Černobíle: Na weby s PHP, nebo ASP.NET?

Diskuze čtenářů k článku

Frt
12. 02. 2009 23:09

"Směšně nevýkonné MySQL se hodí snad pouze pro soukromý blog."

Pan Sedlák by se měl porozhlédnout po statistikách, promluvit si z lidmi, kteří ji provozují nebo se prostě pomocí googlu poptat, jak velké a vytížené weby používají MySQL. Když jsem do ní jednou pokusně překlopil databázi z Oracle 9i, rozdíly byly opravdu +- v řádech procent. Některé tabulky měly přes 2 miliony záznamů. Ale asi je to vážený DB specialista. Kdysi jsem Živě považoval za odborný web. Potom odborných článků ubylo a stal se pro mne zparvodajským serverem. Ale poslední dobou je to bulvár "jako prase"... Dovoleno přispívat by měli mít snad jen lidi, kteří o dané problematice něco ví. V lékařském časopise asi taky nevydají článek každému trotlovi. Lékaři se věnují medicíně a "sedláci" by měli pěstovat řepu a ne psát o databázích...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
13. 02. 2009 02:33

To je marne. Zive.cz uz je i pod urovni Blesku, ktery si alespon na nic nehraje.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
12. 02. 2009 10:11

LAMP je natolik amatérská sestava (tj. linux + Apache + MySQL + PHP), že boj proti ní je hlavní náplní celého oddělení (!!!) v Microsoftu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
12. 02. 2009 10:09

Okolo MySQL i MS SQL jsou mezi amatéry naprosto šílené legendy. Ale co platí a nedáse upřít MySQL: pokud se vypnou všechny feature, které z DBMS dělají RDBMS, tak je MySQL pekelně rychlá. Proto se jí také svého času říkalo - nejrychlejší filesystém.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
12. 02. 2009 14:48

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 02. 2009 22:23

... nečíst na vlastní oči že se p. Sedlák profesionálně zabýval vývojem stránek tak si budu myslet že těch pět odstavců psal člověk který programování (skriptování, nazývejte to jak chcete) viděl jen když okolo něj projíždělo v Pendolínu.

Však taky porovnávat PHP s frmaeworkem od MS který do něj sype těžký $ je specialita Živě. Ukázat, jak komunitní projekty mají kupy chyb, jsou nejednotné a všechno zachrání až náš dobrotivý MS. Nechci aby to vyznělo jako kritika Microsoftu - to fakt ne; občas se jim něco povede. Ale Živě by se mělo začít odvracet od stop deníku Blesk, jinak skončí v pekle

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 02. 2009 21:29

Proč porovnáváte PHP (skriptovací jazyk) s .NET frameworkem? Jakube? Malý skript v PHP vyřeší problém během sekundy? A v ASP.NET ne? V čem je C# nebo VB tak složitý, že to samé taky nejde během sekundy napsat?

Jan Sedlák krásně kritizuje PHP. Já osobně mám raději taky ASP.NET hlavně pro rozsáhlé aplikace a bezvadné možnosti sdílení práce na úrovni backendu a frontendu, díky verzování se SourceSafe atd. Ale hromada společností maká třeba na Zendu a má taky svůj verzovací systém i vývojové prostředí...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 02. 2009 18:35

Chapu, ze zive.cz neni zrovna urcen primarne pro vyvojare, ale prosim vas bylo by priste mozne vybrat pro cernobile nazor lidi, kteri v dane technologii opravdu programuji, protoze skoro z 90% je to blabol na ntou. Nebudu se ucastnit zadnych zabomysich valek, osobne pouzivam obe technologie, zalezi na pouziti.

Pokud ASP .NET aplikaci napise amater, dopadne to stejne jako v pripade pouziti PHP.

Jak ASP 3.0, tak puvodni verze PHP byl proste spagetti code. Myslim, ze od verze PHP 5.x je mozne pouzivat OO programovani, stejne jako v pripade ASP .NET C# / VB .NET.

Ad mySQL a MS SQL: je to opravdu mytus, nicmene na 1GB+ databazi bych se urcite poohlednul nekam jinam nez po mySQL.

Osobne vidim vyhodu pro PHP a mySQL existence mnoho open source hotovych reseni, ktere zvladne nasadit, nakonfigurovat i pololaik, ktery o programovani v PHP nemusi vedet lautr nic. Neco jineho je samozrejme pote customizace takoveho reseni, tam uz je znalost vetsinou nutna.

V pripade ASP .NET nebo .NET aplikaci obecne se vetsinou jedna o placene komponenty (pokud za neco stoji)

A neni tak uplne pravdou, ze nektere rutiny se lepe pisi v ASP .NET, protoze i pres deklarativni pouziti UserControlu apod. je stejne urcite nutne nastavit vice vlastnosti komponenty nez jen ID, jak je uvadeno v clanku

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 02. 2009 12:17

Pane Sedlaku, za to, ze je Vas PHP kod osklivy a necitelny zrejme nemuze PHP, ale Vy.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 02. 2009 17:56

Mno to ze je kod osklivy je asi tak z 90% problem cloveka, ale tech 10% zustava na PHP, protoze to tomu cloveku dovoli napsat prasacky.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 02. 2009 12:09

Takhle, i když je možná zajímavé porovnávat oba jazyky, přikláněl bych se k tomu, že doba pokročila jinam, což se ne každému líbí, ale například na průměrném webhostingu (GoDaddy) je dnes možné pár kliknutíma vytvořit e-shop, blog, redakční systém, ale ano nebude asi nejlepší na světě, na druhou stranu to bude za 5 minut a 10USD.

Před 20 lety si lidi programovali operační systémy a soutěžili v nich, dneska kdyby někdo přišel s tím, že chce programovat operační systém, asi byste se mu vysmáli. Je otázkou, zda-li podobný vývoj nenastává u webu a ten přínos pro lidi ani tak možná není v kvalitě kódu e-shopu, i když tam samozřejmě jistý přínos je, ale třeba mnohem víc v obsahu, nebo komunikaci se zákazníkem.

Paradoxně často ti lidé s nejlepšími weby a nejpromakanějšími systémy úplně kašlou na komunikaci se zákazníkem, i když by mu mohli nějaký čas věnovat, ale kdyby to udělali, tak by třeba zjistili, že lidem na tom vzhledu webu až tak nezáleží, ale to by zas mohlo ranit srdce programátora, který by s tím oprávněně mohl nesouhlasit, nicméně nakonec, pro někoho je web asi umění, jak se vyjádřit a pro někoho je to komunikační prostředek, takže je úplnou otázkou, jestli u komunikačního prostředku na kvalitě webu nějak záleží, i když pokuď s ním chcete vyjádřit svoje umělecké ambica, tak programovací jazyk může být důležitější než komunikace se zákazníkem, ono asi ne každému záleží na prodeji, ale někomu možná víc na prezentaci svého ega, i když by to nikdo neměl odsuzovat.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 02. 2009 12:30

Ale ten program za 10 USD musi take nekdo naprogramovat. Vetsina lidi, kteri si delaji v PHPku osobni stranky nejsou profesionalni programatori a maji to jako sveho konicka. Stejne tak by mohli pestovat bonsaje, nebo lepit letadylka. Ja bych se o budoucnost programovani nebal.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Flasi  |  11. 02. 2009 12:57

No naprostá většina koníčků souvisí s tím, že jako výsledek mám něco, co nelze snadno/levně/rychle/kvalitně/atd. získat jinak.

Dříve se často pletlo - jako koníček. A výstupem byl svetr, který by na tehdejším trhu třeba vůbec nešel sehnat. Dneska chrlí Čína proudy textilu všech materiálů, vzorů a barev za pakatel a kolik ženských dneska plete?

Velmi rozšířený koníček - vrtat se ve vlastním autě - nám taky umírá na úbytě, když jsou dneska auta spolehlivá (a taky složitá) a servisy fungují. Resp. částečně se to přesouvá do sféry tuningu, ale to je něco drobně jiného a hlavně dnešních dobrovolných tunerů je podstatně méně, než někdejších nedobrovolných opravářů Š105/120.

A jak přibývají a budou dále přibývat kvalitní hotová a dostatečně nastavitelná řešení všech druhů webů pro obyčejné uživatele, tak bude ubývat uživatelů, kteří se v kódu vrtají sami - částečně pro zábavu, částečně, protože to co chtějí, zatím jako hotové řešení není.

V perexu je zmíněno - Co je lepší pro tvorbu vlastních webových stránek a webových aplikací? - čili beru tu sféru programování webů pro vlastní potřebu. Programování komerční je pochopitelně jiná situace.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 02. 2009 12:56

Já vyvíjím velký redakční systém pod PHP a mám už několik let zkušeností s PHP.

V PHP existuje spousta špatných vývojářů a PHP je jazyk, který potřebuje velkou dávku disciplíny při psaní.

Tohle jsou výhody a nevýhody PHP, jak je vidím já:

+++++++++

výhody

+++++++++

PHP je jednoduché a snadno se v něm pracuje. Má skvělou podporu na různých webhostinzích ať už placených nebo neplacených, což snižuje náklady hlavně malým firmám. Se zdrojáky mohu pracovat přímo na běžícím serveru a PHP programu se dá naprogramovat schopnost přeprogramovávat sebe sama nebo se rozšiřovat poměrně jednoduše. Pokud si doprogramujete vlastní knihovny (což vyžaduje znalosti a čas), tak si zjednodušíte práci a získáte moc nad celou aplikací.

PHP rozhodně nepovažuji za pomalé, především pokud víte, jak aplikaci optimalizovat.

+++++++++

nevýhody

+++++++++

Je to stále spíše procedurální jazyk a nástroje z javy my tu prostě chybí. Knihovny si musíte napsat sami pokud se nerozhodnete pro nějaký framework. Musíte mít velkou dávku disciplíny při psaní kódu. Pokud neprogramujete maximálně modulárně s použitím objektů a dobrého návrhu, tak se vám aplikace při úpravách může snadno rozpadnout pod rukama. A souhlasím s názorem, že podpora unicodu není ideální.

Můj osobní problém je, že PHP není uznávané jako plnohodnotný programovací jazyk, což mi dělá problém na universitě, kde studuji. Sice se mi podařilo můj systém protlačit jako projekt dotovaný universitou, ale kdyby to bylo psané pod Javou, tak bych tuhle propagaci měl mnohem jednoduší a asi bych získal a širší podporu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Flasi  |  11. 02. 2009 13:02

V zásadě máte pravdu. To co je při one-man psaní disciplína, to je při práci ve velkém týmu vedení projektu. A vést velký projekt v PHP je prostě výrazně obtížnější, než když je to v nějakých frameworcích.

A když už psát ve frameworcích, tak spíše vítězí nějaké frameworky Javy, nebo .NET, než frameworky pro PHP (protože toho víc umí a protože se jim víc věří, že budou ten náročný úkol zvládat).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 02. 2009 11:14

Zaujíma ma to, či existuje nejaký plnohodnotný RAD nástroj pre vývoj, tak, aby som nemusel búchať kód. Nie som začiatočník, aby som písal kód ručne, čo je dosť náchylné na chyby. Ďakujem za tipy ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
redaktor Živě.cz | 11. 02. 2009 11:53

No pokud vám není cízí Delphi, tak můžete vyzkoušet Delphi for PHP: http://www.codegear.com/products/delphi/php...

Ve své podstatě je RAD PHP samotné... Jednoduché aplikace se v něm píší skutečně rapidně rychle...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 02. 2009 13:58

já bych spíše doporučil NetBeans nebo Eclipse

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
12. 02. 2009 08:58

PDT jednoznacne, pokud ovsem nechcete placeny produkt od ZENDU ten je samozrejme jeste o neco lepsi.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 02. 2009 10:29

... každej si vychvaluje tu svou bábovičku.

Pro každý úkol si člověk musí vybrat ty správné nástroje. A nejde jen o to, jestli ten, nebo onen jazyk je lepší, rychlejší, objektovější, kompatibilnější.... Zamyslel se někdo z vás nad tím, že vaše slavné Javové, .Netové, PHPčkové aplikace musí někdo hostovat. To je taky jeden z aspoktů, který byste si měli uvědomit. Zkuste si najít třeba levné Javoé hostování. Nebo hostování s .Netem za málo peněz. Zkuste opravdu velkou .Netovou aplikaci hostovat pod kdovíjak nainstalovaným Monem někde na levném hostingu.

Takže: potřebujete za málo peněz rychle hotovou stránku? Použijte něco existujícího a customizujte, potom nasaďte na levný hosting v PHP s MySQL/PgSQL a čekejte, co bude. Potřebujete něco databázově složitého a robustního? Běžte do Oraclu na vlastním hostingu (buď na virtuýlu, nebo na vlastním hardware). Potřebujete Microsoftí server, nebo píšete pod .Netem, tak postupujte vlastně stejně, jak o u Javy.

Ale hlavně se přestaňte hádat v těchto žabomyších zbytečných válkách.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 02. 2009 10:32

Ano tati...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 02. 2009 11:46

konecne to nekdo nacal .Vsichni se tu hadaji o kvalitach a vyhodach svojichy oblibenych nastroju. Ale nikdo nepoukazal na jednu vec .Ze hlavnim faktorem pro rozhodovani (aspon u malych a strednich firem) je stale cena.Linux,Apache,PHP vcetne MySQL je v podstate mozne sehnat zadarmo.Nehlede na tom ze to prakticky rozjedete na libovolne masine.A pro ASP.NET (doufam ze se nepletu : ) ) je potreba met Win. server. Obe reseni ma sve vyhody i nevyhody nebudu se zastavat ani jednoho provozuji obe reseni..Ale reseni s win serverem vyjde podstatne draz nez reseni postavene na LAMP.Nez se zacnete hadat uvedomte si ze za PHP neplatite ani korunu .A osobne za takovou cenu si nezaslouzi takovou kritiku ..Ma sve mouchy je to pravda,ale zase si nedokazu predstavit ze by PHP vubec nebylo a nebo bylo placene.Srovnavate tady dva rozdilne produkty coz vlasnte je samo o sobe nesmyslne takze ty hadky postradaji smysl.Kdyby obe reseni byly placene mozna by to za to stalo ale takto ??

