Černobíle: Spojení Nokie a Microsoftu

Můj názor  |  zobrazit i odpovědi (trvale)  |  řadit od nejstarších Komentáře nyní řadíme od nejnovějších.
Tímto odkazem můžete řazení změnit.
 |  nových názorů: 50

Názory k článku

avatar
08. 03. 2011 13:47

nokia určite spravila dobre aj keď si myslím že symbian nebol na zahodenie

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 02. 2011 00:47

Můj názor na spojení je lehce optimistický. Proč ne?! WP7 nebo Android - to by bylo vcelku jedno, ale hlavně se začalo něco dít. Mám ale takový (čistě osobní) dojem že u Googlu by Nokia asi nedostala lepší podmínky než u MS. Ale stejně mě tu udivují některé komentáře o ohýb ání a přizpůsobování prostředí... .No je sice fakt že se WP7 (zatím) nedají ohýbat, zato dosavadní telefony od Nokie se ohýbají maximálně podle uživatele pardon, ale tomuhle se musím smát.Na závěr bych chtěl jen napsat, že nezatracuji Nokii (ikdyž ji k smrti nenávidím), protože ještě ze spolupráce s MS nevzešel žádný telefon, a proto vyčkejme a až pak kritizujme

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
23. 02. 2011 19:29

Samozřejmě, že udělala Nokia dobře, Symbian je nepoužitelný, Androidů je všude jak s*aček a v mnoha ohledech je to nedospělý systém s mnoha dětskými nemocemi, iOS je pouze pro Apple, ostatní systémy jsou absolutně minoritní bez šance na rozšíření a zbývá "pouze" Windows Phone, což je i teď v začátku stabilní, rychlý a spolehlivý systém, který to, co umí, zvládá naprosto bravurně a má zajištěnou budoucnost. Marketplace se plní nejrychleji ze všech marketů a spousta věcí, které při uvedení vypadaly nemožně, už funguje. Díky komunitě máme možnost instalovat homebrew aplikace, díky komunitě už máme českou klávesnici, i když v budoucnu bude podpora češtiny oficiální, zatím není a psát bez diakritiky může pouze primitiv (jak já se styděl, když jsem musel z Trophy něco psát, teď už se stydět nemusím).
Windows Phone by měl úspěch i bez Nokie, ale Nokia bez Windows Phone a Microsoftu by šla pomalu ke dnu. Takže spolupráce s Microsoftem znamená záchranu tradiční a silné značky a jako bonus dostane Microsoft programátory z Nokie a jejich programy (bez kterých by se ale MS klidně obešel). Já toto spojení vítám. Teď si nový telefon budu moci vybírat i v řadách Nokie, což dříve nebylo možné (deset let používám mobilní Windows a i když mám samozřejmě i zkušenosti s jinými systémy, žádný mi nikdy neumožnil to, co Windows). Jen doufám, že Nokie uvede nové modely s Windows Phone co nejdřív, jinak z jejich spolupráce nic nebude.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (2)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
23. 02. 2011 18:25

víte kde se potkali MS a NOKIA? No na nádraží. bo jim oběma ujel vlak.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 02. 2011 18:03

Byl jsem vlastníkem Desire, později iP4 a nyní C7, už mám objednanou E7.
Zajímalo by mě, co Symbian neumí? Umí toho víc než Android a než iP4 ani nemluvím. Je rozdíl sledovat internet na displeji iP4, GalaxyS nebo 640x360 Nokii to ano, ale bavíte se tady o Symbianu a mě zajímá v čem je nový Symbian špatný?
Fotky otevře N8 rychleji než GalaxyS rychlost v menu je k nerozeznání a opravdu si vyprošuji konkrétní případ co ten Symbian oproti Androidu neumí.
Chtěl bych také vysvětlit často používaný pojem "zkostnatělý" Symbian. Osobně postrádám strukturu menu u Androidu. 7 obrazovek a pak jedno místo kde je naházené absolutně vše.
Zajímalo by mě co mají novináři z těchto panických fám?
Osobně si myslím, že Nokii chybí hardware ze kterého jsme si mohli sednout na zadek - nový Symbian je úžasný a na modrou E7 budou škarohlídci od Androidu ještě šilhat.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 02. 2011 15:55

TO BY ME taky zajimalo co tim sledujou, protoze co muze vzniknout z toho, kdyz vezmeme nejhorsiho vyrobce mobilniho HW a spojime ho s nejhorsim tvurcem SW ? co z toho asi tak muze vzniknout ?!on to tak genialni tah zase nebude, Nokie tim poprela to co poslednich 15 let delali, i kdyz ten jejich Symbian to teda melo k pouzitelnemu mobilnimu otevrenemu OS hooodne daleko (sam to vim podle jednoho co jsem mel)
takze tam i pouzite WP7 bude pro ne znamenat SW upgrade o nekolik svetelnych let doprede, MS se to hodi, zatim neprodavali skoro vubec nic a najednou bude jejich system v milionech telefonu nizsi stredni tridy . . .vlastne se tak trochu k tomu i ta konstrukce toho os - velkych ikonek (atd) malinko hodi, tohle nebude problem mit na 480 x 320 rozliseni a ovladat to . .

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (3)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
23. 02. 2011 12:04

Nokia měla jít rozhodně do Androidu,přidáním své OVI navigace by se stali telefony Nokia s Androidem velmi atraktivní a získali by tím náskok před ostatními.Postupem času by mohli pracovat na své větvi Androidu třeba s názvem Nokiadroid, navíc pokud by byl stále kompatibilní s aplikacemi Android marketu,tak by prakticky mohla Nokia slušně válcovat konkurenci.S windows M7 je to podle mě sázka do loterie, musel by se stát zázrak aby porazila Android a Apple

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
23. 02. 2011 11:36

Nejsem si jist, zda bylo o Symbianu nutné napsat zrovna to, že je strašný - a to navíc bez dalšího hlubšího vysvětlení. V letech minulých bylo naopak mnoho mobilistů moc rádo, že jej má. Především tento systém vhodně kombinoval jednoduché prostředí mobilu s výhodami operačního systému (aplikace 3. strany, multitasking apod.) Byla to hlavně 3. edice S60, která dovedla přesvědčit celou řadu majitelů doposud "hloupých" telefonů.Mimochodem - dodnes je to v podstatě jediný operační systém schopný běžet na úplně obyčejných telefonech bez dotykového displeje i bez jiných speciálních konstrukcích; takových těch telefonech do ruky, na kterých napíšete textovku jednou rukou za chůze i poslepu. Nelze se domnívat, že když je teď boom mobilů s dotykovými displeji, že o ně opravdu všichni stojí. Nás, kteří tomu nepřišli na chuť, je pořád dost. Tady ten Symbian má pořád smysl - minimálně do chvíle, než přijde adekvátní náhrada, k čemuž se však výrobci (bohužel Nokie včetně) momentálně moc nemají.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (6)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
23. 02. 2011 11:13

Pan Karel Kalioš je zřejmě velkým odpůrce microsoftu a určitě neměl ještě možnost s WP7 získat nějakou delší user experience..
nejvíc mne pobavila věta, že android předhonil WP7 o několik generací..
Tedy jestli to není o číslech, chrome je taky vydáván každých pár měsíců v nové "generaci" - kolikrát jen záplatované předchozí..
WP7 má navíc většinu chybějících věcí během půl roku dostat (po řádném odladění) formou updatu. A o jiných zásadních problémech s tímto systémem opravdu nevím. Zato u androidu (už je v bazaru) vým o tuně problémů, díky kterým si ho zas pár let určitě nepořídím..
peace and den bez resetu

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (2)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
23. 02. 2011 10:46

mam obavu ze kvoli spojenectvu N+Ms sa ostatni vyrobcovia hw cuknu a na WP7 sa vyprdnu...
a tak ostanu okna len pre plač montovačom fínom

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 02. 2011 10:06

Co dodat - snad jen odkaz na http://trsek.blog.root.cz/2011/02/19/windows-phone-... ... kde název článku to trfně vystihuje (Windows Phone 7 – liga zoufalců). V okazovaném článku se také dočte, že bod 3. předchozího příspěvku v diskuzi zive je částečně nepravdivý.
Jinak vlastním Nokii N97 a na to, že to má být vlajková loď Nokie, tak hodně příšerný mobil. Poslední fimware (už 1/2 roku nevycházejí aktualizace) je děsný - asi tak 12 běhových chyb za měsíc a pomalé reakce. Co také chtít od systému Symbian - několikrát oživovaný zombie systém.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (3)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
23. 02. 2011 09:32

