Černobíle: Google Apps, nebo MS Exchange?

Google začíná Microsoftu zatápět také v jeho dominantní oblasti - groupware služeb. Google Apps přesouvají starosti mimo prostředí firmy, Exchange toho ale umí více. Co je lepší?

V černobílém duelu se tentokrát dotkneme tématu, které běžné uživatele počítačů možná netrápí, ale o to víc zajímá firmy. Stojí dnes za to provozovat klasický vlastní poštovní server, nebo můžeme svá citlivá data svěřit například Googlu?

Firmu bych svěřil Googlu

dp.jpgDavid Polesný: E-mailová služba od Googlu je mezi běžnými uživateli velmi oblíbená, ale může nahradit Exchange Server, který je téměř synonymem pro firemní poštovní server? Myslím si, že v mnoha případech ano. Exchange server nabízí mnoho funkcí, ale mnohdy je využíván pouze k tomu základnímu – poskytnutí poštovních účtů, organizaci času a k udržování databáze kontaktů. To stejné nabídne i Google, a nemusíte se přitom starat o provoz serveru, licence, kompatibilitu verzí apod.

Samozřejmě nemůžeme do firmy nasadit běžný Gmail, ale Gmail v rámci Google Apps provozovaných na vlastní doméně. V takovém případě firma získá pro každého koncového uživatele 25 GB prostoru na serverech Googlu a zajištěnou správu e-mailů, kalendáře, kontaktů, sdílených dokumentů nebo intranetového webu. Firma se nemusí starat o provoz serveru, jen si prostřednictvím webového rozhraní definuje uživatelské účty, práva a sdílení.

Běžných koncových zaměstnanců se změna nemusí nijak zvlášť dotknout. Google Apps můžete napojit na Outlook a využívat kromě e-mailů sdílené kalendáře, plánování schůzek apod. Ke všemu lze ale samozřejmě přistupovat z webového rozhraní. Administrátoři pak ocení nástroje pro snadnou migraci z Exchange.

Jenomže výhoda zázemí Googlu má i svého strašáka – je zabezpečení vašich dat opravdu důkladné? Co se týče fyzické zálohy, zde není důvod k obavám. Servery Googlu jsou mnohonásobně zrcadleny a zálohovány, přístupnost služby pak Google zaručuje na 99,9 %. A že by se do Google Apps mohla „nabourat“ třeba konkurence? Pak bych chybu hledal v uživatelském hesle, nikoli technologii.

Google Apps pro firmy stojí 40 eur ročně za každý uživatelský účet. Žádné další náklady nejsou, nemusíte provozovat server, při troše šikovnosti a času se obejdete bez administrátora specialisty. Mnoho především menších firem by takto mohla docela ušetřit, ale pochopitelně záleží na tom, jak dalece využívají Exchange server a navázané produkty. U větších firem je pak úspora hodna důkladnějších propočtů, ale Google se chlubí, že na Apps přešly i velké firmy, jako Konica Minolta, Jaguar/Land Rover nebo National Geographic. A samozřejmě svou službu používá sám Google.

Exchange je jistota

jansedlak_ikona.jpgJan Sedlák: Googlu se daří vytvářet dobrou publicitu ohledně nasazení Apps ve velikých společnostech, ne vždy je ale takový přechod zcela výhodný. Ačkoliv jsem velikým zastáncem cloud computingu a outsourcingu v IT, myslím si, že s groupware službami není nutné nikam spěchat.

Pro menší firmy může být Google Apps cenově přijatelnější variantou. Veškerou starost přesunou na bedra Googlu a pouze platí paušální poplatky. Mnohem složitější to je ale v případě velikých korporací. Zde už opravdu není tolik výhodné platit ročně nemalé částky za jednotlivé uživatele. Exchange navíc nabízí opravdu podrobnou správu a možnosti nastavení, včetně výkonného administračního rozhraní. Dokáže plně spolupracovat se síťovou infrastrukturou, doménou a Active Directory. Navíc umožňuje třeba napojení na SharePoint a ze strany síťového provozu mnohem lepší správu datových toků při práci s přílohami. Kalendáře a další groupware služby jsou zde také na mnohem pokročilejší úrovni.

U Exchange samozřejmě hodně záleží na tom, jakého administrátora k němu pustíte a na jakém železe poběží. A je zde samozřejmě také argument nutnosti nemalých finančních investic do případného upgradu plus nároky na energetickou spotřebu, chlazení a ukládání dat. Jenže za toto všechno dostanete naprostou volnost v nastavení a řízení bezpečnostních a logických politik. Nemyslím si, že by bylo úplně vhodné přesouvat citlivá data, která se jistě v groupwaru objevují, mimo firmu.

Google Apps sice dokážou pracovat s mnoha klienty a zařízeními, jedině spojení Exchange a Outlooku vám však zajistí skutečné využití všech funkcí. Nový Exchange 2010 má navíc skutečně vyspělé webové rozhraní, které kompletně dokáže nahradit desktopový Outlook. Existují zde různé cesty zabezpeční (třeba Forefront TMG) a není problém vše propojit a zabezpečit skrze VPN. Jak u Google Apps zprovozníte VPN?

To, že se o správu Google Apps prakticky vůbec ne- musíte starat, je určitě dobré, neznamená to ale, že by to stejně nešlo vyřešit i u Exchange. Můžete si totiž pořídit tzv. hostovaný Exchange. Nemusíte vlastnit ani server, prostě si paušálně zaplatíte paušální poplatek na dané služby a určité množství uživatelů.

Diskuze (46) Další článek: Logitech Z205: lepší zvuk z notebooku (video)

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,