Černobíle: Jaká jsou Windows Phone 7

Windows Phone 7 už jsou konečně na trhu. Systém prakticky kopíruje principy, které před lety přinesl iPhone, v něčem je ale stále pozadu. Jak nová mobilní Windows vidíme my?

Díky za jednoduchost

jc.jpgJakub Čížek: První telefony vybavené systémem Windows Phone 7 zamířily na evropský trh, v pořadí je zámoří. Nakonec se to vše odehrálo velmi rychle, ještě před rokem touto dobou jsme totiž o novém systému nevěděli zhola nic. A on je skutečně nový – nejedná se o další verzi legendárních kapesních počítačů Windows Mobile. I proto vývojáři přišli o zpětnou kompatibilitu a třeba takové EXE programy nebo CAB balíčky ze starých telefonů zde nespustí. K všemu se budou muset začít učit jazyk C# a technologii Silverlight.

Už také víme, že Windows Phone 7 nerozumí klasickému multitaskingu – díkybohu! V Microsoftu pochopili, že telefon je kupodivu stále jenom telefon a že když programátory přinutí používat určitá pravidla, bude to jen ku prospěchu věci. Aplikace se snad časem dočkají funkčnosti pro aspoň částečný běh na pozadí (ani Android v praxi nepoužívá klasický multitasking, ale speciální služby), na staré zvyky ale zapomeňte. Díky tomu je celá platforma velmi rychlá, svižná a baterie vydrží déle než v minulosti. Microsoft zároveň stanovil minimální hardwarové požadavky (gigahertzový procesor), do rukou by se vám tedy neměl dostat pomalý telefon, nebo nekvalitní šmejd podezřelého původu.

Do třetice prošla revolucí i samotná správa aplikací. Ty už nebudete instalovat třeba z SD karty, Microsoft se tak totiž brání rozšíření warezu jako na Androidu. Jediným zdrojem bude certifikovaný Marketplace, který stejně jako App Store zajistí bezpečné a ověřené aplikace.

Díky všem těmto drastickým (ale logickým) krokům možná Windows Phone přijde o hromadu geeků, kteří si svůj Windows Mobile vylepšovali o nejrůznější neoficiální nástroje, zato má ale konečně šanci srovnat krok se stále dravější konkurenci zosobněnou Applem a Androidem od Googlu. Nový Windows Phone 7 se vám nemusí líbit, nemusíte si ho zamilovat, ale byla to jediná možnost, jak konečně oslovit rozhodující masy.

Podívejte se na video MobilManie o Windows Phone 7:

 

Správně, ale pozdě

Dušan Kos: Stoprocentně souhlasím s tím, že platforma Windows Mobile potřebovala zásadní reformu. Ten systém už nebyl několik let použitelný a jeho otevřenost a dostupnost přinášela pouze samé patálie. Každý výrobce měl jiné rozhraní, systém nebyl dostatečně rychlý, nejednotný vývoj páchal pouze problémy a odliv šikovných vývojářů k jiným platformám a o přizpůsobení se současným trendům nemohla být ani řeč.

Je tedy logické, že se Microsoft vydal po stopách Applu a částečně také Androidu a prakticky udělal kopii iPhonu. To by bylo jedině dobře. Jednotný nákup, správa a instalace aplikací, jednoduché a do jisté míry omezené rozhraní a funkce, orientace na běžného uživatele, jednotný vývojářský a výhodný program, mnoho navazujících funkcí a mnohé další jsou určitě nutností. Redmondští ale, stejně jako v případě multimediálního přehrávače Zune, přicházejí hodně pozdě. Windows Phone 7 v současné době umí to, co uměl iPhone ve své první verzi, a ani náhodou nereflektuje současný standard.

Je jasné, že spoustu geeků a vyznavačů otevřeného systému Windows Phone 7 zklamaly ohromně, to je jiná věc, drasticky omezené funkce ale jistě musí štvát i běžné uživatele. Ať si Microsoft slibuje, co chce, absence funkce pro kopírování dat do schránky je naprostý nesmysl. Multitasking už se více méně přestal řešit, protože se ukazuje, že na mobilním telefonu není tak zásadní. To by ovšem WP7 musely mít funkci, která tento „neduh“ částečně napravuje. Push notifikace na pozadí prostě chybí a kdo ví, kdy se objeví.

Internetový prohlížeč je sice velice rychlý, je ale postaven na starém Internet Exploreru 7 a mnohé weby proto vykresluje špatně. Chybí také Flash player a pořádně se neví, jestli se na tuto platformu někdy objeví. V základu nepřehrajete ani DivX a další formáty, i když by hardwarový výkon bohatě stačil. V Marketplace chybí program, který by tuto funkci dodatečně zpřístupnil.

Diskuze (29) Další článek: Distribuční žně: Red Hat, Fedora a Mint

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,