zasáhlo především menší mobilní zařízení, kde se vyskytuje i u levných modelů tabletů nebo telefonů. V případě velkých úhlopříček a využití pro televizi je ale zatím v začátcích. Pro televizní obsah totiž není k dispozici obsah ve 4K, chybí i u běžně prodávaných filmů.

Youtube už u videa podporuje rozlišení 4K, ukázku si můžete prohlédnout například zde (v nastavení kvality zvolte Původní/Original):

Hlavní využití obrazovek je tak v současnosti při připojení k počítači nebo notebooku, kde lze vysoké rozlišení využít pro zobrazování aplikací, her a podobně.

Mezi modely by se měla objevit obří 110palcová televize s rozlišením 4K (3 840 ´ 2 160) od Westinghouse a Samsungu s obnovovací frekvencí 120 Hz, Menší řešení (nad 50 palců) by měly představit i společnosti jako LG, Sony a další. Výrobci již také určitě předvedou větší model obrazovky s další generací v podobě 8K. Displeje s takovým rozlišením ale budou na trhu až za několik let, přičemž standardem by 8K mělo být kolem roku 2020.

Inovativní televize a ohebné displeje od Samsungu

Samsung by měl kromě klasické nabídky nových modelů a zmíněných UHDTV představit i zatím tajemnou inovativní televizi, která by měla mít nový tenký design, samozřejmě ve spojení s chytrým rozhraním.

Samsung_CES_TV_design_teaser_624-580-90.jpg
Inovativní televize od Samsungu by měla přinést zcela přepracovaný design

Dle odhadů by měla mít možná i průhledný displej a extrémně tenké okraje. Revoluční televize se pro tento rok neoficiálně očekává i od Applu, Samsung tak chce být pravděpodobně trochu v předstihu.

Samsung stejně jako další výrobci také jistě předvede ohebné displeje, které zatím bylo možné vidět ve velmi malých velikostech. Nyní by ale mělo jít i pokročilejší verze určené například pro mobilní zařízení.

Levnější tablety i s vyšším rozlišením

Tablety začínají ukrajovat podíl na trhu klasickým počítačům i notebookům, jedním z důvodů je jejich nízká cena. Ta by se měla příští rok ještě snížit. Mělo by se tak stát nejen u modelů od Googlu (Nexus), ale také Amazonu a dalších.

Vyšší rozlišení se stane standardem i u velmi levných modelů, ty drahé se tak budou chlubit především vyšší kvalitou, zpracováním a výkonem. Portfolio úhlopříček by mělo být širší, očekávají se i větší tablety s úhlopříčkou dvanáct palců, vzhledem k chytrým krytům s klávesnicí se ale bude jednat o přímou náhradu notebooků.

Odolnější Gorilla Glass 3

Na CESu by se měla společnost Corning ukázat s novou generací krycího povrchu displeje v podobě Gorilla Glass 3. Nová generace by měla přinést třikrát vyšší odolnost proti poškrábání.

Gorilla Glass 3-580-75.jpg
Nová generae Gorilla Glass bude opět odolnější

Odolnost proti obecnému poškození nárazem či ohnutí by měla být až o polovinu lepší. Corning také představí i vlastní optické kabely pro rozhraní Thunderbolt, které budou velmi odolné a díky optickému přenosu i dlouhé.

Různé chytré gadgety i mobilní telefony

Díky Kickstartertu a popularitě startupů se na CESu objeví i velká spoustu nových a zajímavých elektronických zařízení, které nevyrábí žádná velká a známá společnost. Základem je především interakce s uživatelem (dotyk, senzory pro snímání obrazu, zvuku atd.)) a propojení se stávajícími mobilní zařízeními.

Mezi mobilními telefony od známých výrobců je to pak například Samsung Glaaxy S4, Galaxy Note 7, ZTE Grand S nebo Sony Xperia X, více o mobilních telefonech se ale jistě dozvíte na našem webu Mobilmania.cz.

Aktuální zpravodajství živě

Na CES 2013 míří z naší redakce Tomáš Holčík, Daniel Karchňák a také kolega z MobilManie Filip Kůžel. Můžete se těšit na aktuální informace a videa o nových a zajímavých produktech. Sledujte sekci CES 2013 a nic vám neunikne!

Na Živě.cz budeme informovat o počítačových, mobilních a tabletových novinkách s Windows, mobilní telefony a tablety najdete především na Mobilmanii.

 

Diskuze (9) Další článek: AMD možná zruší značku „Vision“, prodejům neprospěla

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,