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 02. 2009 11:50

Nene, pro ASP.NET právě není potřeba mít Windows Server, byť je to samozřejmě po mnoha stránkách lepší... http://www.mono-project.com/Main_Page...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 02. 2009 13:18

Díky za opravu jsem zase o něco chytřejší,to že by to bylo přece jenom lepší na winech se hádat nebudu možná na to mněco je.Díky za zajímavy link,určitě to prozkoumám.Ale osobně asi přece jenom zustanu primárně u PHP,hlavně kvuli rozšíření.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 02. 2009 13:31

Ono je to logicke. Prece nebudete na unixovyxh strojich rozbihat mono. To je asi jako byl kylix, nebo jak se to jmenovalo pro delphi. Sice to bylo, ale... Tak maximalne pokud nekdo potreboval hodne nutne prevest cely projekt a nemohl si dovolit ho z jakychkoli duvodu prepsat do jine "kompatibilnejsi" technologie.

Kazdopadne na unixovyxh strojich je asi smer jasny. Apache+MySQl+PHP a pokud toto reseni nevyhovuje, tak pak nejaka java a aplikacni servery. Opravdu jsem neslysel, ze by nekdo chtel ve firemnim prostredi na linuxu provozovat .NET.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 02. 2009 13:53

prave ze jsem o tom taky neslysel ,,a tak me zarazila moznost ze to jde :) Ale pravdou zustava ze se tady porovnavali uplne rozdilne veci.Je to jako srovnavat hrusku s jablkem.kazde reseni je pri jinaci skupinu uzivatelu ..a to je to zasadni ..tak bych to neporovnaval.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 02. 2009 18:48

Například ZENworks je velký systém pro správu (především) windows stanic a běží na MONO pokud je instalovaná na Linuxu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 02. 2009 10:14

zajimave je ze prispevky o php se o asp zminuji minimalne a uz vubec ne utocne a jen popisuji moznosti php a jeho prednosti, zatimco p. sedlak pri popisu agresivne utoci a zesmesnuje php jako by nic jineho neexistovalo, tato taktika vetsinou vychazi z neznalosti.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 02. 2009 10:24

Sedlák, Waic... Už jste od nich někdy četl něco, co by neplivalo na non-MS produkty? Já ne.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 02. 2009 09:25

ASP ovlada jen skutecny profik, neni to jazyk pro lamky co delaji v PHP - php je diky tomu ze bezi na free Apache a spolupracuje vyborne s MySQL tak rozsireny asi jen u nas + tam kde jsou lamy.

APS nabizi sirsi moznosti a vetsi stabilitu pri zatezi, delaji se v nem mega aplikace kde PHP nestaci.

proste lidi co nikdy nedelali v ASP nevi co to presne je a tak chvali sve PHP.

Programator PHP bere 2-3x min penez za praci nez programator APS - a bavim se tu o proficich.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 02. 2009 09:31

Clanek nebyl o ASP ale ASP.Net, coz je neco jineho a profik by to nemel michat dohromady

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 02. 2009 09:50

"ASP ovlada jen skutecny profik, neni to jazyk pro lamky co delaji v PHP - php je diky tomu ze bezi na freeApache a spolupracuje vyborne s MySQL tak rozsireny asi jen u nas + tam kde jsou lamy."

ano, hodně PHPkařů jsou lamy, ale i v ASP.NET dělá spousta klikačů, kteří si myslí bůhvíjaký jsou programátoři, když používaj VS.

"APS nabizi sirsi moznosti a vetsi stabilitu pri zatezi, delaji se v nem mega aplikace kde PHP nestaci."

já mám spíš pocit, že pro .NET je potřeba podstatně výkonější HW, aby to obstojně běželo,

zatím jsem viděl víc HTTP Errors 500 na IIS než na Apache, ale možná to je taky o adminech.

"Programator PHP bere 2-3x min penez za praci nez programator APS - a bavim se tu o proficich. "

ty asi musíš být opravdu Bůh

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 02. 2009 09:54

tak jo ted si "profiku" ujasni jak se to ASP menuje (APS nebo ASP). Tak si dej studenou sprchu.

O kom se tady bavis je tvoje vec. TO ze tobe nekdo rekl kolik bere a ty ted myslis, ze tlachanim zacnes brat taky tolik, je jen a jen tvuj problem.

Znis karpet jako mistr Huhulan, ten taky kolem sebe haze picmulinky, pubescenty a pritom je sam zalostna socka, ktera predstira, ze bydli v Praze.

Mám zkusenosti v ASP i PHP stejne jako JSP potazmo v JAVE jako takove. A za sebe muzu rict ze PHP je nadherne elegatni vec. Pokud ovsem neco znate. JAVA je vhodna pro mamuti firmy, ale to hlavne kvuli snazsi sprave projektu.

Navic ASP a PHP jsou kazde uplne jinak pojmute. PHP je mnohem snazsi pochopit ze zacatku, diky tomu je velice produktivni (Nejvic ze vsech zminenych). ASP pozdeji dokaze lecos snadneji, ale neznamena to ze to PHP nedokaze. Stejne jako lze napsat v PHP stejne veci jako v JSP.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 02. 2009 13:09

Ako vies, kolko beriem za PHP? Aha, ty si si pozrel prieskum platov ... ale vacsina tych PHP "programatorov" neberie vela, lebo su neskuseni, absolventi, lenivi, polodementi ktori OO aj tak nepochopia atd. Najst naozajstneho PHP programatora je celkom problem a ked sa najde, vypyta si zodpovedajuci plat.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 02. 2009 08:56

A jak je to s dostupností (a funkčností) ASP.NET na Linuxu ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 02. 2009 13:47

mod_mono

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 02. 2009 08:46

Myslím, že tento povrchní článek je vcelku o ničem, akorát tu rozvíří diskuzi, aby mělo zive.cz to vyšší návštěvnost.

Pavel Nygrýn píše:

"Jakmile se pokusíte vyrábět větší a velké projekty (v podstatě cokoliv složitějšího než webový publikační systém nebo přímočarý e-shop), rychle zjistíte, že PHP prostě neumí zázraky a že jeho konkurenti začnou mít navrch"

- když už něco takového napíšete, tak by to chtělo rozvést v čem tedy mají konkurenti navrch (pokud to tedy nepíšete proto, aby to bylo terčem diskuze), PHP neumí zázraky, ale to ASP.NET také ne (alespoň já jsem žádné neviděl ).

Názory pana Sedláka na PHP vycházejí asi z dob rané existence PHP - než příště pane Sedláku něco budete psát o PHP, tak si o tom nejdrívě něco zjistěte - uniká Vám existenci vývojových nástrojů Zend Studio, Eclipse, PHP NetBeans nebo nic nevíte o databázi Postgres a v PHP se rozhodně nemusí a nikdy nemuselo před každým dotazem do dtb zapisovat nějaké směšně dlouhý příkaz pro připojení k dtb, pokud to nějaký zelenáč (a to musí být opravdový s nulovou znalostí programování) dělá tak je to pouze k jeho hloupost, to samé platí i pro funkci include, jejíž analogii lze v ASP.NET také nalézt.

Osobně mám zkušenosti s ASP.NET i PHP (v ASP.NET dělám poslední dva roky v zaměstnání) a o nasazení konkrétní technologie bych rozhodl podle charakteru projektu - třeba ASP.NET mi přijde vhodné pokud by se jednalo o podnikovou aplikaci ve firmě, kde jsou nasazeny Windows technologie (Office, Sharepoint apod) nebo je možné sdílet knihovny jinými Win aplikacemi - tam není důvod cpát PHP, které bych se rozhodně nebál použít pro větší projekty.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 02. 2009 08:49

oprava poslední věty:

... tam není důvod cpát PHP, které bych se rozhodně nebál použít i pro větší webové projekty.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 02. 2009 08:24

"Zdrojový kód PHP projektů je ošklivý, nepřehledný a hlavně až neuvěřitelně roztahaný. ... "

Funkcím typu include, které jsou v PHP považovány za hrozně cool a jednoduché, se můžu pouze smát. ASP.NET to ještě více jednoduše řeší na všech frontách, ne pouze u vložených stránek a menu....

... Směšně nevýkonné MySQL se hodí snad pouze pro soukromý blog...

Fakt perly ducha, toto by profesionalny ITeckar, redkator a clovek s urcitym nadhladom nemal vobec napisat. Toto su vyjadrenia pubertalneho jedinca, pretlacajuceho svoj jediny spravny svetonazor.

p.Sedlak ovladam celkom obstojne ako PHP/MySQL tak ASP.NET/C# a kazda z tych technologii ma svoje prednosti a negativa. Co sa tyka uhladnosti kodu, tak potom aj slovencina/cestina napisana skrabopisom je asi rec o nicom.. Pretoze z Vasich vyjadreni sa to implikuje.

Nadpis clanku evokuje cierno/biely postoj, ale Vas nazor nie je ani cierny ani biely Vas nazor je trapny.. Pretoze Vyhranene nazory prof. IT su podlozene konkretnymi podkladmi a nie vykrikmi do tmy... Zamyslite sa trochu nad sebou, pretoze toto nie s[ fakt hodne vyjadrenia cloveka, ktory sa pohybuje profesionalne v IT...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 02. 2009 12:52

ehm ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 02. 2009 08:21

Jak je v někde ke konci zmínka o produkci špatných programátorů, tak musím řict, že neznalost ASP.NET produkuje opravdu daleko horší weby než PHP. Naučit se ASP.NET vyžaduje nějaký čas, a to si bohužel spoustu lidí neuvědomuje. S VS si myslí, že si můžou všechno naklikat...

Jiří Tuček

http://www.jiritucek.cz...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 02. 2009 07:31

Měl jsem možnost programovat weby jak v PHP tak v C(dash) pro .NET. Je to nebe a dudy, to co v PHP máte hned, přímočaře, objektově ... musíte v C# neustále hledat. Přehledný kód v PHP nahradí v C# volání funkce nějakého předpřipraveného objektu s nesmyslnými nepřehlednými parametry. (takzvaně určeno pro "klikoše" kteří o programování nemají ani páru) Nekompaktibilita jednotlivých .NET frameworků je úžasná. To by snad nestvořil ani ten nejhorší programátor, na to musí být Microsoft. A rychlost? Před 14 dny jsem to opět zkusil, zpracování dat z MSSQL DB v PHP a C#. PHP o 25 - 40% rychlejší. Inu .NET je přeci jen framework a PHP je jen skriptovací jazyk

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 02. 2009 08:01

Tady je hezky vidět ta strmá křivka (learning curve) u PHP. .NET je třeba nastudovat, proto s ním máte asi problémy.

Samozřejmě na většinu "amatérských" webů, jak je uvedeno v článku PHP bohatě stačí a i vývoj v něm je rychlejší a pro mnoho lidí jednodušší. Pokud se ale budeme bavit o velkých byznys aplikacích, které musí spolupracovat s mnoha datovými zdroji, službami, rozhraními, musí zvládat různé typy autentifikace a úrovně bezpečnosti, pracují s velmi složitou logikou, pak bych se do toho s PHP nepuštěl.

Pokud uvádíte, že ASP.NET je pro "klikoše", tak s Vámi musím souhlasit - mnoho vývojářů začíná v ASP.NET "klikáním" webformů. To ale není chyba ASP.NETu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 02. 2009 12:47

není to o strmé křívce učení, v .NET už mám za sebou 6 let. Jinak s takovymi "byznys" aplikacemi, ktere popisujete, pracuji v PHP (vytvarim) denodenne. A musim rict, ze kdyz si predstavim ze bych je mel psat v C# pro .NET, vstavaji mi hruzou vlasy, jeste ze jich tolik nemam

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 02. 2009 09:21

V čem tkví nekompatibilita jednotlivých .NET frameworků? Vždyť pro který .NET Framework napíšete, v tom běží.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 02. 2009 12:51

napr. v praci s XML, se SAPem. Nejhorsi je, ze kdyz sem pred 6ti lety napsal neco pro .NET 1.1 a mám zdrojáky, nejsem schopen to převést do vyšší verze IDE i frameworku (nemám už staré IDE) abych to mohl upravovat.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 02. 2009 13:30

Nevím v čem otevíráte staré projekty. Já mám 4 roky starou aplikaci (.NET 1.1), ve Visual Studiu 2008 ji není problém zkompilovat v .NET Frameworku 1.1. Pokud konvertuji .NET 1.1 aplikace do verze 2.0, kompilace až na pár warningů také není problém.

Jaká je potíž se XML?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 02. 2009 19:05

já mám problém právě s tím o čem píšu ohledně nekompaktibility. V .NET 1.1 byl SAP.NET connector, kterého se ale MS zbavil, protože byl kritizován za to, že potřebuje pro .NET Javu. No a metody na práci s XML v 1.1. přibraly ve verzi 2,0 několik povinných vstupních parametrů, které bohužel, jak už je u MS zvykem nejsou nijak dokumentovány

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 02. 2009 20:27

SAP.NET connector, alespoň pokud jsem dobře hledal není součástí .NET Frameworku, ale library od SAPu. Se kterými metodami pro práci s XML máte problém?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 02. 2009 21:05

To porovnani rychlosti db se mi moc nezda, chtelo by to taky videt kod a porovnat ty pouzite postupy. Neefektivni reseni nejakeho problemu bude pomalejsi v jakemkoliv jazyce

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 02. 2009 02:00

V PHP4 jsem si od začátku rochnil. Šup-šup a script byl na světě. Když vyšla 5, byl jsem v sedmém nebi. "Super! Objekty!" Hrdě jsem kýval na hesla typu "V PHP se dá psát čistě, když člověk chce a má disciplínu" nebo "Nezáleží na jazyku, záleží na člověku". A snažil jsem se toho držet. A byl s výsledky spokojen.

Pak, aniž by mě PHP nějak na$ralo, jsem si řekl, že zkusím Javu. A hodně dlouhou dobu se nenaskytl důvod se k PHP vracet. Bohužel. Stihl jsem se totiž mezitím namlsat, nechal jsem se rozmazlit.

Dnes, když už nemůžu jinak, mě "práce" v PHP neskutečně frustruje. Chuť do práce mi to vyloženě bere. :(

Kdo PHP na nějakou dobu opustí (ať už pro Javu nebo něco od MS), s velkou pravděpodobností ho bude každý návrat k tomuto taky-jazyku stát chumáč vlasů.

Proto vás zapřísahám, zůstaňte u PHP, pokud můžete.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 02. 2009 02:12

Java je super, ale sehnat hosting je porod. Nevis o necem? Do server housingu se mi kvuli osobnim strankam nechce.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 02. 2009 02:26

Bohužoužel neporadím. (Já to budu řešit právě tím server-housingem; ale to nebudou osobní stránky.)

Řekl bych "Pípni", ale o jeho spolehlivosti už jdou zkazky. (Na jednom nezávislym monitoringu webhostingů jsem viděl veselou situaci - free-hosting dostupný 96pct času, placený 95pct. Úlet. Nemluvě o tom, že taková "dostupnost" je samozřejmě nepoužitelná.)

Jiný hosting si u nás už nevybavuju. To bude ale asi tím, že ty ceny už lezou do řádu stovek měsíčně, což na osobní stránky fakt nemá smysl, a pro něco serioznějšího má ten server-housing svoje výhody.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 02. 2009 02:46

U osobnich stranek me dostupnost 99.9, nebo 98 vazne netrapi. Diky za tip, vyzkousim.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 02. 2009 08:16

Cituji "Saying that Java is nice because it works on all OS's is like saying that anal sex is nice because it works on all genders"

http://bash.org/...

Tim by se dal vyjadrit muj nazor na javu

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 02. 2009 10:11

Hlavně že máš "názor" a blýsknul ses vtipem o Javě. Sice je to úplně mimo mísu, protože článek i diskuse je o serverových řešeních, ale to je vedlejší. Na puboše to asi dojem udělalo.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 02. 2009 10:30

Slysels o enterprise Jave?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 02. 2009 16:08

J2EE neběží na OS ale v containeru (JBoss, Tomcat). Takže vtipy o platformní ne/závislosti jsou dost mimo. Platformu řeší container, nikoli J2EE.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 02. 2009 13:45

Celkom ma prekvapila absencia Javy v porovnani, ked uz je tam .NET.

Co sa tyka flamov, pisem si skriptiky v php (osobne veci stranky a pod), ale pracujem v Jave.

Z vlastnej skusenosti viem, ze na cokolvek vacsie a zlozitejsie je lepsia Java. Pri vysokej navstevnosti sa totiz nepolozi, pri rozsiahlom projekte sa v nom clovek nestrati a nevznikne mu bordel (ak sa samozrejme dodrzuju nejake coding rulez) a podobne.

PHP nezavrhujem, robim si v nom "drobnosti" (ci uz web, utilitky, modifikovanie jedneho phpbb fora a pod), ale na nic vacsie by som ho uz nepouzil..

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
redaktor Živě.cz | 11. 02. 2009 02:38

Na Javu jsem se snažil přejít mnohokrát, ale ono je to také o zažitých způsobech programování a charakteru aplikací... Jak mám zažité nízkoúrovňové PHP (i z pohledu stále omezeného OOP), vyhovovaly by mi snad jen servlety (rozhodně ne JSP a frameworky).

Ovšem podobnou zkušenost s pozitivním přechodem mám v případě MySQL -> PostgreSQL.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 02. 2009 08:51

A proto zde máme třeba Python. Chtělo by to více rozhledu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
redaktor Živě.cz | 11. 02. 2009 11:47

Python je sice skvělý, ale tam je pak skutečně zase problém s klasickým hostingem.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 02. 2009 08:29

Jojo, objekty v PHP sice jsou, ale ... PHP je ale pro mě i po letech nejlepší jazyk pro "one-man" projekty. Napíšu si to jak chci, i po pár letech se ve svém kódu bez problémů zorientuji ... Když jsem ale párkrát spolupracovat na větších projektech, nebylo to moc dobré - buď to chce podrobnou dokumentaci, nebo naučit všechny programovat stejným stylem. V tomhle jsou (pro PHP bohužel) frameworky lepší.

Ale při návratu k PHP si vlasy rozhodně nervu. Někomu vyhovuje jezdit v luxusní limuzíně, ale čas od času si sedne do old-style otevřeného sporťáku s drsným řízeným tvrdým podvozkem a minimálním komfortem ve špatném počasí. Takže se bát nemusíte, pokud si zachováte náklonnost k tomu, že cokoliv opravíte pomocí notepadu a ftpka.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 02. 2009 12:55

Dik za varovanie ... sice som v Jave chvilku pomahal na jednom projekte, ale nestihol som si urobit zavislost .

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 02. 2009 12:57

K javě na tvorbu stránek jsem si vytvořil odpor. Teď už je to určitě jinak, ale v době, kdy jsem to zkoušel, byla práce na několik dnů jenom zprovoznit tomcat. Navíc chyběla dokumentace a myslím, že to na mě řvalo nějaké chybové hlášky, u kterých se nedalo dohledat, co znamenají.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 02. 2009 00:36

"PHP prostě není programovací jazyk, ale nástroj pro skriptování"

Co ma tohle znamenat? Jaky je vlastne rozdil mezi programovacim a skriptovacim jazykem? PHP dnes podle me splnuje vsechny parametry, abysme ho mohli nazvat programovacim jazykem. Umi objekty, od verze 4 je i kompilovany, daji se v nem psat dokonce i stand-alone aplikace.

Na to navazuje:

"Pokud chci v aspéčku vytvořit nějakou funkci, nemusím znovu objevovat kolo jako v případě PHP, ale většinou platí, že mohu využít nepřeberné množství již hotových objektů z knihovny."

No jiste. A v PHP knihovny a objekty nejsou http://cz.php.net/manual/en/language.oop5.b... ...

"Typicky tedy nemusím napsat několik zvláštních objektů, než je konečně budu moci využít v celkovém konceptu, ale objekty si vytahám z knihovny, přiřadím jim vlastnosti a dále je pak napojuji dle vlastních potřeb."

A v PHP si musim vsechny objekty napsat od nuly, protoze zadne knihovny neexistuji(viz vyse) :D

"Zdrojový kód PHP projektů je ošklivý, nepřehledný a hlavně až neuvěřitelně roztahaný. Opět zde platí, že .NET zjednodušuje zápis a namísto toho, aby bylo nutné vypisovat až směšně dlouhý příkaz pro připojení k SQL databázi, stačí z ToolBoxu vzít objekt pro SqlConnection a nastavit adresu databázového serveru. Ve zdrojáku se následně objeví krátké ID a nic víc. A to je samozřejmě ten nejjednodušší příklad."

Ze si v nejakem GUI ty objekty natahate z toolboxu jeste neznamena, ze ve zdrojaku se ty "smesne dlouhe prikazy" neobjevuji.

"...Takový komfort a funkční výbavu žádný PHP nástroj neposkytne."

Kolik jste jich zkousel?

"... A to nemluvím o možnostech využití programovacích funkcí Csharp, C++"

C++ snad v PHP pouzivat nejde? http://files.myopera.com/atomo64/php5cpp/index.html...

"Směšně nevýkonné MySQL se hodí snad pouze pro soukromý blog."

Naprosty blabol. MySQL je vykonove srovnatelne s MS SQL. Tahle povera vychazi z toho, ze spousta amaterskych PHPkaru s databazemi pracovat neumi a jejich aplikace(nejcasteji prave nad MySQL) jsou prasacky napsane(vytvareni connection pro kazdy request...)

Jakub Cizek: Zde musim pochvalit. Ma to hlavu a patu a autor ma evidentne vic zkusenosti, nez oba predchozi dohromady.

A nakonec: ASP.NET neni ani tak konkurence k PHP, jako spise k J2EE. Takhle to vypada, ze jedina moznost, jak se vyhnout microsoftu je PHP. Pro profesionalni aplikace se dnes snad nejcasteji pouziva J2EE(i kdyz statistikou to podeprit nemuzu, vychazim z osobnich zkusenosti), ktera strci ASP.NET hrave do kapsy.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 02. 2009 00:57

Divim se ti, ze vubec na nesmysly p. Sedlaka reagujes ... On uz s tou svoji debilitou neni ani zabavny ...

Je na tom priblizne stejne jako RH ... Proste jen kope nesmysly ze ty kdoz ho plati

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 02. 2009 02:04

Za pravdu se bojovat musi Co kdyz si to precte nekdo neznaly a bude brat uvedena tvrzeni jako fakta(vzdyt to napsali redaktori prestizniho casopisu...)?

P.S. Jeste jsem v tom puvodnim prispevku zapomnel neco napsat: V zadnem pripade netvrdim, ze MySQL se vyrovna MSSQL, ale to o te rychlosti je fakt nesmysl.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 02. 2009 02:32

Ten Sedlák psal fakt svůj názor nebo mu někdo zaplatil, aby těma výmyslama útočil na PHP? Ať tak či tak, měla by ho hanba fackovat! Sice je to alespoň korektně označený jako názor, ale je fakt nutný prezentovat na (alespoň dříve) odborným webu názory kdejakýho vidláka?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
redaktor Živě.cz | 11. 02. 2009 02:45

Rubrika Černobíle je v Computeru určena právě k subjektivnímu střetu dvou rozdílných názorů. Ať už jsou to laserové/inkoustové tiskárny, Linux/Windows, QWERTY/QWERTZ aj.

P.S. Samozřejmě QWERTY....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 02. 2009 02:56

Ja si pod pojmem "subjektivni nazor" predstavim situaci, kdy nelze jednoznacne prokazat objektivni fakta, nebo jsou natolik slozita, ze je jejich vysledny kompilat zavisly na subjektivnim nastaveni vah jednotlivym promennym. V tomto pripade se ale jedna o brutalni zkresleni reality(nechci rict primo lzi). Je to podobne, jako kdyby v "subjektivnim stretu dvou nazoru" na tema QWERTY/QWERTZ jeden napsal, ze v QWERTY nejdou psat ceske znaky a nefunguji multimedialni klavesy.

To jste skutecne nazor pana Sedlaka nevidel, nez se zde objevil a nemohl jste ho upozornit na jednotlive nedostatky? Nebo jste ho nechal v blahe nevedomosti, protoze se ted muzete citit jako hvezda?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 02. 2009 12:16

fakta jsou sice fakta, ale nazory lidi jsou jejich interpretaci. Podivejte se na nase politiky. Kdyz reknu, ze v QWERTY nejdou psat ceske znaky, tak je to blabol, kdyz reknu, ze je to nejlepsi layout na svete, tak je to muj nazor. Je to stejny jako s PHP / ASP.NET. Holt v ani tak exaktnim prostredi jako je IT/programovani to neni jednoznacny. :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 02. 2009 07:50

ale čeho je hodně toho je příliš, pan Sedlák dnes předčil svou demagogií jak pana Waice, tak pana Hulána, tak pana Geobblese, tvrdit, že pro PHP existuje jen poznámkový blok je příliš i na takovou baštu Waffen MS jako je živě nebo že nexistují PHP frameworky nebo na netu nenajdete scripty a hotová řešení pro php jako jsou redakční systémy a shopy, mimochodem nepoužívá živě RS Wordpress, který je napsaný hádejte v čem... a že ASP funguje bez zdrojového kódu jsem se také dověděl až teď

také by mně zajímalo s jakou verzí PHP má zkušenosti pan Nygrýn, ale pokud vím, tak všechny relativně aktuální verze s UTF-8 nemají žádný problém, problémy s utf-8 mívali některé editory pod windows např. starší verze PSPadu

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 02. 2009 08:09

A vy jste svojí demagogií předčil i p. Sedláka.

- "pro PHP existuje jen poznámkový blok" - naopak, je to bráno jako pozivitvum, že na to stačí i PB

- "že nexistují PHP frameworky nebo na netu nenajdete scripty " - je tam uvedeno, že NAJDETE skripty skoro na cokoliv

- "nejsou redakční systémy a shopy" - je tam uvedeno, že jich NAJDETE spoustu (WordPress zmíněn)

- pletete si ASP a ASP.NET

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 02. 2009 13:23

vy jste ten článek pořádně nečetl, já převážně reaguji na pana Sedláka, takže:

"Zmínit se musím o výkonném programovacím nástroji v podobě Visual Studia

, případně jeho zdarma dostupných Express edicí. Takový komfort a funkční výbavu žádný PHP nástroj neposkytne" - tvrdí pan Sedlák, což jsem pochopil tak, pro PHP existuje jen poznámkový blok (nebrat doslovně)

"Nepotřebujete žádné vývojářské prostředí (pro úpravy stačí Poznámkový blok) " - píše nad ním JINÝ redaktor, na kterého nereaguji, víceméně jen ohledně toho UTF-8

---------------

"Pokud chci v aspéčku vytvořit nějakou funkci, nemusím znovu objevovat kolo jako v případě PHP, ale většinou platí, že mohu využít nepřeberné množství již hotových objektů z knihovny." - tvrdí pan Sedlák, tj. rozumím tomu, že neexistuje žádné hotové řešené pro PHP, každou drobnost musíme nadatlovat růčo fůčo

"Potřebujete redakční systém pro váš web? Zkuste Drupal, WordPress nebo třeba Joomlu." - toto tvrdí opět ten DRUHÝ pan (Nygrýn) ale já opět reaguji na pana Sedláka

i ten WP a tak opět zmiňuje pan N, přičemž pan S tvrdí něco o vynalézání kola

_________

je jedno zda asp nebo asp.net, ale pan Sedlák si myslí, že když si něco nakliká ve VIsualStudiu, tak mu namísto nějakého zdrojového kódu VS asi vygeneruje nějaký webový "Office"

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 02. 2009 08:21

Ad PHP: raději bych tu větu otočil, místo "všechny relativně aktuální verze s UTF-8 nemají žádný problém" na "všechny aktuální verze s UTF-8 nemají relativně žádný problém". Pod pojmem "nemají s UTF-8" žádný problém si představuji situaci, kdy všechny funkce a všechny často používané knihovny nemají problém. Bohužel se (nejen podle mě, ale podle buglistu) pořád odněkud vynořují funkce, které si s UTF-8 neporadí. Ono to časem přejde, ale u takto majoritního systému to mělo přejít už dávno před rokem 2000 (UTF-8 je definované tuším někdy v první polovině 90. let). Na druhou stranu chápu, že se vyvíjí primárně v anglofonních zemích, kde se bez toho obejdou ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 02. 2009 10:30

Je vidět že toho asi taky zrovna 2x hodně nerozumíš PHP... A taky nečteš úplně všechno co později komentuješ... Nechci tady podporovat pana Sedláka ale on snad někde v textu napsal že pro PHP existuje pouze POZNÁMKOVÝ BLOK? Ja si teda ne... Jenom píše/říká že k vývoji v PHP postačuje... Jinak pan Sedlák asi doopravdy nemá moc zkušeností s PHP nebo má ale z dob dávno mynulích...

A co se týká PHP a UTF-8 tak to je pravda tak na půl protože PHP UTF-8 nativně nepodporuje. Ale mělo by až ve verzy 6... viz.: http://bugs.php.net/bug.php...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 02. 2009 08:49

Jenže svět programovacích jazyků není černobílý (pro ty pomalejší - je zde víc než dva jazyky), proto podobný pohled postrádá smysl.

Vlastně jeden pohled má - reklama na ten skvěloučký Microsoft a flame. Proč jen mě to lŽivě nepřekvapuje.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 02. 2009 09:11

Navíc když úpan Sedlák označuje ASP.NET jako "áespéčka", jakým slovem by označil ASP 3.0 ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 02. 2009 10:56

EjEsPíTríDotZirou?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 02. 2009 14:23

Tim chtel rici, ze je rozdil mezi "ASP" a "ASP.NET", tj. pojem "ASP" rozhodne nezahrnuje "ASP.NET"

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 02. 2009 07:23

+1

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 02. 2009 08:17

"MySQL je vykonove srovnatelne s MS SQL" - s db pro nějaký soukromý blogísek ano. Je to vidět např. na tom, že na projekty, kde je potřebný výkon (a nechce se platit MS nebo Oracle) se nasazuje PostgreSQL.

"ASP.NET neni ani tak konkurence k PHP, jako spise k J2EE" - ASP.NET není konkurence k J2EE, ASP.NET je webový frontend. Konkurence k J2EE je .NET. ASP.NET je konkurence k JSP, Struts, JSF atp.

Než začnete kritizovat cizí články, měl byste o tom něco vědět.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 02. 2009 08:59

Kdybych se programovanim v J2EE (driv)nezivil, tak bych se ted asi musel zastydet. Muzeme tady slovickarit, ale smysl meho prispevku jste myslim pochopil.

A s temi databazemi je to naprosty nesmysl. Vykon je(vetsinou) az jedna z poslednich veci, co o nasazeni databaze rozhoduje. Vykony vetsiny databazi je vicemene srovnatelny a kazda vynika v necem jinem(staci trochu pohledat na googlu). Dokonce si myslim, ze MySQL je pri standardnich operacich vykonnejsi, nez MSSQL, ale na netu moc duveryhodnych benchmarku neni. MySQL branilo v nasazovani pro kriticke aplikace treba absence transakci a triggeru, ktere prisly az nekdy v roce 2005(PostgreSQL je umel o dost drive).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 02. 2009 09:19

MySQL neznám, ale když jsem se s kolegou bavil o tvorbě procedur, tak mi říkal, že namísto návratového rekordsetu musí vývojář definovat sadu výstupních parametrů. Navíc není možné specifikovat výstupní parametr jako hodnotu. Co je na tom pravdy? Pokud to tak je, přijde mi to jako silně omezující.

Měl bych ještě několik otázek - umí MySQL definovat relační závislosti tak, aby nebylo možné vložit data, které nemají cizí klíč a kontroloval to přímo server (nikoli skript)? Je na MySQL možné použít linked server?

Jak se chová uživatelem definovaná transakce při rollbacku, když zapisuji do transakčních a netransakčních tabulek v rámci této transakce?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 02. 2009 09:30

Mysql bych snad ani nenazyval databazi, a hlavni problem je, ze se ve vychozim nastaveni chova naprosto v rozporu se standardy. Za urcitych okolnosti dokonce dokaze vlozit treba null hodnotu do sloupce, ktery je oznaceny jako not null, vetsinu chyb ohlasi maximalne jako warning nebo informaci a ta neplatna data nahradi nejakymi vlastnimi defaulty. Takze tohle bych fakt nepouzival

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 02. 2009 10:09

A nahlasil jsi chybu?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 02. 2009 11:04

Ne, ja mysql nepouzivam. Nicmene o techto featurach se celkem vi, staci kouknout do nejakych diskuzi. Nejhorsi na tom ale je, ze spousta lidi se na tom nauci spatne navyky (treba zpusob pouzivani group by) a pak se divi, ze jim jejich selecty normalni databaze nesezere.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 02. 2009 11:18

Ono stačí, když na nějakém PHP sajtu (nechci se hádat, ale jinde jsem to zatím neviděl) vyběhne i dotaz do databáze, který navíc začíná "SELECT * FROM..."

Za to bych střílel.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 02. 2009 15:12

Jakej je rozdíl mezi SELECT * FROM a SELECT uplne, vsechny, sloupecky, protoze, je fakt, z, nejakyho, duvodu, potrebuju FROM?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 02. 2009 15:18

Rozdíl je ten, že když na projektu dělá počet lidí >1, tak se občas stává, že přibývají sloupečky a aplikace pak tahá zbytečně data, které nepotřebuje.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 02. 2009 15:20

Nebo stačí, aby přibyla podmínka na data v dalších třech tabulkách, najoinují se tyto tabulky a pak se zbytečně tahají data z těchto tabulek, když vůbec nejsou potřeba.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 02. 2009 15:38

Á, tohle jsou ti darebáci, co nám potom přetěžují virtuální hostingy Hvězdička je sázka na jistotu. Na jistotu, že to časem (po pár úpravách) sežere mnohem víc výkonu, než je skutečně potřeba.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
16. 02. 2009 01:09

Co to zas kecáš magore? Jednak mám vlastní server, jednak jsem to v životě nepoužil, protože jsem to nepotřeboval, i když kdybych se učil PHP podle knížek od CPressu, tak bych nic jinýho používat neuměl. Jen mě zajímalo, jestli je * náročnější na výkon než vypsání všech sloupečků. Navíc jsem se neptal tebe, ty vševěde, tak laskavě nereaguj na dotazy nás, co nesežrali všechnu moudrost světa!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
16. 02. 2009 08:17

SELECT * není náročnější než select všech sloupců, ale nedokážu si představit situaci, kdy bych z trochu složitělšího dotazu (pár INNER JOINů) potřeboval všechny sloupce.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
16. 02. 2009 14:25

Díky. Mně taky zrovna nenapadá žádnej příklad, jen jsem v tom chtěl mít jasno.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 02. 2009 10:08

Predem musim upozornit, ze jsem s MySQL nikdy seriozne nedelal(zacinal jsem na postgresu a pro tvorbu J2EE aplikaci uz me detaily jednotlivych databazi vetsinou ani nezajimaji)

1) Tady dokonce ani nevim, ze MySQL umi ulozene procedury :D

2) Opet nemohu slouzit. "Rucne" jsem databaze tvoril jenom v postgresu a ten to hlasi. Predpokladam, ze mysql na tom bude stejne.

3) Netransakcni tabulky by se logicky mely updatovat. Rozhodne bych na to ale nespolehal a pred nasazenim to otestoval. Spis bych se na to ale nespolehal vubec a spis bych prekopal databazi.

Jak je videt, zadny expert na MySQL rozhodne nejsem :D Ted mi zase napise steelspace, ze bych o tom mel neco vedet, nez zacnu kritizovat. Za temi vecmi, ktere jsem v te kritice psal si ale stojim(me znalosti MySQL na to staci)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 02. 2009 10:26

Z tohoto pohledu je MySQL použitelné maximálně na nějaký malý webík.

Ad 3) To je skvělá cesta do pekel v případě, že na aplikaci pracuje současně více lidí.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 02. 2009 10:33

ad 3) Tohle se musi vyresit uz pri navrhu databaze. Ja jsem takovy problem resit nemusel a docela by me zajimal konkretni priklad. Urcite by se nasla cesta, jak to obejit.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 02. 2009 10:44

Když se musíte napojit na už existující projekt, tak jste už dávno za návrhem databáze.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 02. 2009 10:50

To jiste, ale ne kazda zmena v navrhu musi znamenat, ze se cely projekt rozsype. A fakt by me zajimal ten konkretni priklad. Nebo se jednalo jen o hypoteticky dotaz?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 02. 2009 12:50

Konverzia MyISAM tabul na InnoDB nie je problem ... a ked je (pouzivaju sa napr. fulltext indexy), tak sa to da vyriesit, napr. rozdelenim tabule alebo pouzitim vlastneho fulltext indexu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 02. 2009 13:27

Díky za info.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 02. 2009 12:47

1. stored procedures nepouzivam, takze neviem

2. InnoDB vie foreign keys

3. je mozne pouzit linked server, ale nepouzivam

4. nikdy som netestoval ... ked pouzijem transakciu, tak mam vsetky tabule v InnoDB. Podla mna sa urobi rollback iba na InnoDB tabulach a v MyISAM ostanu data zapisane. Ak su niektore tabule v projekte MyISAM a potrebujem na nich robit transakcie, skonvertujem na InnoDB ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 02. 2009 13:26

Ad 1/ Tomu se bráním z jiných než jen výkonnostních důvodů. Také proto, že dotaz může někdo po síti odchytit a provést SQL injection.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 02. 2009 10:50

Myslim, ze hlavni problem bude v tom, ze se porovnava MySQL a MSSQL. Ty databaze maji uplne jineho ciloveho zakaznika a jsou urceny na jine pouziti, proboha. Zkuste ale treba porovnat MSSQL s Oracle, to je stejna skupina a uvidite jake dostanete vysledky K MySQL bych prirovnal mozna tak Access, nebo jak se to jmenuje.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 02. 2009 10:55

Ja jsem ale svuj prispevek nenapsal proto, ze bych se chtel hadat o tom, ktera databaze ma kolik bugu a jake podporuje funkce. Ja jsem ho napsal proto, ze v clanku je pouzit konretne tento vyraz: "Směšně nevýkonné MySQL".

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 02. 2009 11:04

To asi nebylo na Vas konktretne, mozna jsem to jen priradil ke spatnemu prispevku

Celkove slo o to, ze se tu diky pohnute mysli pana Sedlaka porovnavaji neporovnatelne produkty a vznika tu nesmyslny flame.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 02. 2009 11:20

Všiml jsem si, že co jde panu Sedlákovi dobře je to, že ve videovstupech houpe hlavou jak houpací kůň, když někdo něco říká. Já bych asi nevypadal lépe, ale velmi mě to pobavilo :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 02. 2009 08:43

Myslim, ze asi neni treba vytahovat jednotlive casti ze stati pana Sedlaka. Staci se zamerit na celkovou formu a je jasne, ze pan Sedlak by mel ve vlastnim zajmu navstivit psychiatra. Je krasne videt, je mu obhajoba nekterych technologii prerostla pres hlavu. Zamysleni nad tim, ze srovnava nesouvysejici produkty, patrici do jineho sektoru a stvorenym k jinym ucelum je asi upne irevelantni. Pro sve zduraznenych argumentu pouziva detinske tvrzeni a svym zpusobem pripomina dite na piskovisti co nepotrebuje pro to, aby se dostalo do defenzivy ani utok, ale pouziva ji spolecne s nerelevantni dukazy, dostatkem kriku a hazenim spiny za sve hlavni zbrane.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 02. 2009 10:23

Jasne, kritika PHP bola cela ponata zle, ale tvoj prispevok to nespasi ... par rokov som vyvijal skutocne velke systemy v PHP, neskor v .NET, ani jedno nezatracujem a viem, ktore je na co lepsie ... ktore sa kde hodi (i ked PHP mam nejak tak radsej a .NET zas obdivujem koli rozsiahlosti systemovych kniznic, frameworku, robustnosti a poriadku).

"No jiste. A v PHP knihovny a objekty nejsou http://cz.php.net/manual/en/language.oop5.b...... ... " neviem co si chcel povedat tymto, ale to, ze si ukazal, ze PHP je OOP capable (teda je to objektovo-orientovany jazyk), nema absolutne nic spolocne s "Pokud chci v aspéčku vytvořit nějakou funkci, nemusím znovu objevovat kolo jako v případě PHP, ale většinou platí, že mohu využít nepřeberné množství již hotových objektů z knihovny." Nepustaj sa do diskusii a porovnavani, ak vies nieco len o jednej strane mince. Microsoft .NET ma nieco ako systemovu kolekciu, armadu tried a namespacov, framework, ktory obsahuje kniznice a mechanizmy na nepreberne mnozstvo uloh ktore pred programatorom stoja. V tomto sa PHP nemoze absolutne ani len zrovnat, plus neopominaj fakt, ze PHP je (co sa syntaxe, standardizovania a ujednotenia filozofie) jeden nepekny neporiadok (ak nie az bordel).

"Ze si v nejakem GUI ty objekty natahate z toolboxu jeste neznamena, ze ve zdrojaku se ty "smesne dlouhe prikazy" neobjevuji." - objavuju, ale (ako pisem vyssie) su logicky pomenovane, zatriedene do namespacov, s uhladnou strukturov nazvov, a vdaka frameworku, tam, kde v php pises siahodlhe rutiny, v .NET staci casto krat len zavolat staticku metodu triedy alebo instantiovat objekt.

""...Takový komfort a funkční výbavu žádný PHP nástroj neposkytne." Kolik jste jich zkousel?" - tak napr. ja som ich skusal niekolko, skus si nainstalovat Visual C# Express spolu s MsSql databazou, kompilatorom, alebo Visual Web Developer, s kompilatorom C#, MsSql, IIS, ... a skus si rozbehat nejake GUI pre PHP tak, aby sa aspon snazilo priblizit kvalitam Visual Studia a komponenotv okolo toho. Natrapis sa s Apachom, MySql, PHP, (oka natrapit sa nieje dobre slovo, proste sa s tym len treba trosku srat, ale je to prdsa len fun) a este potrebujes vsetko skonfigurovat, rozbehat gui, co ja viem, Eclipse (o lepsom fakt neviem) + PDT, a este stale nemas kvalitnu dokumentaciu tak ako MSDN a ine ...

Ja som nerad, ze som musel napisat prispevok ktory vyznieva v prospech .NET a PHP kope do zadku, pretoze mam PHP rad, uvedomujem si aj to, ze ludia okolo PHP a nastrojov, ktore mu sluzia, nemaju take prostriedky a moznosti, ako maju vyvojari platformy .NET, a pritom dokazali vytvorit spicku vo svete dynamickych webovych technologii (aspon podla percentualneho zastupenia si to myslim). Ale ak sa raz zacne porovnavat, tak nech to nieje len bitie sa do prs a zvatlanie nelogickych argumentov.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 02. 2009 10:57

Ten váš odkaz generuje 404

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor