Černobíle: Gnome, nebo KDE?

Diskuze čtenářů k článku

30. 03. 2010 11:06

100 lidí 100 chutí :) Diskutovat o tom co je lepší nemá smysl. Diskuzí na tohle téma už tu je celá řada. Vedou se už celá léta a vést se budou do skonání světa nebo dokud konečně lidi nepochopí, že nemá smysl to řešit :) Líbí se vám trabant? Tak v něm jezděte. V čem je problém? Já s tim problém nemam. Jezdit v něm budete vy. Nevidim jeden jediný důvod proč bych se měl hádat v nekonečných diskuzích a vyvracet někomu jeho vlastní vkus. Ať si každý používá co chce ne?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
18. 03. 2010 16:31

Je to individuální, ale pan Sedláček má pravdu v tom, že je momentálně KDE asi modernější. Já jsem si nikdy nezvykl na Gnome. Vždycky jsem měl slabost pro KDE, i když se asi více používám GNOME. Každý si musí najít to své. O tom přeci Linux byl, je a bude.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 03. 2010 23:25

Gnome? KDE? Fuj! E17!

Lidi nechte toho flejmu. Je to jak když se dva hádají, tak ten třetí se směje.

E17 tam stojí v povzdálí jen kvůli své nestabilitě. Ale běžnému uživateli se to nikdy nestane. Maximálně se naučí najít tlačítko "Reset X Server".

Pro příklad, je to jak srovnávat WinAmp(Gnome) s iTunes(KDE4). Ještě k tomu dvě absolutně rozdílné typy myšlení pro téměř stejný účel. A k tomu se přidá wokna média plejr jeden-áct který si říká "pán KDE4 podobný".

A zatím si tam v chládku sedí XMPlayer s takovým tím výrazem "Bože to jsou debilové!".

Co na to říct :) Jen škoda že za Elive se má(nemusí) platit a má tak zastaralé repozitáře. Instalace E17 na ubuntu&spol. je jak běžet hlavou proti zdi. Holt člověk musí umět plavat v tom návalu informací. Ti co to nezvládnou jdou po... řekněme oné skupince gnome/xfce/blackbox atd. Ti co to zvládnou jdou po skupince KDE/OMFGWTFBBQDESKTOPENIVROMENTAEROLIKE. A co ti co ty informace dělají? no... za těmi příjde E1ý samo.

Děkuji za pochopení... we didn't start the flamewar! :D

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 03. 2010 21:36

Dávám hlas KDE. Gnome prakticky neznám, Mac a Windows 7 neznám vůbec. XP bylo dobrý když jsem neznal nic jinýho, teď co jsem si zvykl na KDE (zatím 3.5) je bída s nouzí.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
13. 03. 2010 21:54

Měl jsem Ubuntu a přešel jsem na Mint, obojí s prostředím GNOME. KDE jsem zkoušel jen poměrně krátce na Mandrivě, takže moje zkušenosti s ním jsou velmi povrchní.

Z toho, co jsem viděl, si mě KDE nezískalo. Je to plné barev, efektů, obrázků, ... Už jsem tu jednou "vtipně" poznamenal, že KDE na monitoru vypadá jako vývěsní štít vietnamské zeleniny (Centrum čerstvého zeleniny klimátizóvaneho) nebo manikúry (Nehetové studio Super Genuine American Nails).

Co se pracovního prostředí týče, nejlepší je samozřejmě Mac OS X, v tom je pracovat radost. Je decentní, nenápadný, nekomplikovaný, mimořádně přehledný a logicky uspořádaný.

Windows 7 byl pro mě z hlediska ovládání velkým zklamáním. Vynikající je práce s okny, tu mu můžou ostatní závidět, ale nastavení systému je stále stejný labyrint, ve kterém se vám snadno stane, že celé hodiny netušíte, z které podnabídky jste se to onehdá proklikali k tomu konkrétnímu nastavení. Průhledné rámy oken a všelijaké animace na mě pak působí jako okázalost. KDE se tou okázalostí systému Windows blíží.

GNOME je pak pro mě něco jako amatérský (amateur = ten, který něco dělá z lásky) pokus o Mac OS X.

Můj OS snů by byl přehledný, elegantní a nekomplikovaný jako Mac OS X a měl by stejně dlouhé vývojové období. Jako Linux by instaloval aplikace a stejně tak by byl nenáročný na HW a na peněženku. Jako obě tyto platformy by byl bezpečný. Z Windows by si pak vzal rozmanitost a kvalitu aplikací.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 03. 2010 08:35

> Windows 7 byl pro mě z hlediska ovládání velkým zklamáním. Vynikající je práce s okny, tu mu můžou ostatní závidět

Zavidiet? Ja osobne pokladam pracu s oknami vo Windows za znacne nepohodlnu a je to jeden z dovodov, preco radsej pouzivam Linuxove prostredia. Co take zaujimave som na Windowsoch prehliadol?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
12. 03. 2010 21:46

Gnome je nestabilní, chybové, nepřívětivé prostředí s nesmyslnými konfiguračními soubory v xml, které jsou běžným smrtelníkem needitovatelné. Vytváří v ~ nesmyslné prázdné složky a trpí vleklými školáckými chybami jako rozhazování ikon na panelu či nemožnost vypnutí systému nebo mizením tlačítek.

KDE je silně pracovní prostředí, které nainstalujete a už vás nebude rušit - bude totiž bezchybně fungovat. Všechny programy, i ty v GTK budou vypadat dokonale stejně a získáte perfektní nástroje pro práci. KDE vás zkrátka nebude nijak blokovat. A ty řeči o větší náročnosti nejsou pravdivé; KDE se třeba načítá déle, ale zase má rychlejší okna, odezvu velkých textových polí, či polí s hodně soubory. Je také velmi stabilní a má dokonalý systém pro hlášení chyb, který zvládne obsloužit i úplný začátečník. V KDE máte vše pod kontrolou, to je prostředí, které se může měřit s Windows 7, Gnome je odpad.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
13. 03. 2010 17:02

Píšeš tu něco o měření s Windows 7, Ty bereš prostředí Windows 7 jako nějaký etalón dokonalosti? Podle mě je právě toto to nejméně přehledné prostředí a ty lesky a (polo)průhlednosti tomu taky nepřidají. Vím, jde to změnit. Ještě teď mě jímá hrůza, když jsme v něm poprvé v práci hledali pitomý Outlook, člověk by čekal nějakou logiku jako třeba v gNome /Aplikace->Internet/ případně spouštěč na panelu, ale ve Win 7 kde nic, tu nic... Než jsem se v tom trochu zorientoval, tak jsem to musel v rychlosti spustit příkazem... A vůbec do debaty o gNome vs KDE bych Win 7 netahal. Co používám já je jasné z mého avatara

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
15. 03. 2010 09:19

> Ještě teď mě jímá hrůza, když jsme v něm poprvé v práci hledali pitomý Outlook, člověk by čekal nějakou logiku jako třeba v gNome /Aplikace->Internet/ případně spouštěč na panelu, ale ve Win 7 kde nic, tu nic...

Zkusil jste stisknout klávesu Win a napsat slovo Outlook?

http://yfrog.com/bgstartyp...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
15. 03. 2010 10:45

Před tím systémem jsem tehdy seděl poprvé, vůbec jsem ho neznal a k mailu jsem se potřeboval dostat hned, neměl jsem cas půl dne to zkoumat. Tak jsem použil to co jsem TEHDY znal.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
12. 03. 2010 15:37

Já preferuji gnome namísto kde. Gnome má jednu velkou výhodu. Jednoduchost, rychlost a nenáročnost. Oproti kde, které hýří barvičkami a kompletním vyladěním, které stejně běžný uživatel nepotřebuje a i technicky nadaný si s tím stejně nehraje (podle mě radši pracuje v terminálu). Na svém debianu jsem si po instalaci jen změnil gtk motiv, plochu a to bylo vše. Abych pořád nechválil gnome, kde mám mnohem lepších aplikací stavěné primárně pro něho.

Ale pokud si chcete opravdu vyladit a mít nenáročné prostředí, tak zvolte fluxbox .

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
12. 03. 2010 13:07

Koukám, že Živě dokáže rozpoutat flame dokonce i k tématu, kde lze redaktory používající W7 těžko považovat za jakkoliv výjimečně znalé. Tomu říkám profesionalita! ROFL

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
12. 03. 2010 14:26

Až na to, že jeden z redaktorů běžně používá OS X a druhý Ubuntu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
12. 03. 2010 15:01

Ještě prej zvládnul instalaci Opensuse

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
12. 03. 2010 10:52

Tak abych neco vytknul obema autorum a pritom si zachoval nestrannost vuci Gnome a KDE, ktere pouzivam rad oboji (tak jednou za pul roku - rok to prohodim)

1) Gnome ma sice hezke menu, ale mene ukonu pro dostani se k nastaveni tiskarny nebo monitoru urcite nema - v KDE existuje killer featura pod nazvem Kicker .. takze alt+f2, napsat "tisk" a enter .. nebo alt+f2, "obra", mozna nejaky tab na prepnuti mezi vysledky a enter

Tohle Gnome nema a nagrady jako Gnome-do nejsou takove..

2) vyvoj Gnome nestagnuje, vydavaji se pravidelne nove verze obsahujici nove featury, jen kdyz se to srovna s KDE, tak to muze pripadat, ze je toho malo. KDE udelalo se 4. radou strasnou uzivatelskou prasarnu - vydalo uplne kompletne prepracovane prostredi, plne bugu a s minimalnim poctem programu a featur z trojky. Hnus, velebnosti... tomuhle se rika komunitou vyvijeny desktop manager...

Takze ze se vydani Gnome 3 protahuje, vubec neni na skodu, asi nekdo mysli prave na to, aby se neopakovala stejna chyba, jako u KDE a aby s trojkou prislo neco, co bude uz funkcni a stabilni, minimalne jako KDE od verze tak 4.3.x (podle meho ani soucasna verze jeste neni uplne tip top, ale uz se s tim delat vpohode da)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
12. 03. 2010 12:30

co uzivatele chteli to dostali. Rozhodne je lepsi opustit stary lepeny koncept a i za cenu obeti, prejit ke koncepcne novemu a modernimu reseni. Ted je KDE stabilni, uvidime s cim vyleze GNOME, jestli vubec ted vyleze.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
12. 03. 2010 10:44

Jedu Debian squeeze s KDE4 na netbooku EEE 901. Funguje to lépe, než jsem čekal, nicméně přiměřeně tomu, že je to testovací verze Debianu - občas něco zaskřípe. Ale použitelné je to dobře, ten netbook používám na služebce jako workstation (samozřejmě s připojenou klávesnicí, myší a 22'' monitorem).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
12. 03. 2010 10:35

Z těch dvou preferuji Gnome, ale spíš by měla být podobná úvaha namířená k těm, co chtějí Linux zkusit. Kdo jej chvíli používá, svůj GUI si najde. Na malých strojích třeba používám Crunchbang Linux s jeho OpenBoxem a naprosto mi sedí. Start během chvilky, po startu bere 70MB na vše klávesové zkratky a přitom je to Ubuntu

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
12. 03. 2010 10:19

Gnome (a na "vyvoj" pyGTK.) Mam rad to horne menu, jednotne priskrteny dizajn a dalsich par drobnosti, ktore by som urcite vedel dosiahnut aj pod KDE, ale som uz prilis lenivy na to, aby som sa o to pokusal

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
12. 03. 2010 09:42

Já si zkusil skoro vše co jsem našel (KDE,Gnome,Fluxbox,XFCE a ještě pár dalších kde si ani nepamatuji název) a stejně jsem se nakonec vrátil ke Gnome,sedělo mi to prostě nejvíc (na KDE hlavně blbě vidím,někdy má totiž strašně malý ikony a pak se v tom blbě orientuju)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
12. 03. 2010 14:21

A proč si ty ikony nezvětšíš?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
12. 03. 2010 16:19

Myslím taková ta tlačítka v aplikacích kde je ikona a vedle popisek,tam se bohužel KDE chová občas jako Windows,při zvětšení do začne zalézat mimo okno

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
12. 03. 2010 09:14

Že prý "GNOME stagnuje" a "KDE se stále vyvíjí".

Nechci se zaplést do debaty, co je lepší - používám tak nějak obě prostředí a obě mají své pro a proti.

Ale věta o stagnaci GNOME je opravdu nehorázná pitomost. Již za cca půl roku má vyjít GNOME3. A čeká se, že to bude podobná změna, jakou zažilo KDE při přechodu z verze 3 na 4. A co si budeme povídat, u KDE se tento přechod zrovna nepovedl - první KDE4 bylo prakticky nepoužitelné. KDE se stalo použitelným až po více než roce s verzí 4.2.

Musíme jenom doufat, že vývojáři GNOME to s verzí 3 nepohnojí stejným způsobem.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
12. 03. 2010 09:57

no právě že to Gnome takovou velkou změnou neprojde, je to konzervativní prostředí, nebude to taková revoluce jako u KDE ale spíš evoluce a pomalý přechod na novější věci.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
12. 03. 2010 12:05

"Ale věta o stagnaci GNOME je opravdu nehorázná pitomost. Již za cca půl roku má vyjít GNOME3. A čeká se, že to bude podobná změna, jakou zažilo KDE při přechodu z verze 3 na 4."

Stagnace (z lat. stagnum, rybník, nádrž) znamená doslova zadržení vody, užívá se však především v přeneseném smyslu pro zastavení, ustrnutí, uváznutí nějakého děje nebo vývoje.

Použití slova stagnace zde mi příjde celkem trefné, protože ono to tak doopravdy je. Jestli myslíte, že nikoliv můžete mi oponovat seznamem toho s čím novým krom opravy občas nějaké té chyby Gnome přišlo za cirka poslední rok

"u KDE se tento přechod zrovna nepovedl - první KDE4 bylo prakticky nepoužitelné. KDE se stalo použitelným až po více než roce s verzí 4.2."

Mně teda přišlo prakticky použitelné klidně od verze 4.0 - ano, je pravda, že většina chyb způsobená změnama se vychytala až u verze KDE 4.2, ale nepoužitelné mi to prostě nepřišlo. Jinak bych to asi nepouižíval.

"Musíme jenom doufat, že vývojáři GNOME to s verzí 3 nepohnojí stejným způsobem."

Na tohle jsem doopravdy moc zvědav

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
12. 03. 2010 09:11

Doma používám už léta Fluxbox, v práci jsem si zkusil Gnome, abych tušil, o čem se to Linuxácká majorita furt dohaduje. A občas si pustím nějaký to KDE4Live, abych byl v obraze i o dění v KDE. Protože mám ale raději minimální desktopové prostředí, je mi bližší Gnome než KDE.

Ať si každý používá co chce, oproti Windows máme totiž možnost volby (ano, ve Windows také existují alternativní window manažery, ale co stabilita?)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
12. 03. 2010 12:03

kouknul jsem na fluxbox, ale asi by mi chybela ta hlavni lista. Kdysi jsem zkusil wmaker, to byla trochu jina zkusenost, ale proste lista mi jde do ruky.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
30. 03. 2010 10:59

Vyzkoušejte Openbox

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
13. 03. 2010 12:44

Ti ukazu moje KDE a uvidis, ze ti prijde Gnome a Gtk aplikace preplacane

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
12. 03. 2010 09:03

Ani Gnome ani KDE. Proste Mac OS X

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
12. 03. 2010 10:13

Na Linuxe?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
12. 03. 2010 10:44

dalsi jelito

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
13. 03. 2010 00:17

[ironie] To bych nezvládal. Kde jako máte tlačítko start? Takový podřadný systém. Ovce! [/ironie]

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
12. 03. 2010 08:59

V KDE 4 zatím nedokázali za dva roky rozchodit z mnoha dalších prográmků vynikající palírnu K3b. Neříkám, že KDE 3 je špatné, ale v nových distrech pro normálního usera už není KDE3 dostupné.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
12. 03. 2010 09:06

S kde4 to byl velky skok. Sam vzdy instaluju komplet gnome a komplet kde a pak pouzivam pouhy window manager treti strany a ne desktop enviroment. A vsechny programy s qt nebo gtk mi bezi bez problemu.

To, ze nejde k3b (slysim o tom prvne) je jen jedna z veci, ktere jsou zpusobene necim vetsim. Myslim si, ze za posledni roky doslo k silenstvi mezi nove prichozimi vyvojari a jejich preference uz neni stabilita a kvalita, ale vysperkovat system tak, aby se co nejvic podobal windows. Posledni gnome uz zacina (podle me) prebirat vlastnosti, ktere maji patrit systemu a ne D.E.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
12. 03. 2010 12:03

Dva roky k3b nešlo, ale teď už funguje, takže je po problému.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
12. 03. 2010 13:21

Mně funguje pořád.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
12. 03. 2010 14:25

K3b z KDE3 šlo v KDE4 vždy bez problémov. Ešte stále ho používam.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
12. 03. 2010 09:32

neviem ako to presne s tou K3b myslíš, ale ja tento program na KDE4/arch linux používam pravidelne. Nainštalovaný štandartne cez pacmana.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
12. 03. 2010 09:46

Bude dost zalezet na distribuci - typuji.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
13. 03. 2010 15:57

Tak co tady chcete vycítat KDEcku? K3b mi jde taky bez problemu, takze pokud Vam nikoliv chyba u Vas nebo ve Vasi distribuci.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
12. 03. 2010 08:50

Zase jeden clanek na zvyseni poctu zobrazenych reklam.

Nevim, jestli je to jen ceska zalezitost, ale tady kazdy vcetne kazdeho ucha ma jasno, ze ostatni jsou uplne blbi a on ma pravdu.

Nebudu se pridavat co je lepsi, ale zvazte tohle - chcete mit manager co nejrychlejsi? Moznost tweaknout to pomoci editace textu? Nevyzadujete 3D efekty a plochu plnou ikon? Tak jste jako ja a mozna vam bude vyhovovat icewm. Je uplne tupy, ale ma menu (znamena, ze si tam muzete pridat libovolne svoje skripty), toolbar (zase si date svoje skripty pod ikonku) a ovladani oken jejako u kde - nehledate okraje a listy a rohy, proste nekam ukazete mysi , podrzite alt a tahate.

To je moje zkusenost. Par procent lidi to muze shledat jako nejlepsi.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
12. 03. 2010 09:35

icewm som roky používal, to ešte ked som mal 128 a potom 256 MB RAM v PC. Sice jednoduchý, ale stabilný a rýchly.... človeku je ľúto, že tieto malé WM sú v dnešnej dobe odsúdené na okraj záujmu, ak vôbec prežijú....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
12. 03. 2010 09:45

Souhlasim, mam dojem, ze to vicemene nikdo neudrzuje....a zajem je spise o veci typu lwde

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
12. 03. 2010 12:04

Ale jo, udrzuje.... posledni release je 01/2010

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
12. 03. 2010 08:32

Aky je momentalny stav vyvojovych prostredi pre KDE a Gnome? Pretoze ked som sa o tuto oblast zaujimal pred par rokmi, tak sa mi to zdala ako vyrazna slabina Gnome oproti KDE.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
12. 03. 2010 14:43

to je asi subjektivne, ale zmeni sa to - kdevelop4 je pred dokoncenim

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
12. 03. 2010 07:59

co je tak moderního na "nabídce start" v levém dolním rohu? ve windows je pokud vím minimálně od roku 95 minulého století, to je jako byste tvrdil že petrolejky jsou moderní koncept (předtím byly louče)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
12. 03. 2010 07:54

"Díky Gnome či KDE můžete s Linuxem pracovat podobně, jako s Windows. " naštěstí je tohle lež nebo již windows umí používat několik virtuálních desktopů, měnit jednoduše dekorace oken, používat myší gesta, má dock ve stylu OsX, připojovat servery jako další disky do fs, spravovat centrálně instalaci a odinstalaci programů, spravovat centrálně aktualizaci systému a ostatních programů, nadefinovat si pro práci s prvky a součástmi desktopu vlastní chování a klávesové zkratky, zpestřit si práci desítkami animací, srandiček a vychytávek, atd?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
12. 03. 2010 08:25

Jiz tvoje prezdivka je zarukou nabubrelosti

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
12. 03. 2010 08:39

Je treba se asi zastat autoru. Podle me to bylo mysleno spis jako, ze linux uz neni cerna obrazovka a uzivatel nauceny na windows si muze byt jist, ze i s linuxem by mohl pracovat.

Co je ale pravda a me osobne to strasne se.e je, ze temer v kazdem druhem clanku nekdo prirovnava X-ove window managery, nebo i OS X k tomu zkryplenemu Aeru. Ale ne formou ze by popsal zkutecny stav veci, ale ma Aero jako idealni vzor a vse co se lisi nebo jde jinou cestou je spatne. Aero taky ukazkovy kus designerskeho hnusu s ergonomii a rychlosti krypla, nedobre okopirovany kockopes, kde se autori nedokazali rozhodnout jestli delaji GUI pro ovladani mysi a klavesnici nebo pro patlajici prsty. Ja sice chapu, ze je na to vetsina lidi naucena, ale vydavat to za nejaky vzor, kde to jsme...?!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
12. 03. 2010 08:43

Fakt si presvedčený, že vo Windows si sieťové disky nemôžeš pripojiť?

Okrem toho si tam napísal pár vecí, ktoré nie sú vlastnosťou desktopu, ba ani vlastnosťou OS.

A, samozrejme, desiatky animácií, dekorácií, srandičiek navrhnutých amatérskymi grafikmi - máš pravdu, o tom je Linux...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
12. 03. 2010 08:53

Napiste, co nejde u linuxoveho desktopu a jde u win. Rad bych vedel, jestli bych nemel prejit na nejaky vyspelejsi system....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
12. 03. 2010 09:25

typický linuxák - len hmlistá predstava, čo to znamená "pracovať s počítačom"

Nastavenie dekorácií okien a poprehadzovanie ich ovládania nemá s prácou nič spoločné... Áno, v takom KDE máš viac ďaleko viac volieb ako vo Windows. A väčšina z nich je úplne nanič. Niečo sa dá nastaviť aj vo Windows, ale prestal som to robiť už pre rokmi - počítač je na prácu, čiže na to, aby som si spustil pár programov, v ktorých naozaj pracujem. Nie na to, aby som vždy po reinštalácii alebo pridelení nového počítača strávil týždeň "prispôsobovaním si desktopu na svoj obraz", za čo by ma potom každý kolega, ktorý bol nútený si na moment sadnúť za môj počítač, najradšej zabil. Ideálny spôsob, ako naštvať "ajťáka" vo firme je, keď u teba nevie nájsť ani ikonu siete, pretože si si to urobil po svojom

Odpoveď na tvoju otázku je teda celkom jednoduchá - pod Windows mi beží pár programov, o ktorých sa užívateľovi Linuxu ani nesníva. Desktop sám o sebe je len "nutné zlo", nijako ma nenadchýna, zvyknem si naň a hotovo. A ideálne je, keď sa príliš nemení a keď sa v ňom dobre orientujem aj na cudzom alebo novom počítači.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
12. 03. 2010 09:32

Vyborne. Jsem rad, ze tou uchylkou brouka Pytlika netrpime jenom my cesi, ale taky prislusnici alespon jednoho dalsiho naroda.

Tak ted, kdyz jsme se shodli, na tom, ze na pocitaci neni nejdulezitejsi vec dekorace oken, tak byste mi mohl napsat neco o tech programech, o kterych bych mohl snivat, kdybych se byl narodil na te stastnejsi a windowsovske strane planety. Uz cely horim...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
12. 03. 2010 09:55

No hlavne, ze Vy vite co je to to prace s pocitacem! Mate spustene "4" programy a delate ramena! Navic sam napisete, ze desktop je pro Vas nutne zlo.

Tak to je presne ten duvod, proc pouzivam linux. Protoze tam pro neni, jako na woknech, desktop neni nutne zlo, ale prave tech par vychytavek, jako tohle si dam sem, tohle vyhodim uplne a tohle tam tamhle me natolik zefektivni praci, ze se Vam o tom evidentne ani nezda! Ale chapu, ze pokud pro vas uprava GUI zpociva jen v uprave dekorace oken a zmene ikonek a o opravdovou upravu jste jeste nezavadil, tak je to tezko pochopitelne. Vite, to ze MS sroubuje svuj jediny a spravny styl na vse od telefenu po server neznamena, ze to je ideal, ale to ze nic jineho neumi. Ale nastesi jsou tu lide, kteri si uvedomuji, ze jine GUI bude vyzadovat telefenon, jine 9 palcovy netbook, jiny tablet a jiny PC s vice monitory a nakonec, ze ne kazdemu sedne to co vymyslel designer a grafik.

A to ze mate neschopneho Ajtaka, je vec jina. A linuxu si ten schopny Ajtak vetsinou spusti konzoli a system umi administrovat i tak. A je mu jedno co tam mate za upravy v GUI a ze se v nem nevyzna...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
12. 03. 2010 10:11

Je obrovsky rozdiel medzi "pripojit si sietovy disk" a "pripojit subory zo vzdialeneho serveru do filesystemu." To prve zvlada aj Windows, ak teda vzialeny server podporuje ten jediny podporovany protokol, na to druhe treba uz trocha viac

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
12. 03. 2010 13:25

já nemluvil o připojování pouhých síťových disků ale celého filesystému vzdáleného serveru, vygoogli si sshfs

http://cs.wikipedia.org/wiki/SSHFS...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět

>>Díky Gnome či KDE můžete s Linuxem pracovat podobně, jako s Windows.

S tím lze jen souhlasit. Z tohoto tvrzení však nevyplývá, že se samotným MS Windows lze pracovat podobně jako s KDE nebo GNOME.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
12. 03. 2010 14:12

"nebo již windows umí používat několik virtuálních desktopů, měnit jednoduše dekorace oken, používat myší gesta, má dock ve stylu OsX, připojovat servery jako další disky do fs, spravovat centrálně instalaci a odinstalaci programů, spravovat centrálně aktualizaci systému ..."

Ano, tohle všechno Windows umí.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
12. 03. 2010 07:50

Pánové, ten archaicky vypadající obrázek Gnome jste si nemohli odpustit ...

Ale jak to vidím já. Preferuji Gnome. Je jednoduché a existuje pro něj celá plejáda aplikací, které mají co možná nejvíce podobné ovládání, a dobře v tomhle prostředí vypadají. Ne že by byl problém nainstalovat Qt/KDE aplikaci, ale jsem estet a mám rád, když to vše spolu ladí.

KDE4 párkrát do roka vyzkouším, zjistím co je nového, jak se věci mají. Je mi hodně sympatické, nabízí toho více pro pokročilé uživatele, než Gnome, ale já to nepotřebuji. Fandím tomuto prostředí, aby zahnalo pověst nefungujícího úletu, kterou si tak trochu zapříčinila jeho vývojářská komunita špatně zvoleným číslováním verzí. (4.0 znamená ve světe softwaru stabilitu, a přesně tou v té době KDE neoplývalo.)

Nakonec přidám screenshot své plochy, aby si snad někdo nemyslel, že Gnome musí vypadat, jak na tom příšerném obrázku http://img215.imageshack.us/i/plocha1014.jpg/...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
12. 03. 2010 08:22

Moc pěkný desktop!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
12. 03. 2010 07:48

jelita plácaj u párku a piva:

"Výsledkem je nevyvážený systém, kde má každá ikona jiný styl a kde se designéři snaží marně napodobit vzdušnou „lehkost bytí“ Windows Aero (o MACu nemluvě)."

KDE 4 jsou oproti cirkusu Vista - 7 deníčkem grafického minimalisty. A pokud je pro Čížka lehkost = počet barev na pixel, pak nelze, než souhlasit. A co je to prosim MAC? MAC adresa? Ta má nějakou lehkost bytí? Pokud se chcete trefit do produktové řady Apple, zkuste mi, prosím, přiblížit, aspoň dekádu. Nebo se jedná o Mac OS? Nebo Mac OS X?

druhý jelito kontruje:

"...polečně s Windows se totiž drží konceptu moderního desktopu. To znamená, že tu najdete klasický panel a hlavní nabídku v levém dolním rohu"

to už jsem opravdu umíral smíchy. Dělat z ergonomického kriplismu přednost - to je jen pro silné nátury. Pokud někdo s desetiletým zpožděním okopíruje logo jablka v levém horním rohu jako symbol přístupu k systému a nahradí jej rozevlátým hákovým křížem v levém dolním rohu a přes tento nutí generaci takto překombinovaně spouštět aplikace, nazývat jej moderním mohou jen placené PR jelita.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
12. 03. 2010 14:05

Apple fanatik největšího ražení? Prober se člověče!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
12. 03. 2010 17:54

Do jiste miry mate pravdu oba. Odborne medium by melo byt exaktni, ale delat takovej vyrval, je trosku zbytecny..

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
12. 03. 2010 20:46

obuj si galose a utikej se probehnout.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
12. 03. 2010 14:46

Ano jak to naspal, to je ptákovina! Já třeba mam panel nahoře a tam mam všechni widgety pro práci (počasí, Gmail, čas, baterka, zařízebí pro připojení,...)

Ale viděl jsem už kolikrát, že lidé s KDE nepoužívají vůbec panel! A to je právě to! Proč používat KDE? Jelikož si systém uděláš dle svého. Tolik možností jako má KLDE nemá snad žádný DE. Nědko říká, že je těch nastavení až moc, ale mě to tak vyhovuje. A jsme u konce- záleží na každým, jak to chce!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
12. 03. 2010 07:44

kdyz jsem asi mesic zkousel ubuntu tak gnome pro jednoduchost, prehlednost + kde-aplikace jako krusader, digikam pro funkcnost...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
12. 03. 2010 07:37

Jedině Fluxbox. Zkusil jsem a už na něj nedám dopustit.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
12. 03. 2010 07:06

GNOME vs KDE4 ? by me zajimalo na kterou stranu patrim ja:

http://www.abclinuxu.cz/desktopy/salamek-20090208...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
12. 03. 2010 01:02

Píšem články s jistým flamewar, koukám

Osobně mi příjde KDE stejně dobré jako Gnome, ani jeden se mi defaultně nelíbí, oba si jsem schopen předělat ke své spokojenosti. Důvod proč jsem tedy nezaujatě rozhodl pro KDE bylo sepsání aplikací, které používám a pokud je 95% Qt, tak nač Gnome.

Jinak souhlasím s tím, že pro KDE je dobrý i aktivní a hlavně pružný vývoj. O tomhle se Gnome může nechat jen zdát, bohužel.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
12. 03. 2010 08:53

Je pravda, ze kazde z tech prostredi jde predelat k nepoznani a je tak celkem jedno co clovek pouziva. Jen me osobne je blizsi koncept prace ala Gnome a KDE bych musel slozite predelavat. A navic je KDE, podle me, vic zamereno na praci s plochou a widgety, coz me osobne nejak nenadchlo. A nakonec radsi budu mit trochu "zastaraly" GUI, nez mit moderni ale pur roku nepouzitlne jako v pripade KDE.

Ale o vyvoji. Myslim, ze kazda cesta ma svoje. V KDE do toho proste riskli a prechod udelali rychle, ale s velkym mnozstvim chyb a na ukor nekolika nepouzitelnych verzi. Tim padem prisli o hodne uzivatelu, ale zase to uz ted maji za sebou a mohou se venovat zdokonalovani a rozvoji. Gnome se toho boji a radsi jde cestou bezpecneho prechodu s co nejmensim poctem chyb a obtizi, ale je to zase za cenu casu. Takze straci uzivatele, kteri si hodne potrpi na to byt "IN". Co je spravne a co spatne je asi otazka na kazdeho uzivatele, co jemu vyhovuje a myslim, ze rozhodne nelze rozhodnou nejak obecne.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
12. 03. 2010 11:54

Souhlasím s tím co jste napsal, ono ani vlastně nejde nesouhlasit. Jen doplním, že pro mojí představu by bylo zase složitější předělávat Gnome. Widgety mám rád. Resp. nikdy jsem je nepoužíval, krom sidebaru v Superkaramba, ale od KDE 4 jsem si na to prostě zvykl. Od okna s translate jazyků, po ovládací prvky pro amarok až třeba po monitoring systému či widget s oknem na Facebook

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
12. 03. 2010 00:41

Osobně tedy KDE zavrhuji, vždyť je verzi od verze pomalejší a zabugovanější!(navíc mi šeredně připomíná windows)

Poslední použitelná verze byla 3,5.

Osobně tedy jedu na Gnome, a nyní si konfiguruji fluxobox na který plánuji plně přejít.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
12. 03. 2010 01:07

Na bugzilla bugů ubývá, u Milan Meduna bugů přibývá. Respektuji Váš názor, ale ob komentář křičíte jen bug, bug a bug. Nejste ten bug nakonec vy sám?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
12. 03. 2010 01:11

Sám jsem si zkusil KDE na archu, ani nešlo spustit(přesný bug si nepamatuju, vím že je i kdemod, ale šlo mi čistě o KDE), akoandi pořád padal, dokonce i v gnome když jsem si spustil kopete, tyhle "feature" KDE tedy opravu rád nemám. Vy ano?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
12. 03. 2010 01:18

Náhodou už mám pátý rok také Archlinux. Nejprve i686 a od upgrade hardware x64, takže můžu myslím mluvit k věci. Nikdy se mi nestalo, aby KDE či KDEmod nešel spustit. Souhlasím celkem i s tvrzením, že KDE 4.0 mělo bugy, které se ovšem už dávno vychytaly (to právě díky vývoji, které Gnome třeba téměř nemá). Kopete jsem používal hodně dlouho. Nikdy jsem problém ať už spojený s Kopete či ne neměl. Pokud tedy nemáte konkrétní zásadní seznam bugů nemá to asi cenu dále rozpitvávat.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
12. 03. 2010 01:27

O zabugovanosti KDE se dočtete kdekoli, zvláštní že o tom mluví hodně lidí že?O pomalosti nemluvím(oproti gnome je to znatelný rozdíl).

Nemíním si znova instalovat KDE abych si znova tu chybovou hlášku přečetl(ikdyž to bude nejspíše v nové verzi opravené) a nehodlám zkoušet KDE už díky té "rychlosti"

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
12. 03. 2010 01:30

Ale však na tu problematiku jsem právě narážel. Bug, bug, bug. Jaký pořádný? A ticho.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
12. 03. 2010 11:00

No po pravdě řečeno je v KDE 4 SC těch chyb pěkná řádka. Nejde ani tak o samotný desktop jako spíš další aplikace - KMail/Akonadi, Kopete a další. Navíc je tam spousta chybějících funkcí v programech jako AmaroK, Konqueror, DragonPlayer a další.

Jako desktop se mi ale KDE4 hodně líbí díky možnostem přizpůsobení rozložení, funkčnosti i vzhledu. Myslím si, že je v tom obrovský potenciál.

Ale z aplikací používám hodně těch s GKT rozhraním - Firefox, Thunderbird, Synaptic, Songbird. Programuju v PyGTK, ale Gnome desktop mi nesedí.

Zdá se mi, že většina komentátorů navozuje dojem, že v KDE musím nutně využívat pouze Qt aplikace a v Gnome musím mít jedině GTK programy. Přitom ta největší výhoda je v tom, že si můžu vybrat to nejlepší z obou táborů.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
12. 03. 2010 11:46

V aktuálním 4.4.1 jich tedy už pěkná řádka není. Samozřejmě, že lze mít na KDE Gtk aplikace a naopak, ale jak jsem psal, já se rozhodl pro KDE, protože prakticky používám jen Qt aplikace a proto by to bylo třeba pro mě zbytečnost. Opera, Kmail, Shaman, Kopete, Konversation, Krusader, K3b, K9copy, amaroK a tich je ještě

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
12. 03. 2010 13:50

No možná to jsou chyby, které tam vneslo (K)ubuntu, ale já jsem v 4.4.1 narazil na spoustu problémů - pády aplikací, nefunkční Akonadi a tím pádem KMail a další věci.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
12. 03. 2010 01:43

Také zlé to nie je. Verzia 4.3.5 je stabilná, nepadá nič.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
12. 03. 2010 02:52

Tak pady uz jsou ty horsi formy bugu, ale snad se casem vychytaji i ty mensi (je jedno jestli u KDE nebo Gnome) a Linux se tak konecne bude moct vyrovnat placenym systemum.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
12. 03. 2010 07:47

peklo zmrzlo? jak můžeš používat Linux když tam není tvůj oblíbený IE klon?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
12. 03. 2010 08:00

Možno maskuje useragenta a dúfa, že sa s ním vďaka ikonke budeme baviť ako so seberovnym

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
12. 03. 2010 09:55

jasné že maskuje useragenta. Však to je ten fetišista Devastor, ktorý nezabudne skoro v každej diskusii zaonanovať nad tým, aký je Maxthon skvelý prehliadač.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
12. 03. 2010 13:55

Ne, byl jsem v Ubuntu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
12. 03. 2010 07:56

Vyrovnat v com? Neveríš dúfam, že sú platené OS bezchybné?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
12. 03. 2010 13:54

Bezchybné ne, ale těch chyb je tam o hodně meně.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
12. 03. 2010 14:25

Skor sa o nich menej vie

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
12. 03. 2010 14:32

To bych teda neřekl, Windowsy jsou mnohem více vyladěné.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
12. 03. 2010 15:13

Mnohem vic nez co? Mna ta ich "vyladenost" zivi

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
12. 03. 2010 16:09

V tom případě "vyladěnost" Linuxu by tě uživila daleko víc.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
12. 03. 2010 18:09

Kiezby, kiezby

Ale v reale sa obavam, ze by som za systemom, ktory sa nedokaze samovolne znicit, dokopy nikto ho nepouziva a este aj tych par vynimiek z pravidla vie o nom viac, nez ja, vyhladoval

A preto mam Windows za tu jeho "vyladenost" svojim sposobom celkom rad

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
12. 03. 2010 18:48

A v čem?

Na různých linuxových distribucích pracuje každý kdo chce, podívejte se někdy na linuxovou komunitu, kdo pracuje na MS? Jen jedna firmička. Navíc máš u linuxu otevřený kód, tak ty či různí lidé ze všech zemí mohou vidět chyby. Můžou toto i u windows?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
12. 03. 2010 20:10

U Windows moc chyb neuvidiš, to je pravda. Ale stačí si jen na půl hoďky pustit i třeba poslední Ubuntu a uvidíš tolik bugů, že ani nebudeš věřit, že to má být etalón Linuxu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
13. 03. 2010 13:31

Zvláštní že já jsem si na archu ničeho nevšiml, když tedy nešlo o KDE. Že by to bylo tím že ubuntu je klikoidní distribuce a ty klikátka většinou nefungují korektně?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
14. 03. 2010 20:50

Bohužel nejen klikátka.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
12. 03. 2010 02:45

Ono aj GNOME je bohuzel dost zabugovane.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
12. 03. 2010 02:58

Souhlasím, chtěl jsem to i napsat, ale nechtělo se mi už editovat. Bugzilla Gnome také celkem praská ve švech. V open dokonce přesně 42602, samozřemě to číslo je irelevantní.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
12. 03. 2010 07:43

zrovna případ archu (sám ho doma používám, ale s gnome) je trošku nespravedlivé kárání, protože arch používá relativně nějnovější software a tak se bugy vyskytují. Vzpomínám si, že asi před dvěma měsíci došlo k aktualizaci xorg-serveru a byl v něm nějaký bug v případi použití ati driveru, který způsobil nefunkčnost gnome. Oprava sice přišla o několik dní později (mezi tím jsem používal lxde), ale neubránil jsem se pocitu, že v případě archu je nutné s nějakými bugy počítat - s troškou nadsázky jsou uživatelé tak trochu testeři.

Osobně preferuji gnome, kde se mi líbí, ale přpadá mi zbytečně složité na ovládání a nastavování

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
12. 03. 2010 00:24

A do háje, to zas bude flejmu !! Na světě exituje několik témet o kterých se budou vést flejmy snad do nekonečna, dokud bude místo na disku kam ty posty ukládat. Ato jsou např AMD vs. Intel, nVIdia vs. ATI a také KDE vs. Gnome !!

Ale k "tématu" : páni redaktoři rávě proto je to linux. V Windows má uživatel na diskováno co a jak bude používat ale tady když vám nevyhovuje Gnome, můžete přejít na KDE, když vám nevyhovuje KDE tak přejdete na XFCE a pak třeba na LXDE, *box, e17... bože jich je... To si každej vybere... Stojí to čas a znalosti ale o tom to je. Tady máš, vyber si a používej popř. změň.

Jinak osobně jsem fanoušek Gnome bo mi prostě sedí. NIc víc

Domluvil jsem :)

Let's flame !!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
12. 03. 2010 01:00

"V Windows má uživatel na diskováno co a jak bude používat"

aj pod win si mozes dat iny window manager.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
12. 03. 2010 01:02

Třeba právě KDE

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
12. 03. 2010 01:08

Podporuje to přímo MS? Jde o pořádné nepadající desktopové prostředí?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
12. 03. 2010 01:13

nerozumiem otazke, ci to podporuje priamo MS.

to akoze ballot screen na window manager?

http://en.wikipedia.org/wiki/Windows_shell_replac... ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
12. 03. 2010 01:16

V prvním příspěvku jsem se unáhlil, načetl se mi jen odkaz na wiki, tak jsem klikl na odpověď.

Tou podporou ze strany MS myslím zda-li je to lehce přístupně MS nástroji(nemyslím ballot, např v ovládacích panelech), už vidím jak si uživatel co si chce změnit shell hrabe v registrech systému.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
12. 03. 2010 01:23

post rusim.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
12. 03. 2010 07:43

zamysli se, když i pro změnu tématu ve windows musíš patchnout systémovou knihovnu a to jde o součást windows přímo od MS, tak jak asi bude MS vstřícný k řešením třetích stran?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
12. 03. 2010 07:53

Patchnutí systémové knihovny pro změnu tématu ve Windows, to je něco jako linkování jádra v Linuxu. Kdejaký ťunťa o tom píše a prakticky nikdo to nedělá.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
12. 03. 2010 10:17

Bez toho sa tema naozaj zmenit neda

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
13. 03. 2010 09:02

Já témata měním i bez patchování knihovny

http://yfrog.com/03tmatap...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
13. 03. 2010 09:21

Potřebuji to?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
13. 03. 2010 17:03

Pokud si nechcete jen menit barvicky a rikat tomu temata pak ANO, potrebujete

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
12. 03. 2010 10:00

Ve Windows pro to není žádné rozhraní, kde by si to člověk sám nastavoval, ale jiný správce se jednoduše zaregistruje zápisem do registru. Pamatuju si, že jsem si takhle nastavil Total Commander jako shell.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
12. 03. 2010 10:29

A dalo sa to aspon ako-tak normalne pouzivat? Co si pamatam este z cias, ked som sa snazil "prisposobit si" XPcka, zmena shellu prinasala viac problemov, nez uzitku. Hlavne si spominam na chybajuci systray a spustanie klasickej plochy vzdy, ked som nejak pustil preskumnika.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
12. 03. 2010 12:50

Mě to zajímalo jen jako technická vychytávka. Samotný TC je samozřejmě na nic, pro některé věci ten průzkumník člověk stejně musí spustit. Pamatuju se, že jsem taky otestoval několik alternativních shellů, jeden se tvářil jako OS2/Warp, něco bylo založené na NextStepu atd.... ale bylo to už dávno a nic skutečně použitelného jsem neviděl. Ale v podstatě mi to nijak nechybí.

Už ani nevím, jak je to s aktuální architekturou VistaW7, shell je jedna věc a správa oken druhá, náhrady by zřejmě musely nahradit i proces WDM.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
12. 03. 2010 13:22

blbost já používal roky LiteStep a BlackBox a nutnost spoustit explorer (průzkumník) jsem měl jen při nastavování webového připojení a nebo nové tiskárny a jednou za cca čtvrt roku mi jej spustil nějaký hloupý program, tak jsem se sestřelil ze správce procesů a jel jsem dál

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
12. 03. 2010 13:37

Je blbost to, že TC neboli Total Commander jako shell je na nic?

A nebo je blbost to, že jsem nic skutečně použitelného nenašel?

Obě věci jsou pravda, koneckonců sám připouštíte nutnost použití průzkumníka. Prostě to není plnohodnotná náhrada. A nebo alespoň nebyla, kouknu, jak se to od dob mých experimentů vyvinulo.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
12. 03. 2010 18:39

Třeba BlackBox jsem pod Windows používal ve vší spokojenosti, není se čeho bát :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
12. 03. 2010 07:41

to ano ale člověk již musí počíračům více rozumnět (často to zanemá hrabání v registrech) a navíc díky podpoře/nepodpoře (myšleno nutnost cracknout uxtheme.dll) a nástupu linuxu komunity kolem alternativních správců oken pro windows skomírá, mluvím z vlastní zkušenosti, dlouho jsem prvozoval střídavě litestep a blackbox a na webech a diskusích o nich je poslední dobou pusto a prázdno

navíc když občas potřebujete někoho "pustit" na svůj počítač, tak když človíček zvyklý na explorer (průzkumník) je na LSD (Lite Step Desktop) zcela ztracen a často nedokáže spustit žádný program...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
12. 03. 2010 10:27

KDE a GNOME nie su window managers !!!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
12. 03. 2010 03:06

Mam rad spory KDE vs. Gnome.

Alespon se linuxaci vybijeji navzajem

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
12. 03. 2010 10:21

My sa vacsinou zhodneme na tom, ze je to vec vkusu. Na hadanie mame "uzivatelov Windows," ktori medzi nas vzdy radi zavitaju

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
12. 03. 2010 03:09

"Gnome, můžete přejít na KDE, když vám nevyhovuje KDE tak přejdete na XFCE a pak třeba na LXDE"

A to je prave ono. Jinak receno, neprizpusobily linuxak stravi roky zivota hledanim idealniho prostredi, ktere mu vyhovuje misto toto, aby si dal den, dva a zvykl si na nej jako na Windows.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
12. 03. 2010 05:37

Vyber je spatny? Od kdy?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
12. 03. 2010 07:03

To jsem rekl?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
12. 03. 2010 13:30

No tvrdis, ze kdyz ma nekdo na vyber, tak se na tom vyberu muze zaseknout(coz je spatne). Je to ale duvod, aby se veskere alternativni moznosti zrusily? Gnome pouzivam asi pet let, chvili jsem zkousel KDE 3 a chvili KDE4 a zase jsem se vratil. Zadny problem, mam tu nainstalovane vse a muzu si vybrat. Co mas ty? Windows, ktere se drzi motta "jedna velikost padne vsem".

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
12. 03. 2010 06:59

jasny , tak ted zacneme prodavat pouze jeden typ cokolad , jeden typ piti,jeden typ notebooku a rovnou geneticky/vychovou totozne zensky jen pro to aby jste nezabil dva dny vyberem

Prave v rozmanitosti je krasa, neverim ze ten zblept myslite vazne

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
12. 03. 2010 07:03

Nerekl jsem, ze je vyber spatnys

Jen to, ze linuxaci jsou neprizpusobivi.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
12. 03. 2010 07:11

no problem je v tom ze kazdemu vyhovuje neco jineho, jeden ma rad brunety druhej bloncky treti zrzny dalsi modrooky ... z meho pohledu narvat vsem jeden typ a tvrdit "to vam musi stacit" tak jak je to u win bo mac je celkem maso

No a kdo si nechce vybirat, pro toho je tady ubuntu s GNOME a hotovo , dalsi prostredi jsou jen dalsi moznosti ktere muzete ale nemusite vyuzit

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět

Proč jesou linuxáci nepřispůsobový? Jako, že když někomu nevyhovuje Windows, je to jeho chyba, protože je nepřispůsobivý?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
12. 03. 2010 07:18

Kdyz mate problem pochopit, co jsem napsal, evidentne nema smysl vam to porad vysvetlovat.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
12. 03. 2010 07:37

ja to teda asi taky nepochopil, prosim o vysvetleni

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
12. 03. 2010 13:31

Pridavam se.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 03. 2010 02:38

+1

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
12. 03. 2010 19:15

Tak jakto ze si tolik windowsaku nemuze zvyknout na linux ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
31. 03. 2010 13:24

Ten jeden typ ženských znie zaujímavo, možno by sa k tomu konečne podarilo napísať nejakú dokumentáciu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
12. 03. 2010 09:50

Súhlas. Gnome ani KDE nemusím. Ale LXDE si inštalujem všade

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor