Černobíle: Gnome, nebo KDE?

Nejrozšířenějšími a nejvíce oblíbenými nejen grafickými nadstavbami Linuxu jsou po dlouhá léta Gnome a KDE. Který z těchto desktopů je podle našich redaktorů nejlepší?

Linux umožňuje jako nejen grafickou nadstavbu nasadit jedno z mnoha rozhraní, od xfce až po nejvíce oblíbené Gnome a KDE. Každé prostředí na svět pohlíží trochu jinak, v mnohém se ale příliš neliší. Díky Gnome či KDE můžete s Linuxem pracovat podobně, jako s Windows. Jsou zde podobné ovládací prvky, ale není to pouze o nich. Jde také o správu aplikací a další funkce. A čemuž z této dvojice dávají přednost naši redaktoři? A co vy? Hlasujte a vyjádřete se v anketě.

Gnome je jednoduché a rychlé

jc.jpgJakub Čížek: Pokud se fanoušci Linuxu hádají mezi sebou, pak je předmětem sporu zpravidla grafický desktop. K těm nejpopulárnějším dnes patří Gnome a KDE a ten první jmenovaný má navrch. Teď se některým z vás možná zježily chlupy na těle a můj protivník níže mi to pěkně spočítá, pro toto tvrzení mám ale několik pádných důvodů.

Tak za prvé, Gnome používá nejpopulárnější a co do počtu domácích uživatelů i největší distribuce Ubuntu. Tím pádem má Gnome zajištěnou budoucnost, výrobce Ubuntu Canonical totiž nemá důvod přecházet ke konkurenčnímu KDE – ostatně existuje paralelní Kubuntu, které KDE již používá.

Za druhé, Gnome je jednoduché, nepřeplácané, logické a rychlé. Mnozí by sice mohli namítnout, že při výkonu dnešních počítačů se přeci rozdíly mezi Gnome a KDE už stírají, není to ale pravda, ne každý má totiž doma herní stanici. Svůj boom nadále zažívají notebooky, netbooky a subnotebooky a zde pak už jde o každý odstavec špatně napsaného kódu, který se v praxi projeví tu vyšší spotřebou procesorového času, tu vyšší spotřebou operační paměti a tu zase horší optimalizací a přístupem kprogramátorům, kteří mají na začátku vždy volbu, jestli zvolit k vývoji knihovny KDE/Qt nebo Gnome/GTK.gnome.png

Gnome je velmi jednoduché a snadno přístupné pomocí několika nabídek, které najdete v horní systémové liště.K nastavení tiskárny nebo monitoru tak potřebujete mnohem méně kroků než s KDE. Koncept nabídek se velmi podobá tradici Mac OS systémů a tato inspirace se prostě v tomto případě povedla na jedničku.

A nakonec ten věčný problém grafické přeplácanosti, ergonomie a designu. Autoři KDE jdou cestou „co nejvíc barviček, co nejvíc obrázků“.Výsledkem je nevyvážený systém, kde má každá ikona jiný styl a kde se designéři snaží marně napodobit vzdušnou „lehkost bytí“ Windows Aero (o MACu nemluvě).

KDE znamená progres

sej.jpgJan Sedlák: Jakub ve své obhajobě prostředí Gnome píše, že má tento desktop díky Ubuntu zajištěnou budoucnost. Má to ovšem několik „ale“. Vývoj Gnome přes jeho nespornou popularitu stagnuje, zatímco KDE prošlo v posledních letech revoluční proměnou. Vyvrcholením pak bylo uvedení verze KDE 4. A jak je na tom Gnome? Jeho autoři už rok slibují příchod trojky, která prý srovná krok, ve skutečnosti se ale vývoj neustále protahuje.

KDE 4 je plně akcelerovaný systém s letitou tradicí a aktivním vývojem. Pro nováčka je ke všemu mnohem srozumitelnější, společně s Windows se totiž drží konceptu moderního desktopu. To znamená, že tu najdete klasický panel a hlavní nabídku v levém dolním rohu. KDE 4 je moderní systém, který využívá možností grafické karty a rozhodně není graficky přeplácaný – ostatně pokud se vám jeho výchozí podoba nelíbí, po ruce dnes máte desítky a stovky témat, které najdete třeba na webu kde-look.org.

kde.pngStejně snadný je i vývoj dalších aplikací, které budou používat KDE/Qt knihovny, po ruce totiž máte hned několik velmi povedených vývojářských nástrojů včetně návrhového prostředí uživatelského rozhraní. Slovy uživatele Windows tak lze říci, že je vývoj pro KDE snadný stejně jako „kreslení“ aplikací ve Visual Basicu nebo legendárním Delphi.

A nakonec ta nejpodstatnější věc. KDE desktop dnes obsahuje obrovské množství programů od organizátorů času přes multimédia až po hry. S trochou nadsázky si tak začínající nebo domácí uživatel vystačí pouze s KDE a nemusí si instalovat žádné další programy.Po ruce máte výborný přehrávač filmů a hudby, poštovní klient a hromadu administračních nástrojů pro správu systému.

A že je občas prostředí KDE 4 kritizováno za vyšší systémové nároky? Nijak se neliší od ostatních systémů na trhu, které jsou určené pro moderní a výkonný počítač. Majitelé starších mašin mohou vždy sáhnout po starších generacích 3 a 2.

Časopis Computer

V Computeru každý měsíc najdete nejdůležitější informace ze světa počítačů, technologií a internetu. Dva důkladné srovnávací testy odhalí a ocení ty nejlepší produkty na trhu. Praktické tipy a triky vyřeší nejčastější problémy s počítači i telefony. Podrobné návody a tipy vám pomohou využít technologie v každodenním životě.

001.jpg

Časopis za nejvýhodnější cenu získáte na iKiosku. Můžete si vybrat mezi tištěnou a elektronickou verzí.

Doporučujeme také speciální vydání Nejlepší návody, tipy a aplikace pro mobily. Jak si s Androidem usnadnit život.

Diskuze (142) Další článek: Otestovali jsme dvacet procesorů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,