Nesouhlasim s panem Sedlakem v nasledujicich bodech:
1. Symbian neni strasna platforma. Jako jedina ma v soucasne dobe plnohodnotny multitasking, kooperativni multitasking, je plne OOP, pracuje vyhradne s client/server architecturou a lze je programovat v C++. To co je strasne je na jak slabem HW bezi (je tezke konkurovat s 330MHz CPU proti novym 1GHz v Androidech kdyz na mnoho veci je potreba vypocetni vykon). To je muze byt subjektivne chapano jako spatne je UI, Nokia v tomto smeru nemela zadny vyvoj mnoho let.
2. Trh zdaleka neni rozebrany a i kdyby byl, Nokia v nem ma velmi podstatnou cast. Je jen na ni, zda se ji podari zastavit odchod uzivatelu.
3. WP7 zatim zdaleka neni konkurence schopna platforma. Zda se mi ze mnoho lidi nevidi ze "kral je nahy". Alespon pro me jsou velmi dulezite vlastnosti jako USB mass storage, otevreny OS, tethering, moznost instalovat svobodne aplikace, multitasking, atd. ktere v soucasnosti WP7 nema a ve chvili kdy je (jestli vubec) bude mit, tak ten trh uz skutecne bude rozebrany.
4. Mne osobne to UI prijde neskutecne osklive a neergonomicke.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (2)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
23. 02. 2011 09:24

Nakonec Nokia stejně začne vyrábět přístroje i s Androidem nebo jiným systémem, stejně jak to dělá Samsung, LG, HTC.....Pozná, že WP7 není zase takový trhák, a větší rozmanitost (sortiment) = víc zákazníků = větší zisk.
Přál bych si, aby na trhu byli 3 velcí hráči (Apple, Google, MS) se svými smartphony, ale zatím to vypadá jen na dva ;)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (5)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
23. 02. 2011 09:22

Jestli je sazka na 3rd-party operacni system spravna ukaze az cas. Nokii ale opravdu ujizdel vlak a to zejmena (se domnivam) v podpore programatoru, toho "ekosystemu" - hlavni zajem (a investice) ISP jsou asi opravdu jinde nez prave u Symbianu.Z dvojice Android vs. WP7 mi system od MS pripada jako vyrazne lepsi volba. Pro MS tohle je vcelku strategicke partnerstvi, kde si nemuze dovolit selhat. Pro Google by to byl jen jeden z mnoha a mnoha dalsich vyrobcu jehoz osud mu muze byt ukradenej, protoze kdyz ne Nokia, tak telefony s Androidem vyrobi proste nekdo dalsi.Co me trochu prekvapilo, ze mi ta dohoda prijde hodne prizniva pro MS, ale predpokladam, ze to ma Elop dobre spocitano, takze to je asi opravdu jenom muj dojem a fakta jsou jina. Take by me zajimalo, jak se k tomu postavi treba HTC (to je vcelku dost nespokojeno, ze si nemuze WP7 ohybat a davat tam svuj Sense) nebo LG (nespokojenost s prodeji - vykaslat se na to uplne, kdyz "ted ta Nokia bude stejne protekcni"?). Samsung, tam zatim o nejakych vyraznych "trecich plochach" nevim.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
23. 02. 2011 08:04

pokud nedostane Nokia nějaký generální pardon co se týče "přiohýbání a customizace" mobilních windows, tak má šanci oslovit jen kancelářské krysy a waffen ms (zapřisáhlé příznivce MS)
myslím, že "běžní" uživatelé chytrýxch telefénů si rádi přizpůsobují GUI i funkčnost svým chtím a potřebám, což u windows není možné, ba je to přímo zakázané...
však jednou z důležitých důvodů, proč jsou oblíbené HTC telefony je to, že díky jejich nadstavbě jsou ty mobilní windows hezké a použitelné na rozdíl od těch v "továrním" nastavení
http://rover623.blog.zive.cz/2011/02/windows-phone-7-s... ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět

Osobně jsem novým Windows Phone 7 nepřišel na chuť až do doby, kdy jsem si je neoficiální cestou vyzkoušel na svém HTC HD2. Stále jsem příznivcem Windows Mobile platformy a WP7 je pro mě systém neskutečně omezený a bohužel v některých ohledech asi zůstane omezený i do budoucna, ale... Pravdou je, že ač se mi systém nezdál jak po funkční, tak po grafické stránce, tak po reálném otestování z něj mám pozitivní dojem (viz. http://www.premysl-vavrousek.cz/844430-moje-zkusenosti-s-... ... ) Systém je velmi svižný, provázanost prostředí, propojení jednotlivých částí se sociálními sítěmi, atd., je zpracováno velmi pěkně a dokonce i v MS MarketPlace už se dají najít zajímavé aplikace, kterých jistě bude přibývat.Omezení jsou zatím stále velká a rovněž nelokalizovaný systém bude pro dost lidí překážkou, ale věřím, že právě spojení s Nokií může pomoci. Dřívě bych si osobně Nokii nikdy nekoupil - považoval jsem její produkty za přeceněné pozlátko. Za rok, či dva bych ale o nějaké Nokii s WP7 rád uvažoval. Např. navigace od Nokie ve WP7 může být dobrým "lákadlem", atd.Je tedy pravda, že jako WM příznivce mne možná dokáže více oslovit Android (u nějž mi připadá, že jde po podobné cestě jako WM), narozdíl od WP7, které spíše následují cestu iOS, ale nechám se rád překvapit. Jak říkám - WP7 mne oproti očekávání zaujal a věřím, že bude-li MS (a třeba právě ve spolupráci s Nokií) na jeho vývoji usilovně pracovat, bude z něj brzy velmi solidní systém.Každý systém má něco dosebe a dnes to opravdu je spíše o softwaru, nežli hardwaru. Záleží na potřebách a očekáváních každého - např. zaryté odpůrce sociálních sítí asi systém, který staví na propojení se "sociálnem všeho druhu" toliko neosloví - pro jiné to ale může být právě velmi ideální stav...Držím tedy tomuto spojenectví pěsti a sám jsem zvědav, jaký bude další vývoj - myslím, že je třeba tu mít silného hráče krom iOS a Androidu...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 02. 2011 00:50

Stephen Elop byl v Microsoftu asi rok a pul, jestli se to da nazvat "dlouholete zkusenosti" si nejsem moc jisty.
Teda pokud autor tou "nejvetsi softwarovou firmou sveta" nemysli Macromedia.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
23. 02. 2011 00:42

Rád bych věřil tomu, co píše Jan Sedlák, ale už z hlediska velikosti obou firem si nemyslím, že Nokia bude pro Microsoft příliš exkluzivním partnerem (podle aktuální tržní kapitalizace je Microsoft skoro 7x větší firmou). Nehledě k tomu, že právě kvůli klesajícímu podílu Nokie si Microsoft nemůže - ať tím či oním způsobem - postavit ostatní výrobce telefonů s Windows Phone do role hráčů na druhé housle, nebo dopustit aby získali ten dojem.Další problém vidím v tom, že Windows Phone 7 je systém stále na počátku cesty. Uznávám, že nevypadá špatně, ale má kolem sebe vybudovaný široký ekosystém (nebo jak rychle se jej daří budovat), kterým už nyní disponuje iPhone nebo Android? Právě to mi dnes přijde jako jeden z rozhodujících klíčů k úspěchu. Od Nokie je to sázka na nejistotu, která nemusí vyjít.Pro Nokii to také znamená odepsání několika významných investic. Např. Trolltech (Qt software), který odkoupila za 150 milionů USD, teď v jejím portfoliu bude poněkud postrádat smysl, protože byl dost úzce spjatý s vývojem MeeGo. Nemluvě o tom, že samotné Qt (dříve pro komerční vývoj placené) bylo přelicencováno na LGPL, takže firma sama o sobě je z hlediska příjmů na Nokii značně závislá.Suma sumárum, vidím to jako velmi výhodný obchod pro Microsoft, který má šanci znovu naplno rozjet svůj mobilní byznys, ale jako obrovský risk pro Nokii, která bude v případě neúspěchu WP7 v dost ošemetné situaci.http://www.google.com/finance...
http://www.root.cz/clanky/nokia-ma-moc-ovliv... ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (6)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor