Černobíle: Nejhorší a nejlepší Windows v historii

Diskuze čtenářů k článku

avatar
04. 07. 2009 13:04

ME nejhorší edice Windows rozhodně jsou, na podobnou úroveň bych pak ještě postavil Vistu, kterou Redmond časem naštěstí relativně uschopnil.

Jako verzi "nejlepší" vnímám Win XP, potom 2000. S W7 moc zkušeností nemám (trochu mě zaráží, že kvůli zpětné kompatibilitě XP v podstatě stejně obsahují - nevím, jestli je to takový krok vpřed).

Abych si trochu zaflamoval, Linux pro mne není - zkoušel jsem jej na dvou svých sestavách a vždy byl nějaký problém s hardwarem, případně se celý systém rozsypal po nějaké aktualizaci. Každopádně open source fandím, bohužel mi nebylo přáno jej používat.

Mac OS rozhodně nemusí a nikdy nebude vyhovovat každému, pro mne však představuje uživatelsky nejpřívětivější a nejbezproblémovější systém, jaký jsem kdy měl. Zatím u něj zůstanu.

Ostatní operační systémy jsem přesto nezavrhl, rád se podívám, co a jak dělá konkurence.. Člověk má aspoň trochu přehled.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
02. 07. 2009 12:24

Pokud bych mel zvolit ja osobne, pak jsou ty nejproblematictejsi Windows 98SE a na zada jim dychaji Windows XP. Tolik bluescreenu jsem u niceho jineho predtim i potom uz nezazil. Co se tyce opacne strany, pak zatim vyhravaji Win 7, ktere stejne jako Visty nepotrebuji ovladace na zaden muj hardware a periferie, ale maji Aero Snap, na ktere jsem si hodne privyknul a treba v praci mi chybi.

Protoze delam technickou podporu pro spolecnost, ktera vyrabi 80% pocitacoveho hardwaru na svete, tak muzu mluvit i za zakazniky. Napriklad konflikt Windows XP a Windows Vista je navzdory vsem tvrzenim v neprospech XP a to dosti propastne. Problemu s XP resim za tyden cca. 15-20, problemy s Vista resim tak dva za 14 dni ( a to jsou problemy typu "Jak vypnu kontrolu uzivatelskych uctu?" nebo "Kde najdu polozku "Tento pocitac"?" ).

Problemy s Win 7 jsem zatim neregistroval, ale to se da predpokladat.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
02. 07. 2009 19:51

Tak nejhorsi samozdrejme Win ME ty sem mel hned od zacatku na svem prvnim PC. Hruza des.Nejlepsi Win. XP,ale nevym .Visty mam asi rok na novem PC a jsem docela spokojen.Zatim zadna velka havarie,sem tam

nejaka mensi chyba ale v pohode.Cirka za 4 mesice tady budou Win 7.Uz sem zkousel RC a vyborny.Jsem spokojen.Urcite visty preinstataluji a skusim jak poslape plna verze, vypada to dobre.To si microsoft naslapnul spravnou nohou v pred.Uvidime jaky bude Win 7.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
02. 07. 2009 21:35

S tema WinME jsi na to přišel sám nebo ses to někde dočetl?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
03. 07. 2009 04:48

Mě vždycky fascinuje jak se ti tučňáci chovají povýšeně. Asi mají všichni nějaký komplex z toho že o ten jejich linux na desktopu nemá vlastně nikdo zájem.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
03. 07. 2009 10:11

Maju na to narok. Ich vedomosti, skusenosti i schopnosti su v drvivej vacsine pripadov ovela, ovela vacsie

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
03. 07. 2009 13:39

Prominte, ale s timto tvrzenim nelze souhlasit.

Je to stejne jako rict, ze clovek ktery programuje C++ ma vetsi zkusenosti. Nebo clovek, ktery pracuje v servise pocitacu ma vetsi znalosti, nebo clovek, ktery preklada manualy k PC ma vetsi znalosti, popripade clovek, ktery pracuje v AutoCADu a podobne.

Uzivatele Linuxu maji vetsi znalosti s Linuxem nez ti, co s nim nepracuji. Tvrdit, ze maji vseobecne vetsi znalosti je dosti troufale.

Neni technicky mozne porovnavat znalosti podle toho, s cim pracuji. To ze se clovek zajima o jinou cast IT sfery a mirne se na ni specializuje nijak nesnizuje vedomosti ostatnich lidi, kteri se specializuji na jinou cast teto IT sfery.

Sam se pohybuji v IT prostredi jiz vice nez dekadu, pracuji s Adobe Photoshopem, 3D Studiem, delam technickou podporu pro jednu vetsi znacku v IT odvetvi a delam proof-reading a preklady pro veskere manualy vsech vyrobku teto znacky pro CR. O kolik me to, ze neznam Linux stavi nize ve vedomostnim zebricku? Dokazete to urcit? Je nejaka porovnavaci tabulka?

Kazdy zna neco a protoze nikdo nevi co vi ostatni, nemuze se nad ne stavet a tvrdit, ze vi vice.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
03. 07. 2009 14:03

> O kolik me to, ze neznam Linux stavi nize ve vedomostnim zebricku?

O dost na to, aby som sa k Vam, ked sa zacnete prejavovat ako tuna Emokid, Niky alebo niekto obdobny zacal spravat povysene

> Uzivatele Linuxu maji vetsi znalosti s Linuxem nez ti, co s nim nepracuji. Tvrdit, ze maji vseobecne vetsi znalosti je dosti troufale.

Zobral ste to moje tvrdenie trocha extremne. To, ze clovek zvlada par OS naviac z neho samozrejme neurobi profesionalneho 3D modelara alebo prekladatela technickej dokumentacie. Na druhej strane, ak v nejakej, tejto podobnej diskusii zbadate hadat sa windows-user a linuxaka, mozete si byt na 90% isty, ze ten prvy z nich vo svojom OS tapa, zatial co ten druhy bez problemov zvladne oba. Ma proste oproti "standardu" vedomosti na viac a to, ze pri tom nezvlada 3D studio ale radsej vo volnom case preklada cinsku poeziu je v danej chvili len nezaujimavy bonus.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
03. 07. 2009 13:42

Velice se omluvám, ale asi tě zklamu. Můj hlavní systém je Windows Vista, nyní pracuji s Linuxem (ne že bych byl nadšen, ale špatné to taky není) a můj nejoblíbenější systém je WinME. Tak právě jsem se tak zeptal.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
01. 07. 2009 23:55

Při zohlednění doby nejhorší windows asi Milenia a nejlepší Windows 95. Vista měla po cimrmanovsku největší prvek očekávání vystřídaný prvkem zklámání. Zase taková revoluce to nebyla a řada lidí se je pokoušela rozběhat na nedostatečném hw , případně je dodávali výrobci notebooků a problém byl na světě - neustávající negativní hype od části hlučných uživatelů a odborné veřejnosti kterým načichl i ten kdo s vistou neměl nikdy co dočinění.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
02. 07. 2009 00:41

Souhlas, dnes je skutečně problém zjistit, kde se vzal ten odpor k Vistě. Nebudu obviňovat media (ale kdo jiný ) Já ji od samého počátku dodávám s počítači a každý rozumný člověk její přínos ocení. Ovšem pokud ten user v každém os windows zapíná rozhraní windows 95 asi není připraven na změnu a není schopen přijmout pokrok a bude křičet nejvíce.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Nika  |  10. 07. 2009 12:39

Človíčku, človíčku.... GUI je jistě tím klíčem

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
01. 07. 2009 23:41

Sedmiletá díra mezi XP a Vista způsobila, že:

1. uživatelům se "vryl pod kůži"

2. za tu dobu se vychytala spousta chyb

3. byl to skutečně povedený kousek (viz několikeré oddálení stažení z prodeje).

Sami manažeři MS uznali, že s Vistama přestřelili. Na "sedmičky" se pějí chvalozpěvy. Dozajista se o to zapřičinily veřejné betaverze. SW svět se tedy rozdělí asi na dobu "před" a "po" XP. V počítačové časomíře by se klidně dalo říci, že na XP vyrostla celá jedna generace uživatelů.

Jenže. Sám MS přiznal, že opět nastartuje tříletý cyklus vydávání nových OS. A s tím se nemohu a ani nechci ztotožnit a akceptovat to. Mimochodem ve sféře Office to platí obdobně.

Vážení, migruji na Linux. Není to žádné populistické gesto bez rozmyslu. Vše jsem řádně uvážil. Plně uspokojí všechny mé pracovní i soukromé potřeby a činnosti. Pracuji s ním s přestávkami od roku 2000, takže prvotní nadšení a euforii mám již dávno za sebou. Nejsem také již (dlouho) žádný chvástavý pubescent.

Nepopírám, že i Linux má své mouchy, chyby a omezení. Není dokonalý. Mě ale vyhovuje, a to mi stačí. A je to také trochu o svobodě. Kdo to nezažil, ten to nepochopí a nedocení.

...už se těším na ty uštěpačné poznámky

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
01. 07. 2009 23:53

Můj názor je takový . Pokud ti linux vyhovuje, nevidim v tom problém, ale proč to psát v diskuzi o windows? Není lepší jít na diskuzi někde na abclinux, linuxsoft.....? Sám jsem odzkoušel Debian, Ubuntu, Mandrivu, openSuse a Fedoru. Ano je to paráda, každý z nich jsem zkoušel déle než měsíc. Prožil jsem si ty krásné chvíle kdy mi nefungovalo ntfs, hdd nebyly v některých distribucích ani namountovány jestli jsem to dobře napsal. Časem jsem to vychytal a už věděl co dělat když mi nejde třeba wifi, bluetooth myš, blbé univerzální ovladače na multifunkční tiskárnu....... trávil jsem s Linuxem hodiny a hodiny. Určitě něco do sebe má, každý OS má své plusy a mínusy. Ale proč sakra pořád Linuxáci tohle píší do diskuzí s Woknama. Také nechodím psát do diskuzí s linuxem, že používám Windows.

Nic proti Vám, ale opravdu mě tohle vadí a neustále srovnávají MAC OS, Linux a Windows. Každému vyhovuje něco jiné a proč pořád dokazovat ostatním na diskuzi o Windows, že já používám Linux.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
02. 07. 2009 00:03

> Ale proč sakra pořád Linuxáci tohle píší do diskuzí s Woknama. Také nechodím psát do diskuzí s linuxem, že používám Windows.

Z pomsty. Skus sa tu niekedy pozret pod niektory clanok o linuxe a uvidis, coho su schopny tvoju sukmenovci

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
02. 07. 2009 00:09

Je pravda, že když je někde článek o nějaké dist. linuxu, tak si ho přečtu pouze ze zvědavosti a abych se informoval co je nového, ale do diskuze se ani nepodívám . A ani mě to nenapadlo se toho účastnit když jsem skálopevně rozhodnut že pro moji potřebu je nejefektivnější Windows. Rozhodně díky a příště si tu diskuzi o linuxovém článku přečtu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
02. 07. 2009 10:09

Já to nepsal z pomsty. Nemám to zapotřebí. Z příspěvku to vyplívá a pokud ne, explicitně to uvádím zde. Z mnoha příspěvků i zde na fóru je Linux staven do pozice "toho podřadného" systému. O důvodech, proč tomu tak je, by šel napsat román.

[ Ale proč sakra pořád Linuxáci tohle píší do diskuzí s Woknama. Také nechodím psát do diskuzí s linuxem, že používám Windows ]

A myslím si, že s tématem článku můj příspěvek souvisí. Svět opravdu není černobílý. A je dobré na to upozorňovat.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Nika  |  10. 07. 2009 12:37

Možná je dobré všimnout si, kdo ho staví níže. Pak to totiž člověku nemůže vadit. Soudný člověk s rozhledem neřekne ani slovo, musí být nutně nad věcí.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 07. 2009 16:24

Vím, kam míříte. Z velké části ho staví níže sami zarytí fanatičtí linuxáci - bohužel. A to mi někdy vadí. Svou (snad) věcnou argumentací se alespoň zčásti snažím Linuxu napravit reputaci a ukázat, že ho nepoužívají jen lidé snažící se pozvednout své pošramocené ego, například.

Pokud sledujete dění na SW trhu, nemůžete si nevšimnout, že:

1. MS již léta "opisuje" od ostatních a pak to okázale staví do popředí a ukazuje jako "výhody" svého SW.

2. Nedělá si hlavu ze standardů. Pokud mu nevyhovují, "přiohne" si je k obrazu svému a přizpůsobí si k tomu své aplikace.

3. Pokud již nějaký standard existuje a je schválen, protlačí si svůj vlastní (OOXML vs. OASIS OpenDocument).

4. Může si dovolit finančně dotovat výrobce HW, aby pro jeho OS vyráběli ovladače. Existují i vyjímky.

5. Může si zaplatit armádu lidí od reklamy a zaplavit internet profesionální reklamou, na kterou se řada lidí lapí.

6. Neplní sliby. Kde je, již ve Vistách slibovaná, podpora souborového systému WinFS a .ISO (hlavně že mají AeroGlass). V článcích o W7 se o WinFS vůbec nehovoří (nebo neumím číst).

Tak to bylo je a bude. Je to obr, který si to může dovolit. Má dostatek $$$ a skoro totalitní penetraci. Tomu nikdy nebude moci Linux se svým modelem svobodného SW konkurovat.

Takto bych mohl pokračovat ještě dlouho. Věřte, nejsem fanatik, ale s touto politikou MS již nechci mít nic společného. Každý se může svobodně rozhodnout.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
01. 07. 2009 20:22

Nejhorsi a nejlepsi Windows je take mozne brat z vice pohledu. Nejhorsi provedeni je jasne Windows ME, nejhorsi marketing a zpracovani reklamy WIndows Vista. Nejlepsi je vzdy ten, ktery aktualne pouzivam, ale pro vetsinu uzivatelu jsou to windows XP, ale ne z duvodu jejich stability a za tech 10 let jejich odladitelnosti, ale protoze si na jejich ovladani vsichni zvykli.

Nyni pouzivam na trech pocitacich Windows 7 a mam smisene pocity. System perfektni, ale aplikace a ovladace .... Nechapu, proc 3 mesice pred oficialnim vydanim nema 90 procent vyrobcu alespon beta verze ovladacu pro novy operacni system. Microsoft vyda 2 verejne verze, ale vyrobci (HP, PInnacle a spousta dalsich) nema ani beta verzi.To je to spatne co bude brzdit rozvoj W7. A ze to je potreba, pouzivat dnes 10 - 11 let stare jadro windows XP je silenost. W7 jsou rychle, stabilni a dobre se ovladaji.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
02. 07. 2009 07:44

vždyť XP neumí ani takové triviality jako správné zobrazení názvů souborů (způsobeno mizernými systémovými fonty)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
01. 07. 2009 17:15

Windows Millenium skoro nic nového nepřinesly oproti Win 2000, ale Vista byla velká evoluce oproti XP. Vždyť Vista přinesla DirectX 10, nový vzhled (pro některé to je ale minus), nové jádro, které neběží na NT a další evoluce ve Windows. Podle mě je Windows Vista velmi dobrá, akorát ta nestabilita je způsobena uživatelem. Mě Vista ještě nikdy nespadla a to nekecám. Taky to padání a sekání je způsobeno HW. Znám inteligenty, kteří Vistu nainstalovali na Athlon XP se 768MB RAM a GeForce 4. A pak, že za vše může Vista.....ovšem sedmičky jsou lepší, než Win Vista, op tom nepochybuji .

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
jozka  |  01. 07. 2009 21:59

Nevim, proc by musely Me prinaset neco noveho oproti 2000, kdyz to byla uplne jina vyvojova vetev a navic soudoba. Visty nejsou NT? Asoi pro maji ozanceni NT 6.0... A Visty jsou dobry, jenom maj spatny uzivatele a HW A Athlon XP a 768 MB RAM je malo?

Nejaky dalsi roztomily zblept nebude? Fascinuje mne, kdo vsechno se dokaze vyjadrovat k vecem, kterym vubec nerozumi

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
01. 07. 2009 23:35

Mam doma stolni PC Athlon 2GHz s 1GB RAM a Visty na nem slapou svizne krome spousteni systemu. Jinak jsem na nem mel 4 roky XPcka a ty běhaly parádně. Dnes mám notebook s C2D 2GB RAM a Visty mi zde behaj krasne. Zkousel jsem i XPcka, ale už se k nim nedokážu vrátit. V XP jsem používal ten klasický vzhled jako býval ve Win2000. Nikdy se mi vzhled XP nelíbil, už od doby co vyšly jsem přešel na XPčka a zažil počáteční trable s nekompatibilitou. To stejné bylo i s Vistama, ale u nich jsem si počkal až bude SP1 a pak je začal používat. Dnes už mám SP2 a jsem nadmíru spokojen.

Nevím jestli jste to psal Vy, něke výše v diskuzi, že máte starý Acer s Win ME a jste spokojen. Možná že jste měl na ME dobré ovladače. Já zkoušel ME několikrát co jsem měl dříve nový PC i u jiných lidí a prostě jsem měl s nimi vždy jen problémy. Ale vám se možná poštěstilo a měl jste dobré drivery.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
jozka  |  02. 07. 2009 07:22

ME jsem nepotkal, tak se k jejich kvalite nevyjadruju, Visty bohuzel trochu ano.

Ale jinak tzen post nebyl posuzovanim kvality ci nekvality te urcite verze, jenom korekce nesmyslu uvedena velkym hAXuOrEm Masacrem.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
01. 07. 2009 16:18

Doufám, že tento článek je jen subjektivním pocitem 2 lidí a nedělá si žádné vyšší ambice už proto, že např. mé zkušenosti jsou naprosto opačné. Tj. z hlediska normálního uživatele jednoznačně nejlepší ME, zatímco zmiňované W2K byl jenom hybrid na pomezí mezí NT a XP, kde nebyl nejmenší racionální důvod si jej někdy cpát na domácí počítač už proto, že fůra aplikací, která tehdy běžela na W98/ME, na něm prostě nefungovala a nevím jak ostatní, ale já používám OS v první řadě jenom jako nezbytného prostředníka pro spouštění aplikací, takže logicky čím míň nebo obtížněji toho OS umí spustit, tím horší je...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
01. 07. 2009 15:37

ja porad vsude na zive ctu jak jsou win 98 skvele a jak byly stabilni atd a pritom jsem teda evidentne mel asi uplne jiny os nez vetsina lidi

win 98 byl desnej balast, neustale zamrzal bez duvodu, padal jak nvm co a celkove to byl system o nicem, 14 dni a sel jsem na ME. Luxusni OS to byl, stabilni, rychly, s podporou usb mass storage, no nemuzu si stezovat, krasny rozhrani, fakt luxus.

Zato win 2K? JA ho teda nikdy na zadnym osobnim pocitaci odma nevidel, to nebyl os do domacnosti, to bych se teda s autorem clanku hadal a myslim ze i mrkev to potvrdi. Podpora multimedii a hw? No uplne minimalni, nic pod tim neslo, zadny hry, zadny multimedia a uz vubec ne hw, musely byt totiz ovladace pro nt a to nebyly. Nabeh toho systemu trval 2 min na tehdejsich strojich a proto se musela vyhradne pouzivat hybernace, kde pak probuzeni trvalo tak 1 min. A popdoru multimedii a her dostal ten system az se SP6 a troufam si rici, ze ani tak tam vetsina veci nesla. Nicmene musim potvrdit, ze to byly win 98 s opravdu luxusni stabilitou a perfektnim zabezpecenim, tj profesionalni system do firem a zadna domacnost!

Az XP opravily radu chyb a tj kompatibilitu s hrama a multimediama... navic ten nabeh se rapidne zkratil a nyni jsme zas svedkem teto situace Win Vista (2K) a Win 7 (XP), Vista nemotornej balast, kterej se mel vynechat a radsi meli rok programovat a dotahnout to do finise (ale mrkev nemel prachy, tak uvolnil beta verzi win 7 pod nazvem Vista)

a vychvalovani Win 7? No popravde bude autor clanku za 8 let vypravet, jak si uzil sve s win 7 a ze to byl neohrabany system, ktery mel co nabidnout ,ale zdaleka nedosahoval kvalit win 2011 a ze konecne kvalitni Win pro je az ta posledni verze Win 20, ktera je moderni a naslapnuta, navic os je stary par dni... ja si myslim ze se to tak srovnavat neda, ja zkusil 98 k nicemu, ME ok, 2K ok do firmy, XP ujde to, po SP1 ok, Visty, trapim se dodnes uz asi rok (kdybych ten system nemel legalne "zdarma" k buku, tak jej nechci)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
01. 07. 2009 14:16

best: NT 4.0

worst: win 98

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
01. 07. 2009 13:23

„... a za předpokladu, že se k systému budeme umět chovat.“

Toto je naprostý nesmysl, zkrátka plácnutí vedle. Možná právě v tomto tkví ten zádadní problém všech Windows. Pořádný a dospělý operační systém prostě nemůže být ovlivněn lidským faktorem nějakého obyčejného neprivilegovaného uživatele. Průser, který udělá jeden uživatel, nesmí nijak pocítit ani případné desítky dalších uživatelů, kteří v daném okamžiku se systémem paralelně pracují (což Windows dodnes pořádně neumí, zatímco pro UNIX je to od 70. let samozřejmost), ani jakýkoliv počet dalších uživatelů, kteří mají na daném stroji účet.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
01. 07. 2009 13:52

Pokial sa bavime o business rieseniach tak mozno suhlasim, ale pokial sa bavime o domacom pouziti, tak rozhodne nesuhlasim. Nemam problem rozhasit akykolvek OS (Win, Linux, Mac OS) beznymi uzivatelskymi operaciami (samozrejme pod admin kontom), tak ze re-instal bude nevyhnutny.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
01. 07. 2009 14:16

>> beznymi uzivatelskymi operaciami (samozrejme pod admin kontom)

Pod admin kontem zrušíte každý OS, stačí třeba pomazat systémové knihovny. Mazání je také uživatelská operace.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
01. 07. 2009 14:23

Ale o to tu ide. Ludsky faktor sa proste neda vylucit a ziadny OS nie je nepriestrelny.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Nika  |  10. 07. 2009 12:24

Jistě. On napsal:"Pořádný a dospělý operační systém prostě nemůže být ovlivněn lidským faktorem nějakého obyčejného neprivilegovaného uživatele."

Neprivilegovaný není admin, nejspíš myslel usera. Tam snad stačí smazat jen ten jeden profil, ale jádra se to nijak nedotkne...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
01. 07. 2009 15:19

Jenže u osobního PC je prostě uživatel zároveň správcem. A takový uživatel-správce dokáže rozhodit jakýkoli systém (výjimku by snad tvořil nějaký systém bez nastavení, co do něj nejde nic instalovat)

Mně se například povedlo během dvou let neustálýma instalacema nejnovějších verzí KDE a všeho možného (z jakýchsi polooficiálních repozitářů) zbořit svoje Kubuntu skoro k nepoužitelnosti a pomohla fakt už jen přeinstalace.

Prostě, pokud se k systému nechováte v ruklavičkách a instalujete si, co vás napadne, zničíte ho. No a? Tak se přeinstaluje.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
01. 07. 2009 11:48

Opravdu nechápu, co máte všichni proti WinME. Pracoval s nimi vůbec někdo z vás? Žádný z problémů popisovaných v článku jsem nikdy na ME neviděl, mám je jako záložní počítač, protože jsou zkrátka výborná. Mám je na starém Aceru, kde jsou nainstalovány už od výroby a bez přeinstalace a stále šlapou.

Výhody oproti W98 má hned několik, připojím cokoliv a ve většině případů to jede a mohu pracovat (USB, foťák, PDA kromě synchronizace, apod.) Pokud se mi počítač zbortil, tak jsem šel do obnovy, kde jsem jednoduše vybral, kam se chci vrátit a bylo to. Pokud ani to nepomohlo, tak jsem vše vyřešil "Záchranou disketou systému Windows ME".

WinME jsou jediným systémem, který mi dokázal jet 6 let bez přeinstalace narozdíl od XP.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
01. 07. 2009 10:57

Je to naprosto pohodová práce, pracuji naněm hlavně v DOSU. Na svém novějším počítači mám Win XP a nemůžu si je vynachválit. Po 6 letech od koupi počítače jsem je ještě nepřeinstalovával.

Vistu jsem zkoušel (RC1) a připadala mi zbytečně přeplácaná. WIN 7 RC1 jsem zkoušel , ale žádné zážitky nemám. V práci jsem samozřejmě dělal na WIN 95, 98 i NT a v pohodě. Ty mezihry jako WIN Me a WIN 2000 se mi naštěstí vyhnuly. Linuxy se mi hnusí.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
01. 07. 2009 12:32

>> Linuxy se mi hnusí.

Mně zase ne. To jsme oba sdělili světu velké moudro, že ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
01. 07. 2009 19:39

me se nehnusi ale porad jsou na nic mno aspon na desktopech

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
01. 07. 2009 20:04

jj tomu se říká argument :D

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
01. 07. 2009 20:47

sice je to offtopic, ale pro normálního běžného uživatele, který není schopný si sám ani ty windowsy nainstalovat a polovinu času u počíítače tráví hraním her, jsou linuxy vážně k ničemu. Pokud jsi ovšem programátor, děláš webovky, nebo tě baví se pořád v něčem hrabat a projíždět anglická fory, abys našel řešení svého problému (např. rozjet TV kartu se mi v žádné distribuci, kterou jsem zkoušel, nepodařilo), tak si vyber linuxy.

Takže tohle je ten argument, který je to omýlaný do nekonečna. Tudíž, kdo chce hrát hry, nechť si funguje na Windows, kdo chce programovat, spravovat síť, či se jen tak vrtat v systému, nechť si nainstaluje nějaký linux. A kdo chce mít jednoduchou a spolehlivou platformu pro práci a má dost peněz, nechť si pořídí Mac.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
01. 07. 2009 21:30

A kdo je BFU a jen píše dokumenty a emaily, ten ať si vybere co chce třeba podle toho, kde se mu víc líbí ikony.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
02. 07. 2009 00:27

Ach jo ta věčná nenávist. 2 Cleb, asi si dávno neviděl nový desktopový linux, i visty by čumely. Pro běžného usera pro práci nic lepšího není. Všechno jede, žádné viry, pohodička. Pokud neleze do systému, prakticky trvalá stabilita. Co se týče Windows, zatím nej jsou W7 společně s Vistama (najdi 7 rozdílů ) Všechny předchozí systémy byly vyvojovým stadiem . A teď vážně, každý má právo používat to co se mu líbí, to je demokracie.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
02. 07. 2009 08:52

Naposled jsem ho viděl teď, když píšu tenhle příspěvek. Kubuntu s KDE 4.2 - nádhera. Nic jinéha ani nepoužívám. Pro BFU bych ale spíš doporučil klasické ubuntu. No ale právě proto, že je linux na takové úrovni, si může BFU vybrat právě podle těch ikon, protože v ničem jiném se ty systémy od sebe z jeho pohledu neliší. Tvrdím, že BFU dokáže stejně dobře pracovat s Win, Macem i s moderními distribucemi linuxu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
03. 07. 2009 04:02

Ehm, řekněmě že jsem teda ten BFU. Dá se do toho vašeho Ubunta nainstalovat iTunes abych si mohl v iPodu updatovat firmware a sesynchronizoval písničky a videa??!! Nedá takže STFU>FU. Né vážně, už vidím jak tomu tátovi, co si v XP prohlíží internet a mail, nahodím nějaký linux kterému pořádně nerozumím ani já po 10-ti letech života s PC, a on si tam pojede normálně dál jako by nic. OMLÁTÍ MI TO O HLAVU! Pro mě nejhorší asi 98/ME hlavně to padání z ničeho nic, na mnoha strojích i několikrát denně.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
03. 07. 2009 09:19

iPod používá stejná skupina lidí, jako hry. O té se nepřu, ty by měli mít widle. Běžným uživatelem myslím právě toho běžného tátu, co čte maily. A vím z vlastní zkušenosti, že takový člověk si všimne v ubuntu tak akorát toho, že nabídka start je teď nahoře.

Úplně nevím, jak se dá po 10 letech s pc pořádně nerozumět takovému ubuntu. Je pro vás až takový nepřekonatelný problém, že to má dvě lišty, z toho jednu nahoře a jednu dole? Nebo že se průzkumník jmenuje Nautilus?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
03. 07. 2009 10:09

> nahodím nějaký linux kterému pořádně nerozumím ani já po 10-ti letech života s PC

> OMLÁTÍ MI TO O HLAVU!

Velmo rozumne

Inak, s iPodom by sa mal vediet synchronizovat (okrem ineho) Amarok.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
mates  |  01. 07. 2009 09:06

Ja vyzkousel 3.11, 95, 98, XP a Visty a musim rict, ze nejvic nervu bylo s 95. Hlavne me udivovala ta genialni vlastnost, kdy pul roku bezelo vsechno v pohode a pak se to najednou ze dne na den, bez toho aby clovek cokoliv noveho instaloval nebo menil, vsechno podelalo. Hlavne moje noname zvukovka fungovala tak zhruba polovinu doby, co jsem 95 pouzival. Jinak nejlepsi zatim XP, Visty jsou opravdu az moc paranoidni.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
01. 07. 2009 09:12

95 byly nový systém a samotní výrobci hw se učili vyrábět ovladače pro tento systém. Za většinou pádů všech Windows můžou stejně ovladače třetích stran. Zde měly opravdu starší WIN nevýhody.Dnes jsou na trhu již několikátý generace stejnýho produktu případně jen po hw faceliftu. Ale drivery se jen upravují, nedělají nový. Třeba HP s tiskárnama. Nebo Ati nVidia. Nové drivery jsou jen upravené (jasně že hodně, ale základ zůstal) staré z minulého tisíciletí s přidanou podporou nových karet. Kdežto tehdy právě pilovali ten základ aby to vůbec fungovalo. Dnes se díky tomu můžou soustředit na nový funkce.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
30. 07. 2009 09:15

Pravda jest.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
01. 07. 2009 08:58

když jsem sed poprvé k počítači, psal se rok 1978, ( nepočítám seanci na vejšce, ta byla s dálnopisem ;), páska se pak dala na vstupní kontrolu....) není tedy příliš divu, že jsem viděl a zkusil všechny produkty MS.

ME nebyly moc dobré, ale nejhorší nejspíš také ne.

podle mého osobního názoru jsou Visty lepší, než XP.

tak hluboké zkušenosti s Windows 7, jako ti co se tu k nim vyjadřují, zatím nemám, chybí mi zvláště zkušenosti z delšího soužití s nejrůznějšími periferiemi, zvláště bezdrátovými modemy a mobilními telefony, zkušenosti z jejich běhu na starém hw, pro posouzení, takže ty v mých úvahách chybí.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
01. 07. 2009 09:07

Hyuawei či jak se to píše běží v pohodě. Zatím jsem nenašel žádný modem od O2 nebo Vodafone který by neběžel.

Telefony jdou Nokia a HTC. Jiný sem nezkoušel. První jsem W7 zkoušel na Pentium 3 256Mb(starý PC na testování softwaru). No řeknu nic moc, sotva se to nainstalovalo. Subjektivně uplně to samý jak Win XP.

Na Celeronu 2.4Gh 512Mb ram je to celkem svižný. Opět subjektivně jak XP. A na HP dc7800 a dc7900 C2D 8400 2Gb ram to běží svižněj jak XP a to o dost. Domá mám C2D 6300 4Gb ram Ati 1950XTX a tam to taky běží o hodně svižněj jak XP.

Ze zkušenosti jsem zjistil že to je rychlejší jak XP(na současném HW) pokud se provádí opakovaný úkony. Třeba v práci. Ráno otevřu outlook, a celý den pomalu jen office a internet. Je to rychlejší. V momentě jak se spustí nová aplikace případně instalace novýho sw tak je rychlost asi stejná. Bohužel měřák mikrosekund nemám.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pavel  |  01. 07. 2009 08:04

Co všichni máte proti winme? Kdysi jsem používal win98, ale TY byly tak sekavý a omezený, že jsem přešel na winME a byl klid. Najednou jsem mohl použít disk větší jak 128GB (po upgrade ovladače) a pokud jsem strčil do USB flešku nebo foťák, nemusel jsem obtížně hledat ovladače z instalačního CD. A na chybějící "DOS" jsem použil patch, který jej opět zpřístupnil.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
01. 07. 2009 08:18

Ja taky nevim.. muj zalozni PC s ME je stabilnejsi, nez Vista po ciste(!) instalaci!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
01. 07. 2009 08:37

Co mate vsetci proti Viste? Teraz nemam zaujem o flame, len by som rad vedel, s cim su konkretne problemy. Ja mam doma Vistu na NB (Acer 5535, AMD Puma) aj HTPC (C2D 8200, ATI 4670, 4GB RAM) a s Vistou som uplne spokojny. Takisto aj v praci mam na starosti 7 PC s Vistou a pokial si odmyslim nekompatibilitu niektorych programov, co v ziadnom pripade nejde na vrub MS, ale developerom danych programov, tak s Vistou nebol za cca 1 rok a par mesiacov absolutne ziadny problem.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
01. 07. 2009 08:41

Taky mám Vistu zafixovanou jako stabilní a spolehlivý systém. Problém je v tom, že BFU vůbec nezajímá, jestli vznikla chyba kvůli tomu, že programátor nějaké aplikace je prase a na Vistě to padá. BFU vidí chybu, tak je to pro něj automaticky chyba Windows. Jen u Visty se ty chyby vyskytují častěji právě kvůli zmíněné nekompatiblitě programů.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
01. 07. 2009 09:01

Jo to je jak kolegyně měla na PC win XP a účetní program. Ten běžel ve fullscreenu. Strašně chtěla notebook aby mohla pracovat i z domu. Upozornil jsem ji že Win Vista jsou jiný a nemusí ji všechno fungovat.

Účetní program vytrvale odmítá fungovat ve fullscreenu (jen v okně 1024x768). To že je to chyba výrobce účetnisctví ji nezajímá. Chce zpátky svoje starý XP který jsou o hodně pomalejší jak Visty bo má starý PC.Jiný prostě nechce.

A pak jsem ji slyšel jak na ty Visty nadává že to je naprd. Že navíc nemohla najít žádný program bo ta nabídka start(spíš jen logo win) je vadná že prostě po kliknutí nemohla najít složku Programy.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
01. 07. 2009 10:19

DOS-FULLSCREEN je u Vista minulost, ale je niekolko navodov ako spustit takyto program. Ak je to Vista 32bit, tak sa mi celkom pacil navod co ma aj micorsoft na svojej www stranke. Odinstaloval som ovladace grafickej karty a natvrdo nainstaloval ovladace grafickej karty pre Windows XP..... A nemozne sa stalo moznym. DOS program (uctovnictvo a aj T602) po Vistou funguju.... Pseudo vymozenosti ako je AERO a priehladnost sice zhasli, ale uzivatel si to ani nevsimol. Zato bol nadseny ako Vista funguje :))

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
01. 07. 2009 11:05

Ne, problém je v českém národě. Češi jsou prostě plivátka, plivou na Vistu a MS jen proto, že "mi to řekl kámoš od vedle, tak to je pravda", případně "plivou ostatní, tak musím taky, asi to je moderní".

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
01. 07. 2009 12:29

No, Vista neměla moc velký úspěch ani jinde ve světě, ČR zase tak vyjímečná není...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
01. 07. 2009 12:43

ne, za mezinarodni neuspech visty muzou cesi. shame on us all!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
01. 07. 2009 12:46

To bych netvrdil, ale když myslíš...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
03. 07. 2009 07:47

Zatimco ty sis nikdy nepliv, co? Třeba na foxe :D

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Nika  |  10. 07. 2009 12:19

Nesnáším lidi, kteří jakýkoliv problém/vlastnost hází obecně na celý národ. Mít takového člověka po ruce, asi by dostal vyfackováno, dokud se nenaučí přesně se vyjadřovat. No ale asi je to moderní...

S MS žiji už dlouho, začínala jsem ještě s MSDOS 3.30 atd. WinME byla nejhorší ostuda, s Win2k se konečně stalo běžným srovnání doba života instalace Win s životem HW. Vistu ve firmě neprovozujeme, mám ji jen na jedné partišně na ntb., Win7 mám už dlouho DVD na stole, není čas....

Bylo zoufalstvím vídat hlášku: "Program provedl neplatnou operaci a bude ukončen."

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
01. 07. 2009 08:38

Proč hned ten DOS cpát do uvozovek? WinME mají DOS jako základ úplně stejně, jako Win 9x. Pouze ve spouštěcím menu (klávesou F8) nebylo spuštění samotného DOSu povoleno. Ale přesně jak říkáš - drobnou úpravou šla tato volba povolit.

Jinak taky souhlasím s tím, že nejhorší byly Win 98. Tolik pádů, kolik měly Win 98 (SE padaly snad ještě víc, ale zato rychleji), neměly ani ME. Na ME se mi tehdy líbilo, že vypadají jako Win 2000, které jsem nemohl používat kvůli hrám (omezení DirectX).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
01. 07. 2009 12:08

souhlasim, osobně mam stejně zkušenosti, přešel jsem na ME z 98 a byl jsem nadmíru spokojen.... ikdyž jako adolescent jsem je využival pouze pro zábavu jako hraní her, a to šlo bez problému:)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
01. 07. 2009 07:42

3.1 som ešte prílišnerozumel, z môjho pohľadu to bola len taká nadstavba nad DOSom, ktorú som musel mať, aby mi bežal Corel a pár ďalších.

W95 a 98 (ME som nemal, takže nehodnotím) boli na dnešnú dobu určite málo stabilné a málo zabezpečené, svojim spôsobom to však boli geniálne OS, schopné poskytnúť mnoho výhod grafického prostredia na 16 MB RAM. Stabilita naozaj nič moc, musím však povedať, že môj prvý Linux (Red Hat 8) bol na tých istých PC ešte omnoho, ale naozaj omnoho, nestabilnejší. Bola to skrátka taká doba.

Môj prvý NT-čkový Windows bol W2k. Ľudia sa mu trochu bránili, pretože šlo o OS s dôsledne ošetrenými (a pomerne zložitými) prístupovými právami, s dosť konzervatívnou bezpečnostnou politikou a pritom multimediálne (aspoň spočiatku) menej výkonný ako W9x. Strašne pomaly bootoval, ale inak bol svižný a oproti W9x hodne stabilný. XP priniesli lepšiu podporu multimédií, modernejší vzhľad a ďalší nárast stability. Vista je pre mňa (mám však skúsenosť len s jedinou inštaláciou) zatiaľ najstabilnejšia (za 3/4 roka ani jeden pád) a najrýchlejšia, oproti XP však pomalšie bootuje.

Každá verzia však prinášala, samozrejme, hŕbu menej nápadných nových technológií - keby sme dnes skúšali nejaký starší OS, ku ktorému nás viažu spomienky, asi by sme boli zhrození, čo všetko to nedokázalo. Takže v zásade asi platí, že najlepší Windows je ten najnovší. Môžeme s tým nesúhlasiť, môžeme s tým polemizovať, ale to ja asi to všetko, čo proti tomu môžeme urobiť

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
jozka  |  01. 07. 2009 07:46

ad Môžeme s tým nesúhlasiť, môžeme s tým polemizovať, ale to ja asi to všetko, čo proti tomu môžeme urobiť

Nesouhlasim, nekterym tvrzenim se muszeme jeste zasmat

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
01. 07. 2009 08:07

Áno, v škôlke ťa učili, že Windows je zý a iné OS sú dobré, takže sa smeješ, hoci si śi netrúfol uviesť, na čom konkrétne. Ideš na to správne, inak by ťa niekto mohol chytiť za slovo

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
jozka  |  01. 07. 2009 08:19

Bud klidny, v dobe, kdy jsem chodil do skolky by mela drtiva vetsina pocitacu u nas problem vejt se do budouvy te skolky

Namatkou:

Stabilita naozaj nič moc, musím však povedať, že môj prvý Linux (Red Hat 8) bol na tých istých PC ešte omnoho, ale naozaj omnoho, nestabilnejší. Bola to skrátka taká doba.

Nesmysl, RedHat znam od 6.1 a stabilita byla vynikajici, Win s tim nemohly souperit.

nebo:

Môj prvý NT-čkový Windows bol W2k. Ľudia sa mu trochu bránili, pretože šlo o OS s dôsledne ošetrenými (a pomerne zložitými) prístupovými právami, s dosť konzervatívnou bezpečnostnou politikou a pritom multimediálne (aspoň spočiatku) menej výkonný ako W9x

Pristupova prava byla slozita a dusledne osetrena mozna v ramci Win sveta, ale na opravdove OS nemely. vim o tom sve, pamatuju, ze jsme to v praci nejak tenkrat obchazeli

A pri diskusi se mnou prosimte vem na vedomi, ze ja uz prazdniny drahny cas nemam, takze nebudu mit ted tolik casu

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
01. 07. 2009 09:02

Na mojich zostavách padal RH naozaj pri všemožných príležitostiach. Stačilo napr. nastaviť nevhodný šetrič obrazovky a pomohlo už len Alt+Ctrl+Backspace. Kurzor myši pomerne často uletel do ľavého dolného rohu a pri neopatrnom pohybe často aj spustil niektorý program. Musel som to riešiť tým, že som skrátil panel, aby nesiahal až do rohu. nainštaloval som si aj Gnome aj KDE. V KDE bol v menu aj Nautilus (čo tam robil???), a keď som ho spustil, OS "šel do kytek". Ak som pred zapnutím notebooku zabudol zapojiť myš, Kudzu mi hlásil nie že mu niečo chýba, ale naopak, že niečo nové našiel a po odkliknutí OK to zmrvil tak, že nešiel ani touchpad, ani myš, pomocou klikacích nástrojov sa to napraviť nedalo, pomohol len reštart (W2k si poradili, či už som myš zabudol pripojiť alebo nie). A takto by som mohol menovať.

Bol to úplne amatérsky systém (pritom verzia 8!!!) , kopa vecí, ktorá mala byť zablokovaná, zablokovaná nebola (ten problém screensaverov súvisel s OpenGL - OS má však rozoznať, že daná karta ho nepodporuje a dané šetriče zablokovať alebo to ošetriť tak, aby sa šetrič jednoducho nespustil). Kvôli Intranetu som musel každú chvílu ručne rešartovať démona, prehliadanie Intranetu fungovalo v Gnome a v KDE úplne rozdielne... O stabilte OS svedčí aj to, že pre spustenieľubovoľnej aplikácie bol defaultne nastavený 40 sekundový delay... Ale pre človeka, ktorého cieľom bolo OS nabootovať, urobiť 2-3 zmeny vzhľadu okien, a vypnúť, pre toho to naozaj mohol byť ten správny systém. Alebo pre človeka, ktorý tam v textovom režime spravoval "Apača".

V prvom rade, ja som písal v zásade to isté, čo tvrdíš ty - pre užívateľov, ktorý prešli z W9x za to zdalo zbytočne zložité. Ono je príjmené pracovať na počítači, kde môžeš urobiť, čo chceš a dlho ani nebol dôvod to nerobiť. Až vírusy a internet si vynútili prísnejšiu politiku. Viem, že Linux dojakživa s prístupovými právami pracoval, to ak NT, ale to som v danej vete neriešil, pre bežných užívateľov to bola otrava. Ak si to ty v práci obchádzal, znamená to, že tiež ti to robilo problémy . My starší a trpezlivejší sme to zvládali...

NTFS zas umožňuje zložitejšie nastavenie prístupových práv ako Linux, s tým neurobíš nič (teda môže sa pridať k vývoju). Dokážeš napr. v Linuxe nastaviť aby súbor alebo adresár (umiestnený kdekoľvek na disku) bol prístupný pre vybraných jednotlivých uživateľov lokálnych alebo sieťových?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
jozka  |  01. 07. 2009 10:45

Kdovi cim to bylo RH8 jsem uz nepouzival, ale vim, ze byly problemy s prechodemna UNICODE, mam pocit, ze u prvnich verzi byly prolemy s uptimem, po urcite dobe to zatuhlo (dobu si nepamatuju, bylo vic nez mesic), ovsem to co popisujes rozhodne nikoliv, ani u RH, ani u Mandrivy, ani u OS vsemoznych verzi tak deset let zpet, takze kdovi co si s tim mel.

A ty prava, to je prave ten rozdil, ty pises o promakanosti a myslis promakanost v ramci windows, protoze ze zacatku ani NTFS zadne velke brikule neumoznovalo a pritom se daly lehce obejit. Vim, ze kdyz u nas zacaly NT3.51, tak jsme se s tim vyvztekali dost. O tom, kde NTFS dnes nemam moc poneti, uz jsem to prestal sledovat. A s tim nastavenim v linuxu... Nevim, proc by s tim mel byt problem, ale nezkousel jsem.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
02. 07. 2009 00:08

Naštěstí můj pohled je z obou stran bariery a jak jsem již napsal výše, pro normálního uživatele je Windows XP základ a bude odmítat cokoli co se liší, Visty a určitě i W7 až je uvidí, o Linuxu nehovořím, i když dnes je velice konkurence schopný pro desktop, servery neposuzuji, o tom tato diskuse není

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
01. 07. 2009 07:15

Hovorte si co chcete, ale nikdy som nemal s Windows problemy. Ci to boli Win 3.1, 3.11, NT 4.0, 95, 98, XP, Vista (2000, ani ME som neskusal), kazde boli na svoju dobu dobre. Ked prisli Win 3.1, 3.11, viac casu som travil v DOSe a Win sa mi zdali zbytocnostou. S Win 95 a Win 98 som bol v ich dobe tiez spokojny a tak to bolo v podstate s kazdou verziou.

Momentalne pouzivam Vistu na vsetkych pocitacoch okrem netbookov a musim povedat, ze som maximalne spokojny. Ked by som to mal preformulovat podla clanku, tak mozem vyhlasit, ze Vista je zatial najlepsim Windows (Win 7 som skusal, ale oficialne este nevysli a tak ich nemienim hodnotit) a vzdy mam nechut vratit sa k XP ked potrebujem nieco nastavit alebo ukazat v rodine na netbookoch. Zaujimave je to, ze Viste som sa vyhybal tak dlho ako to len islo prave pre prevladajuci nazor aka je Vista zla. Doteraz som neprisiel na to, preco ju ludia odsudzuju, je to zatial najstabilnejsi a najbezpecnejsi Windows a bez problemov funguje aj na slabsom HW (NB za 560 €).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
jozka  |  01. 07. 2009 07:45

No jo, no, pro cloveka, ktery nezna auto taky bude riksa vyhovujici

Jinak musim rict, ze jsem mel v ruce (=pracoval) Win verzi 3.1, 95, 98, 3.51, 4.0, 2000, XP a Vista a nejlepsi mi prisly 4.0 od SP3. Paradoxne ale zapricinily muj odchod od win Prostze nemam rad system zijici si svuj vlastni zivot.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
01. 07. 2009 08:16

A proto pouzivas WIndows a Maxthon

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
jozka  |  01. 07. 2009 08:21

Nech si doma vysvetlit slovo "zamestnani"

A me se tam zobrazuje Maxthon? Tak to by si pani z mrtve.cz meli opravit, pouzivam (bohuzel) obycejny IE6, protoze spoluprace nasich Win serveru a Opery v nekterych pripadech nefunguje.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
08. 07. 2010 11:49

ses po*sral? Co to tu meleš? Visty že jsou ok? Si spadl z višně né?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
01. 07. 2009 05:01

S Me asi bude souhlasit většina, ale tvrdit o Win7, který ještě není v dostatečném nasazení, který se pořád ještě mění, že je nejlepší? Mně všechno fungovalo askorát v XP. Ve Vistě jsou mušky a ve Win7 (nějaká beta) to byly pořádné masařky. Neříkám, že to je špatný systém, ale prohlásit ho za povedený, to chce slušnou dávku odvahy

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
01. 07. 2009 07:18

No, některým lidem běží Windows 7 na PC už půl roku v různých buildech a tak si prošli několika instalacemi nebo aktualizacemi, vyzkoušeli si rozběhnout stávající HW komponenty, stávající aplikace...

No a protože z vlastní zkušenosti jsem nenarazil na problém s HW a na problém s SW jen výjimečně a to se stále jedná jen o betu.

Na pády OS jsem prakticky nenarazil , rychlost subjektivně stejná jako u XP, spousta drobných vychytávek...

Takže s tím, že je to pro mě zatím nejlepší verze Windows na domácím PC můžu souhlasit.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
01. 07. 2009 07:31

zkuste si W7 nainstalovat na značkový HP počítač Je to stejné jako s WXP, nechodí grafika, síť, zvuk o problémech s usb (rychlost) raději pomlčím. Vše napraví instalace ovladačů, které bohužel musíte vypálit na CD

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
01. 07. 2009 07:41

To je klasický problém značkových PC. Na mnou testovaných "noname" sestavách se ovladače většinou automaticky načetly. Oproti WinXP je znát pokrok, taky je systém novější, tak by si měl rozumět s více zařízeními.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
01. 07. 2009 08:07

to je klasický problém značkových PC a WIndows, Ubuntu od verze 7.04 doteď našlo na tom PC vždy všechen HW a vždy bez problemů fungoval.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
01. 07. 2009 08:31

2bunak: Hlavne ze jedes na XP:c) Navíc v článku není ani zmínka o Ubuntu, nebo jiném distru. Chápu, že se ale teď cítíš důležitější a jako větší profesionál. Užij si ten pocit a napiš o tom ve svém blogu.

-----------

Na NTB Lenovo se vše našlo bez problémů a na mém "neznačkovém" PC vše až na dálkový ovladač pro media center (na který drivery vydány ani nebyly, ale fungují manuálně instalované z Win Vista). Podpora ovladačů je tedy až překvapivě dobrá.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
01. 07. 2009 23:11

Teď se potřebuji také cítit jako profík a na Ubuntu a openSuse mi také vše šlo hned kromě webkamery a asi i driveru na grafiku . Ale to jsem odbočil, článek je o Windows. Já i bratr máme notebook Lenovo, já se 14" LCD a brácha 15"LCD. Problém s drivery na W7 téměř nebyl, fungovaly klasický z Vist. Ale záhada byla, že bráchovi nefungovalo bluetooth a mně takový ten posuvný roh na touchpadu. Hardware je stejný, verze W7 byla taky, ale problémy stejně byly. Ale ještě se nejedná o finalní verzi W7. Myslím že vychytají pár much a vše bude OK.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
01. 07. 2009 23:56

Souhlas, W7 jsou zatím to nej co MS předvedl. K Linuxu, myslím, že tento systém má obrovský potenciál, který zabíjí lidký konzervatizmus.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
03. 07. 2009 07:41

A já myslim že Linux zabíjí předevšim ignorantsví vývojářů... Znam kvanta lidí, který se držej na Winech jen kvůli kvalitní podpoře her... Upřímně, i třeba ubuntu je podle mě lepší než XP či Vista, ale Seven se mu s klidem vyrovná a navíc přidá možnost zapařit ňákou kvalitní gamesku :D Ani přes emulátory si nezahraješ v takový kvalitě jako v systému pro kterej je to určený

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
01. 07. 2009 09:45

Mám nainstalovány W7 na HP dx2450.

Instalace proběhla bez problémů i se stažením všech ovladačů. Nic jsem vypalovat nemusel.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Anonymizovaný  |  01. 07. 2009 10:10

Windows 7 na znackovych noteboocich Lenovo a Asus - zadny problem s ovladaci, vse funguje bez problemu. Generalizujete neco, co se generalizovat neda. Asi vase neznalost.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
01. 07. 2009 15:57

Zajímavé... Na mím starším značkovém notebooku HP všechno fungovalo na první pokus. Nemusel jsem nic instalovat zvlášť. A dokonce to jede i docela svižně....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
30. 07. 2009 08:53

HP a jejich ovladače, kde jsem to jenom slyšel? Už vím, v těch diskuzích o problémech s ovladači.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
01. 07. 2009 04:09

Jak muzeme hlasovat o necem, co jsme nevyzkouseli? Mi reknete, kolik lidi se tu sejde takovych, kteri vyzkouseli vsechny verze Windows natolik, aby se mohli objektivne v ankete vyjadrit?

Z Windows, ktere ja jsem dostatecne pouzival (win 3.1, win 3.11, win 95, win 98, win ME, win 2000, win XP) mohu rici, ze nejhorsi byly 98 (i SE). Ale rozhodne nemuzu rict, ze byly kompletne nejhorsi, Windows 1 jsem videl jen na obrazku (i tak vypadaly stabilneji jak 98)

Uplne obrazne, Visty jsem mel 2 hodiny na svem pocitaci, dokud se nenainstaloval ovladac WiFi a odstavil Visty na dobro. A pak jsem o Vistach ledaccos slysel. A prijde mi, ze takove zkusenosti maji lide, co hlasovali pro ME.

Tato anketa nemuze mit ani v nejmensim objektivni vysledek, natoz, kdyz neni specifikovane, co znamena nejhorsi, je to dohromady spoustu faktoru, kde take velkou roli hraje cas. Je to nesmyslne a porovnavat takove veci zbytecne.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
01. 07. 2009 06:47

Já je vyzkoušel - včetně 3.1 a NT 3.51. Za nejhorší považuju 3.1 a první 95, nejlepší až dosud byly XP (z krátkého vyzkoušení 7 RC odmítám něco vyvozovat), ale taky se mi moc líbí 2008 server.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
01. 07. 2009 07:59

Já jsem 3.1 nezkoušel, z DOSu jsme šli na 3.11, já doma rovnou na 95. Za nejhorší pokládám jednoznačně Milénia - neviděl jsem jediné PC, na kterém by tento OS běžel bezproblémově, a všechny ty v článku uvedené problémy mohu osobně potvrdit. Řešil jsem to přeinstalací na 98SE, potom ta PC běžela naprosto v pohodě.

Jako nejlepší se mi teď zdají XP, ale 7 jsem ještě neviděl, podle ohlasu kolegů to však vypadá velmi nadějně. Visty mě nijak neuchvátily, máme je tady na notebooku od Lenova a rychlostí a stabilitou mě rozhodně neuchvátily.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
01. 07. 2009 08:03

Ovšem ty XP se mi zdají dobré až od vydání SP2, do té doby to nebylo nic moc, pořád se ladila stabilita, kompatibilita a bezpečnost. Až po SP2 to začal být plně použitelný systém.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
01. 07. 2009 08:15

Měl jsem tu čest jak s klientama DOS i NT řada (3.1, 3.11, 3.5 NT, 95, 4.0 NT, 98, 98 SE, Me, 2000, XP, Vista, 7), tak i se servery (3.1, 3.5, 2000, 2003, 2008) a pominu-li 16bit 3.1x, tak nejhorší na údržbu a provoz byly opravku "pasvil" Me. Druhý výtvor je v závěsu paranoidní Vista. Ze serverů byly nejhorší asi 3.1, 3.5 vychytaly všechny nejhorší problémy.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
01. 07. 2009 10:11

si pamatuju ze sem milenia pouzival asi 3 roky. Dokonce jsem z lenosti nechtel dlouho prejit na XP. Nemel jsem zadne problemy. Pro me to byly o neco lepsi win98se

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
01. 07. 2009 08:14

Taky si myslím, že to nemůže být moc objektivní, protože Win98 Se patřila k těm lepším

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
01. 07. 2009 09:21

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
01. 07. 2009 10:40

Já jsem teda prošel všechny Windows od 3.11 do aktuálních Vist. Vyjma ME na které jsem neměl žádný důvod z win98se přecházet, ale z těch odvážlivců kdo do toho šli si nikdo na nestabilitu nestěžoval.

A tak za nejhorší pokládám suveréně Visty jež sice nestabilní nejsou, ale nároky na HW (zvláště HDD v notebooku) a zabugovanost jsou nepříjemné.

Nejlepší na druhou stranu byly win95 OSR2 - to byla správná změna oproti win3.11 / DOS. FAT32, DX, USB, příjemné prostředí, žádná EMS a pokud jste se o to starali, tak téměř žádné problémy se stabilitou. Nezapomeneme

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
01. 07. 2009 10:57

Mne teda Visty vobec nepridu narocne na HW. Tak ako ich pouzivam na relativne vykonnych masinach (Phenom X4 2.3 GHz, 6 GB RAM, ATI 3200), (C2D 8200 2.66 GHz,, 4GB RAM, ATI 4670), tak aj na relativne slabom NB (MD Athlon 64 X2 QL60 1.9 GHz, 3GB RAM, ATI 3200) a velky rozdiel medzi nimi nevidim. Mozno tak naroky na RAM su vyssie ako tomu bolo u XP, XP malo zase vyssie naroky ako Win 98 a takto to ide od nepamati, nic nenormalne na tom nevidim, obvzvlast, ked su dnes ceny RAM take smiesne.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
02. 07. 2009 16:53

Aké USB u Win95osr2? Čo tam fungovalo?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
01. 07. 2009 16:58

Klíde, tohle není vědecká práce, ale jen názor na irelevantním vzorku uživatelů. Proč ne? Já používal všechny verze Windows vyjma NT všeho druhu... Nejjhorší: ME, nejlepší 7, druhý nejlepší Vista. XP patří hodně dospodu seznamu...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
01. 07. 2009 17:02

> Mi reknete, kolik lidi se tu sejde takovych, kteri vyzkouseli vsechny verze Windows natolik, aby se mohli objektivne v ankete vyjadrit?

Svojho casu som si myslel, ze taka bude vacsina

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
01. 07. 2009 23:51

osobně jsem odzkoušel (a pracoval s nimi )všechny windows a můj názor je že každé měly svoje muchy, nejvíce MEčka. Na 2. stranu zatracované Visty jsou absolutně bezproblémové a nechápu histerii kolem nich. Mám pocit, že praktický každý co křičí s nima nikdy nepracoval. S W7 pracuji rutině a jsou to odladené Visty

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
01. 07. 2009 23:02

Já začal na DOSu a pak zkoušel Win 3.1, Win 3.11 a pak další a další až po W7. W7 jsou opravdu zdařilé, jsou pro mě něco jako upravené Visty. Jelikož mám zakoupené Visty tak jsem na Vistách a opravdu si nemůžu stěžovat. Za nejhorší systém prohlašuji Windows ME, který byl katastrofální. Win 98 SE jsem používal dlouho a byl spokojen, Je pravda že se objevovala modrá obrazovka, ale jen při velkém zatížení systému, kdy jsem spustil hodně aplikací. Ale jak přišly 2000 a XP tak bylo vše v pohodě.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
01. 07. 2009 00:54

... je ta, ktera bezi na cizim pocitaci

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
01. 07. 2009 01:37

To je subjektivní názor všemožných vychytrálků....

Souhlasím s nejhorším Me. Windows 2k i XP mám více těch kladných, než záporných zážitků. S windows 7 nemám zkušenosti, ale těším se

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
01. 07. 2009 09:28

Ted jsem se rozhodl W7 vyzkoust a musim rict, ze jsem z nich nadsen. Jsou opravdu velice ale velice rychle a moje prace je ted o dost snadnejsi diky ovladani.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
01. 07. 2009 09:46

No vidíš, přitom stačilo přejít na Mac a mohl jsi to mít už před 5 lety

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
01. 07. 2009 10:04

Me prave Mac nikdy moc nesedl... Zkouseli me na nej preorientovat kvuli praci (grafika), ale nepovedlo se. Mozna me odrazovala prave cena :D

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
asd  |  01. 07. 2009 10:10

Mozna me odrazovala prave cena

Apple a ekvivalent IBM-PC je cenově stejný při stejném výkonu (ale ekvivalent IBM-PC bude ze zkušenosti hlučnější).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
01. 07. 2009 14:13

na 90% nie je v neprospech apple.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
01. 07. 2009 10:37

Chtěl jsi říct za pět let, ne? :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
01. 07. 2009 10:58

Hmm, myslim ze ne

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
01. 07. 2009 13:08

Stepane, urcite chtel rict pred peti lety. Trosku si pozjistuj relevantni informace

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
01. 07. 2009 14:03

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
01. 07. 2009 17:18

Redmond, start your photocopiers

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
01. 07. 2009 16:54

za 5 let ? to je jeste prilis optimisticke ... za 8 ... mozna ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
01. 07. 2009 17:37

Hmm... máš pravdu :).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
tc
01. 07. 2009 23:45

za 8 let budou win mozna tam, kde byl mac pred 5ti lety

a i to je prilis optimisticke tvrzeni

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
01. 07. 2009 16:55

Já nemůžu říct, že bych byl nějak nadšený, přece jenom na povrchu ty změny tolik vidět nejsou, ale na druhou stranu jsem ještě neměl důvod přepínat zpátky do Vist. Vypadá to jako velmi solidně odvedená práce. A na mekáče nereaguj, ať se provokují navzájem...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
01. 07. 2009 07:27

naprostý souhlas, bohužel můj zaměstnavatel na to ještě nepřišel

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
01. 07. 2009 09:34

+1

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
01. 07. 2009 19:10

Já myslel, že jablíčkáři nechodí rýpat do diskuzí o Windows. Alespoň to o sobě prohlašovali.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
01. 07. 2009 20:27

+1 je podle tebe rejpani?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
01. 07. 2009 20:37

Kdyby to byla rekace na tebe, byl by příspěvek zarovnaný více doprava.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
01. 07. 2009 23:37

tohle může napsat jen nějakej trapák, který používá Apple nebo Linux. Dříve jsem si myslel, že takové lidi se převážně najdou u Linuxu, ale časem vidím, že je většina z nich na MAC OS.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
04. 07. 2009 23:29

S nevolí gamesníků přejít na nový OS se setkáváme při každém přechodu na jiný OS (vzpomeňme DOS - Win95, Win95/98 - Win2000 atd.) a normální uživatel, který potřebuje stáhnout maily, kouknout se na net, občas napsat dopis max. dvě stránky víc nepotřebuje. Poté co mi manželka poněkolikáté zavirovala comp. dal jsem jí tam Ubuntu a je klid. Zvykla si mít místo outlooka Thunderbirda a ted tvrdí že jí to vyhovuje víc. Táta toužil po notebooku tak jsem mu koupil Mivvy s Ubuntu s tím ať si to zkusí a že mu to přeinstaluji pokud nebude spokojen a ejhle on spokojen je. Tipnul bych si že 80% BFU je spokojeno s tím co dostane. Na druhou stranu se mi nelíbí, když každá úřednice státní zprávy má comp s Widlema nejnovějším Officem a já jako daňový poplatník to platím.

Takže bych Váš názor trochu parafrázoval, nejlepší je ta instalace, kterou platí někdo jiný. Bohužel za život jsem si těch instalací koupil desítky, jak např. s novým počítačem (několikrát) tak jako dańový poplatník, který financuje všechny ty IDOŠe, "legalizace" SW na ministerstvech, přechodech na windoze v Ostravě a pod.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
30. 07. 2009 08:39

Sice jsem pro domácí uživatele zastánce Windows, právě kvůli jednoduchosti ovládání a hrám, ale musím souhlasit že na úřady, kanceláře a babičky stahující si recepty a maily Linux bohatě stačí (pro bojovníky Linux VS Windows - nejsem Linuxák). Těmhle uživatelům stačí akorát pár ikon na ploše přes které spustí základní software. Nic jiného tam stejně nemají co spouštět.Stejně tak Open Office stačí na běžnou kancelařinu zcela dostatečně. Leckde by se obešli i bez tohoto balíku protože napsat pár řádků v textu, případně vyplnit přednastavený formulář jde i jinak. V takovýchto kanclech a úřadech obzvlášť, mi připadá nákup MS Office jako nehorázný mrhání prostředky. Jinak Windows ME mi připadaly jako beta (možná alfa) verze pokusu o nový systém, akorát placená. Prostě uživatelem placený průzkum trhu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor